Valamikor tizenhat évvel ezelőtt egy lelkes kis csapat azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy szeretnének rendszeresen, hetente tornázni, olyan mozgástevékenységet folytatni, ami több a házimunkánál, a kertészkedésnél. Ahol az ismerősökkel, barátnőkkel együtt a lelki egészségük is megújulhat. Hosszú évek óta tartó kitartásuk példamutató lehet a fiatalabb generáció számára is. A kor nem korlátoz, ha felkészülünk rá.

 

Labdás gyakorlat

 

Nem mindennapi csapat élére állhattam! Hívhatnánk őket szenyoritáknak, nagymama tornának vagy idősek tornájának. Mi kondicionáló tornának hívjuk. Az összetételünk állandóan változott, változik, de a lelkesedés, a vitalitás a mai napig töretlenül jelen van a foglalkozásainkon. Ez a torna több mint egy szokásos edzés. Az együtt megélt derű, a jókedv, az egymás iránt érzett aggodalom érzése fontossá tette a szerdai estéket. A lényeg, hogy ne hagyjuk el magunkat, hiszen csak idősebbek lettünk, de nem betegek!

Olyan mozgásformát kell választani, melyekkel a testrészeink állapotán javíthatunk. Idős korban egyre nehezebben birkózunk meg bizonyos mozdulatokkal, derékfájdalommal, hátfájással, ízületi bántalmakkal küszködünk, melyek megkeserítik mindennapjainkat. Az a célunk tehát, hogy ezeken javítsunk, enyhítsünk fájdalmunkon, vagy legalább is elkerüljük a rosszabbodást.

 

A sport közösséget is kovácsol

 

A lényeg, hogy aki nem mozgott előtte, az nagyon lassan kezdjen hozzá a változtatáshoz, s fokozatosan építse fel fizikumát. Ilyen korban már nem az a lényeg, hogy jól megizzadjunk, jól kifulladjunk. Középkorúként és idősebb korban a hangsúly izmaink, ízületeink, csontjaink karbantartásán van. A nyugdíjas évek nem a betegeskedésről, s a magányról kell, hogy szóljanak.

S higgyék el, ha követik ezt a pár tanácsot, s hallgatnak szervezetük jelzéseire, akkor nagyon sok boldog nyugdíjas évet tölthetnek még el barátaik és szeretteik mellett!

Köszönöm a csapat összetartását és azt a sok szeretetet, amit kaptam tőlük és általuk!

Továbbra is szívesen várjuk a hozzánk csatlakozókat!

Bartáné Mucza Tünde pedagógus

 

Újszász 2016©