A 2011. július 28-ai testületi ülés 2. napirendi pontja: A foglalkoztatás elősegítésére, pénzügyi konszolidáció megvalósítására vonatkozó előterjesztés megtárgyalása.

 

Homoktövis
Hippophaë Rhamnoides

A homoktövis tulajdonságait hosszú idők óta ismerik Közép-Ázsiában, ahol a növény őshonos.

A homoktövis apró, narancssárga, vitaminokban gazdag bogyóval vonzó dísz- és haszoncserje. Mielőtt felismerték volna magas vitamintartalmát, a kissé terjedelmes bokrot, amely néha kis fává is megnő, erős gyökérzete miatt szinte kizárólag lejtők és dűnék megkötésére használták. Kertekben és parkokban díszcserjeként is ültetik.

 

 

A drogot az ezüstfafélék családjába (Eleagnaceae) tartozó növény álbogyótermése szolgáltatja (Hippophae rhamnoides fructus). A borsónyi, kerek, vagy ovális, sárgásvörös vagy narancsvörös színű, savanykás, aromás ízű termés 0,12 – 1,4 % C-vitamint, B-vitamin komplexet, E-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat, zsíros olajat, szabad cukrokat tartalmaz. C-vitamin tartalma jelentősen meghaladja pl a citrom vitamintartalmát.

A termésből C-vitamin tartalmú szörpöket, üdítőket, szószokat készítenek. Kiváló szabadgyök-fogó. Antioxidáns hatású fenoloidjai, karotinoidjai és C- valamint E-vitamin tartalma szinergikus antioxidáns együttest alkot.

Mindennek köszönhetően a homoktövis készítményeit a szervezet védekezőképességének erősítésére ajánlják megnövekedett vitaminszükséglet esetén is előnyös (dohányzók, sportolók).

 

 

A magból préseléssel nyert magolajat, amely telített és telítetlen zsírsavakat, karotinoidokat, E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz a bőr sugárkárosodásának (napfény, röntgensugárzás) kivédésére, valamint a sebgyógyulás elősegítésére javasolják.

A homoktövis termés sokoldalú élettani hatása miatt kiválóan használható fel különböző termékek (lekvár, ivólé, likőr, bor, gyógyászati készítmények, stb.) formájában az egészséges táplálkozás részeként, illetve annak kiegészítésére.

A homoktövis gyógyhatása az alábbi területeken érvényesül:

 • koszorúér betegségek
 • magas vérkoleszterin szint
 • szívritmus rendellenességek
 • koleszterin lerakódás
 • flavonoid vegyületei jótékony hatásúak a szívizomra
 • zsíroldó hatása javítja a szívműködést
 • immunrendszer erősítő
 • száj-, hüvely- és végbélnyálkahártya gyulladás
 • fogínygyulladás
 • méhnyak- nyálkahártya sérülés
 • sugársérülés
 • égési-, forrázási sérülés
 • nyombél- és gyomorfekély

 

 

A termesztés technológiája

A növény termesztése termelési integráció keretében kerül sor, amely a feldolgozás és értékesítés területén nyújt megfelelő biztonságot.

A termőterület kiválasztásával szemben nincs nagy igény, csak arra kell ügyelni, hogy lehetőleg ne mélyfekvésű területen történjen az ültetés. Aszályos időszakban elképzelhető, hogy szükséges némi vízpótlás öntözéssel, elsősorban a magasabb termőhozam elérése érdekében.

A homoktövis kétlaki növény, a telepítés során 90%-ban nőivarú és 10%-ban hímivarú alanyt kell ültetni. 1 ha terület esetében 1200 tő nőivarú és 120-150 tő hímivarú alany kerül telepítésre.

A szaporító anyag vagy szabad gyökerű, vagy konténeres formában áll rendelkezésre 500-700 forint bruttó egységáron.

A telepítése az altalaj lazítása után 40x60 cm-es ültető gödörbe történik úgy, hogy az ültetőgödör aljára szerves trágya kerül, majd föld, aztán homoktöltés, és tányér kialakításával kerül elültetésre az alany. A sortávolság 4 méter, a tőtávolság pedig 1,8 – 2 méter.
A művelés alapvetően a gyomtalanításra korlátozódik, a sorok között rotációs kapával vagy fűnyíróval, a tövek között pedig kézi kapálással. Aszály esetén néhány esetben öntözés is szükséges.

A gyümölcs szüretelése úgy történik, hogy az ültetvényt a talaj felszínétől 60-80 cm-es magasságban levágjuk. A levágott ágak gyümölccsel együtt 6-10 órán belül hűtőházba kerülnek (-20-30 oC-on), így a lefagyott ágakról a gyümölcs lerázható és légszelektoros tisztítás után zsákolható. A gyümölcs tárolása továbbra is -20-30 oC-on történik. A szüretelés ily módja miatt az ültetvény csak két évente ad termést.

 

Ajánlott oldalak:

HáziPatika.com

Wikipédia

homoktovis.lap.hu

 

Újszász 2016©