Senki előtt nem titok, hogy az embertársainkról szerzett első benyomások általában az arc megfigyeléséből származtathatók. A XX-XXI. században a külső megjelenés egyik fontos tényezőjévé vált a fogazat. Az evésben betöltött funkcióján felül lényeges esztétikai szerephez is jutottak a fogak. Ezzel párhuzamosan a fogászatban-fogorvoslásban is kialakult egy – a páciensek és a fogorvosok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő trend, az ún. esztétikai fogászat.

Ennek egyik ága a „fogfehérítés”.

Tudni kell, hogy az egészséges(!) fogak színe alkati, egyénenként-nemenként, kor és életmód szerint változó. A genetikai adottságokon kívül a fogszínt befolyásolják még egyes betegségek, gyógyszerek, rossz szokások is.

Az egészséges fog színét a fogkorona külső rétegét képező, normális esetben áttetsző zománc kevésbé befolyásolja. A színt alapvetően a zománc alatt található dentin állománya határozza meg.

A fogfehérítés során a fehérítő anyagokban található peroxidok a zománc felszínét felérdesítik, így a fény megtörik, a zománc transzparenciája (áttetszősége) csökken, jobban elfedi a dentinszínt. Hangsúlyoznunk kell, hogy a fogfehérítés elnevezés nem teljesen fedi a valóságot, hiszen a fogak alapszíne nem változik, csak világosabbá válik. Pl. egy sötét sárgásbarna árnyalatú fog világos sárgásbarna árnyalatúvá lesz. Mindemellett tapasztalataink alapján elmondható, hogy igen látványos és előnyös változás érhető el fehérítő használata esetén.

A régi hidrogén-peroxid hatóanyagú készítményeket felváltották a modern karbamid-peroxid tartalmú fehérítő anyagok, melyek használata (szakember felügyelete mellett!) nem okoz károsodást a fog szerkezetében. A hatóanyag koncentráció és a behatási idő a fog sötétségétől és a hatást rontó szokásoktól (dohányzás, kávé-, vörösborfogyasztás, stb.) függ. A fent említett szokások nem zárják ki a fogfehérítés lehetőségét, de a fogak később világosodnak ki, és a hatás rövidebb ideig tart. A fehérítés hatása sajnos nem tart örökké, alkattól függően időszakonként (1-2 év) ismételni kell.

Fontos a jó előkészítés, hiszen fogköves, lyukas fogak esetén nem alkalmazható. A rögzített fogpótlások (koronák, hidak) színe nem változik! Ez néha kizárja a fehérítés lehetőségét. Az eljárás után a régi fogtömések színe eltérhet, hiszen ezek nem világosodnak a fogakkal együtt. Ezeket később érdemes kicserélni. Az újabb tömőanyagok már egy-egy szélesebb színtartományt fednek le (ún. „kaméleon effektus”), így cseréjük később nem szükséges.

Elengedhetetlen a fehérítés ideje alatt és utána is folytatandó, a zománc szerkezetét megerősítő és karbantartó kezelés. (Speciális fogkrémek használata, fluoridálás.)

A szabad kereskedelmi forgalomban kapható szerek egyike sem olyan hatékony, mint a szakemberek által alkalmazott anyagok. Általában a fogfelszínen lerakódott színezőanyagokat oldják, de az alapszínt nem változtatják. Mindenkit óvok az ellenőrizetlen forgalmazótól (internet), a bizonylat nélkül vásárolt termékektől. Szerencsés esetben nem hat, rosszabb esetben akár maradandó károsodást is okozhat!

A fogfehérítés részleteiről érdeklődjön fogorvosánál.

Dr. Ágotai Ede
fogszakorvos

 

Újszász 2016©