A szénanátha valamennyi klasszikus allergiás betegség közül a leggyakoribb. Tüneteit befolyásoló növények több mint 9000 faja közül jó néhány egy helyen is tenyészik bolygónk szárazföldjein. Változatos, kellemetlen kórkép alakul ki. Lássuk az egyes tüneteket vázlatpontokban:

 • Orr-, száj-, torok- és szemviszketés, kivörösödés, esetleg szemhéjduzzadás.
 • Orrfolyás, orrdugulás, mely szájon át légzést, majd torokszárazságot von maga után.
 • Szag-, esetleg ízérzés-zavar.
 • Állandó tüsszögés, esetleg köhögés, mellyel a szervezetünk a számára zavaró anyagokat igyekszik eltávolítani a légutakból.
 • Jelentkezhet fülfájás, füldugulás érzése, hallójárat viszketés.
 • Fejfájás, migrén alakulhat ki az orrlégzés gátoltsága miatt kialakuló oxigénhiány következtében.
 • Immun-komplexek keletkeznek, melyek a keringéssel haladva ízületekben is gyulladást, fájdalmat okozhatnak. A fájdalmat fokozhatja a viszonylagos oxigénhiány.

Részletes, átfogó kivizsgálás nélkülözhetetlen az oki terápiához. Legelterjedtebb diagnosztikai eljárás a bőrpróba. Ha a szakorvos szükségét látja, további vizsgálatokat rendel el (pl.: labor, légzésfunkció, stb.)

A szénanátha súlyosbodik pollenszezonban, allergén növényekkel teleültetett kertben és környékén. Ilyenkor a lakásban is földúsulhat az allergének koncentrációja.

Szokásos orvosi kezelésként antihisztamin típusú gyógyszerek írhatók fel. Néhány változata álmosságot okoz, ezért érdemes tájékozódnunk a koncentrációs képességünket befolyásoló mellékhatás tekintetében. Egyébként az orrlégzés gátoltsága maga is negatívan befolyásolja eme képességeinket az oxigénhiány miatt. A szakorvos ajánl a beteg számára megfelelő orrcseppet. Fontos az allergénekben gazdag területek kerülése, nem allergiás személy általi gondozása. Sikerünket befolyásolja az életmód, táplálkozás minősége.

Alternatív terápiaként (a konvencionális orvoslás módszerei mellett!) szóba jön természetes eredetű, antihisztamin hatású készítmények szedése, nyugalmi stádiumban végzett méregtelenítő programok, akupunktúra, bioelektro- mágnes-regulációs intenzív terápia, tengervizes öblítések, só kabin.

Pollenekben gazdag hónapok nemcsak tavasszal kellemetlenek, hanem egész nyáron, még szeptemberben is. Magyarország lakosságának kb. negyedénél fordulnak elő enyhébb-súlyosabb tünetek, melyek kb. 40 %-ban a parlagfű számlájára írhatók a jelenlegi tudományos álláspont szerint. A szél a parlagfű pollent még a 10. emeletig is eljuttatja, a növény igénytelensége miatt zsúfolt nagyvárosban is jól érzi magát.

A szezonális pollenek okozta szénanáthától elkülöníthető az egész éven át tartó orrfolyás, ún. perennális allergiás rhinitis. Gyakorlatilag bármilyen légi úton terjedő allergén okozhatja. Pl.:

 • házi poratka és egyéb ízeltlábúak,
 • penészgombák spórái akár lakásban, akár kertben
 • mediterrán, trópusi tájakon egész évben pollenszezon van a szárazföldön
 • gyakran levegőbe kerülő munkahelyi, tipikusan városi szálló részecskék is kiváltják.

Lehetséges szövődmény lehet a középfül-gyulladás, hallásromlás, orrmelléküreg-gyulladás. Ha a szövődményekkel fordulunk orvoshoz, ne feledjük említeni a szezonális, vagy egész éven át tartó orrdugulást, ugyanis a kezelés tekintetében ez sorsdöntő tényező.

A pollenek, szálló allergén részecskék akár étellel is bekerülhetnek szervezetünkbe, bőrünkre, hajunkra, ruháinkra tapadnak. Súlyosan allergiás személy esetén fontos a napi akár többszöri „pollen-mentesítés”. Nem ajánlatos a mosott ruhákat szabad ég alatt szárítani. Szellőztetni sem szabad rögtön eső után, mert ilyenkor több pollen szabadul ki. Pollenszezonban a szokásos szellőztetés is gondot jelent. Az egyes növényfajoknak a pollen kibocsátás időszakán belül is van napszaki ingadozása, mely fajonként jellemző. Kerülendő a légkondicionáló készülék alkalmazása, illetve gyakran és megfelelően kell takarítani, szűrőt cserélni. Szárazon kell tartani a lakás levegőjét a poratkák, penészgombák elszaporodásának megakadályozására. Lehetőleg ne tartsunk lakásban háziállatokat, mert egyrészt a saját szőrük, hámsejtjük, nyáluk stb. is lehet allergén, másrészt az elhullatott szőr, hámsejt táplálja a poratkákat is. Kerti munkákra pollenszezonban kérjük meg nem allergiás ismerősünket.

Elengedhetetlen a bő folyadékfogyasztás. Javaslom a napi kb. 2 l tiszta vizet, színezék-, aroma-, tartósító és cukormentes italokat. Erős gyógynövény főzetekből maximum napi 2-3 csészényit fogyasszunk. A folyadék bevitelt a nyári időjáráshoz, aktivitásunkhoz kell alakítanunk egészségi állapotunknak megfelelően.

Dr. Harangozó Helga

 

Újszász 2016©