Kedves Olvasó! Véget ért a nyár, lassan a szép, napsütéses órák száma csökken. Remélem a nyár és a kora őszi napok alkalmával sikerült feltöltődni testileg, lelkileg. Úgy gondoltam, a következő néhány cikkemben praktikusan a vitaminokról, vitaminhatású komplex vegyületekről írok, ezzel is segítve Önt és családját fölkészülni a téli hónapokra.

A vitaminok életfontosságú táplálék összetevők. Általában enzimek, koenzimek alkotórészei, vagyis részt vesznek a lebontó és építő folyamatokban, sőt a javító mechanizmusok, energiatermelő ciklusok sem működnének nélkülük. A vitaminokat vízoldhatóságuk alapján szoktuk csoportosítani. Vízben oldódók közé tartozik a B-vitamin csoport, a C- és P-vitamin. Fontos tudni ezekről, hogy nem raktározódnak a szervezetben, naponta pótolni kell őket. A zsírban oldódnak az A, D, E, K vitamin csoportok. A szervezetünkben viszonylag hosszú időre raktározódhatnak, esetenként föl is dúsulhatnak.

A szervezetünk vitamin ellátottsága szempontjából meghatározunk minimumot, optimumot, avitaminózist, hipovitaminózist, hipervitaminózist. Első olvasatra valószínűleg ijesztőek ezek a kifejezések. Lássuk részletesebben!

Minimum: az adott vitamin legkisebb adagja, mellyel éppen elkerülhető a hiánybetegség tüneteinek megjelenése. A gyógyszergyári ajánlások általában ezt a mennyiséget jelölik.

Optimum: azt a vitamin mennyiséget jelöli, melynek növelésével már nem javíthatók tovább a szervezet funkciói. Meggyőződésem, hogy ezt a vitamin mennyiséget egyénileg kell meghatározni, hiszen mindenkinek más az általános egészségi állapota, testalkata, életkora, aktivitása, kórtörténete.

Avitaminózis kifejezéssel jelöljük a teljes vitaminhiányos állapotot. Az adott vitamin(ok)ra jellemző hiánytünetek kifejlődnek ebben az állapotban. Igen ritka ez a kórkép.

Hipovitaminózis: más néven „marginális vitaminhiány” sajnos elég gyakori tünet együttest produkál. A tünetek az adott vitamin(ok)ra jellemzőek, a megfelelő adagolással megszüntethetők a kellemetlenségek. Oka lehet hiányos vitamin bevitel, a felszívódás, hasznosulás különböző zavarai, nagyobb vitamin szükséglettel járó állapotok, pl. növekedés, lábadozás, várandósság, szoptatás, fokozott lelki-fizikai stresszel járó állapotok, stb. Törekednünk kell a vitamindús táplálékok szezonális ingadozása miatti vitaminhiány elkerülésére.

Hipervitaminózis vitamin túladagolás miatt jön létre. Elsősorban a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) túlzott bevitele okozza. Oda kell figyelni a vitaminokkal dúsított termékek, táplálék kiegészítők elfogyasztott mennyiségére. Vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban akkor fordul elő, ha túl sok kémiailag módosított, úgynevezett „nyújtott hatású” készítményt fogyasztunk. A kellemetlen mellékhatásokon kívül magzatkárosító hatás is megfigyelhető leginkább az A- és K-vitaminokkal kapcsolatban.

Gyakran tapasztalok a nem megfelelően kiválasztott vitamin táplálék kiegészítőkre visszavezethető tünet együtteseket. A kémiai úton, szinte atomjaiból felépített molekula lánc alakja egészen más formájú, mint a természetben megtalálható vitaminoké. Jelen technikai tudásunk mellett nem sikerül tisztán szintetikus úton „leutánozni” ezen életfontos anyagokat. Ebben az esetben sokkal kevesebb molekula szívódik fel az elfogyasztott mennyiségből, a többi inkább terheli a kiválasztó szerveinket. Bizonyos esetekben a fölszívódott mennyiség lerakódik, pl. a zsírszövetbe, bőrbe, nyálkahártya alatti kötőszövetbe, bélcsatornába, májba stb., hasznosulni alig tud valamennyi.

A legbiztosabb vitaminforrásaink ebben a fejlettnek tartott korszakban is a változatos, többségében növényi eredetű táplálkozás során elfogyasztott, leginkább természet- és környezetbarát termesztésből származó, keveset utaztatott étkek.

Ennyi általános bevezető után egy „kora ősszel aktuális” vitaminhatású tápanyagcsoportról, a flavonoidok-ról szeretnék kicsit bővebben írni.

Stabil vegyületek, növényekben, baktériumokban fordulnak elő mérhető mennyiségben.

Legtöbbet a sötét színű gyümölcsök, zöldségek, pl. a meggy, cseresznye, szeder, fekete ribizli, szilva, áfonya, szőlő, cékla, sárgarépa, grapefruit tartalmaznak belőle. Sajnos a flavonoidok hőérzékenyek, főzés közben nagy részük elbomlik. Nyers, esetleg fagyasztott forrásait javaslom fogyasztani.

A flavonoidok szervezetünkben alapvető szerepet töltenek be: az életfunkciók biztosításában vesznek részt. Tudományosan beigazolódott nagy szabadgyök fogó képességük, antiallergén, antiasztmatikus tulajdonságuk. Nincs toxikus dózisuk. Különösen szüksége van rájuk a magzatoknak, kisgyermekeknek, kismamáknak, tanulóknak, munkavállalóknak, idősebbeknek, lábadozóknak, allergiásoknak, asztmásoknak, szív és érrendszeri betegségekkel küszködőknek egyaránt. Immunrendszerünket erősítik, jót tesznek az ereknek, duzzadt, fájó lábaknak, a szívnek, stb.

Azoknak, akik sokáig és egészségesen szeretnének élni, a sportolóknak, tanulóknak a még kiválóbb teljesítmény elérése érdekében jó szívvel ajánlom a flavonoidokban bővelkedő gyümölcsök, zöldségek fogyasztását.

Dr. Harangozó Helga

 

Újszász 2016©