A médiában nagyon sok szó esik a probiotikumokról: se szeri, se száma az eladó jobbnál jobbnak kikiáltott termékeknek.

Mik is azok a probiotikumok? A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, melyek a szervezetünkbe jutva nem okoznak betegségeket, sőt emésztésünkre, egészségünkre egyértelműen pozitívan hatnak. Vagyis azon kívül, hogy a bélflóránkat kedvezően módosíthatják, az immunrendszerünket is erősíthetik. A probiotikumok közé tartoznak tejsavtermelő (lakto-, bifido-), és nem tejsavtermelő baktériumok (bacilus vagy egyes coli-törzsek), továbbá néhány gombafaj. E mikroorganizmusok terápiás hatása függ az adott fajtól és annak csíraszámától. A joghurtokban, kefirekben lévők segítik az egészséges táplálkozást, kiegyensúlyozott emésztést. A kedvező mikroorganizmusok súlyos hiánya esetén a nagy csíraszámot tartalmazó speciális étrend kiegészítők, de leginkább a probiotikus gyógyszerek alkalmasak. Utóbbi esetben ún. bakterioterápiáról beszélünk.

A hasznos bélflóra egyes kutatók szerint már a gyermekkortól kezdve fokozatosan, vagy sok esetben rohamosan csökken. Okolják a környezeti hatásokat, tartósítószereket, ételszínezékeket, csapvízben található gyógyszermaradványokat, vegyi anyagokat, de leginkább a beszedett antibiotikumokat. A különböző bakteriális, vírusos eredetű hasmenések kezelésében, Helicobacter pylori elleni gyógyszer-kombináció okozta mellékhatások enyhítésében szintén lényeges terápiás eszköz a probiotikus készítmények sora.

Egyre több kutatás eredményét olvashatjuk a probiotikumok hatásmechanizmusáról. Többek között saját növekedésükkel, szaporodásukkal, továbbá az általuk kiválasztott anyagok segítségével gátolják a betegséget okozó baktériumok, gombák szaporodását, térhódítását. A bélhámsejtek ellenálló képességét is kedvezően befolyásolják. Serkentik a nyákképződést, javítják annak minőségét, így lúgosítják a belek kémhatását. Mivel a legkiterjedtebb immunszervünk a bélcsatornában van, a probiotikumok közvetetten az immunrendszerünk erősítésében is fontosak. Serkentik egyes immunválaszban részt vevő sejtek fejlődését, az ellenanyagok elválasztását. Újabb eredmények szólnak amellett, hogy a probiotikumok egyes törzsei csökkentik a gyomor-bélrendszerben kialakult gyulladást. A Chron-betegség kezelésében, irritábilis bél szindróma és az allergiás tünetek csökkentéséről, ismétlődő felső légúti, húgyúti fertőzések megelőzésében betöltött lehetséges szerepükről biztató részeredmények láttak napvilágot, de további vizsgálatok folynak a megbízható bizonyítékok érdekében.

Ritkán a probiotikus terápiának is lehetnek mellékhatásai: fokozott bélgázosság, „szelek gyakoribb és sürgető távozása”, székletürítés megváltozása. Nem zárható ki az allergiás reakció sem, bár ez inkább elméletben előforduló mellékhatás. Bár a probiotikumok nem patogének, az immunlegyengült, - legyengített betegek esetében jobb az óvatosság. A vizsgálatok során felmerült a tejsavtermelő baktériumokkal kapcsolatban, hogy az általuk termelt savak növelik a fogszuvasodás valószínűségét. Helyes fogápolás mellett a laktobacillus tartalmú rágótabletták sem okoznak nagyobb kárt, mint a szénhidrátok fogyasztása.

Azt javaslom, hogy mielőtt megvásárolunk egy probiotikus étrend kiegészítőt, ellenőrizzük, van-e a dobozán ún. OGYI engedély szám.

Jó hatású a több mikrobatörzset is tartalmazó készítmény. Mivel a készítményekkel fogyasztott probiotikumok bélbe jutó része is nehezen telepedhet meg, így érdemes olyan anyagokat is egyidejűleg szervezetünkbe juttatni, melyek a jótékony mikrobák szaporodását, megtelepedését segítik. Ezek az anyagok összefoglaló néven prebiotikumok. Bizonyos készítmények már ezeket is tartalmazzák. Gyermekek számára készített probiotikumok is nagy számban léteznek. A fogak állapotára való tekintettel a biztonság kedvéért mossunk fogat a tejsav baktériumokat tartalmazó, leginkább rágó-, vagy szopogató tabletta, esetleg folyadék fogyasztása után.

Minél jobban eltávolodunk a természetközeli életmódtól, a természetes eredetű, hagyományos technológiával készült ételektől, annál inkább szükségünk van táplálék kiegészítő-, így probiotikus készítményekre is az egészségünk fenntartásáért, visszaszerzéséért vívott harcban.

Dr. Harangozó Helga

 

Újszász 2016©