Ezt a receptet Vinczéné Évikétől tanultam. Én csak „egészségügyi dolgozói” süteménynek hívom, mert soha nem volt időnk olyan süteményt készíteni, amit hajtogatni, pihentetni stb. kellett. Azoknak ajánlom, akik nem érnek rá, mégis szeretnének családjuknak kedveskedni.

Hozzávalók:

3 dl liszt, 2 dl porcukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, fél kg túró, 2 dl tej, 2 cs. vaníliás-cukor, 1 cs. mazsola, fél sütőpor, 1 citrom héja.

Elkészítése:

Összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a fél sütőport és az 1 cs. vaníliás-cukrot. A tepsibe (kb. 20x30 cm-es) vagdalunk 4 dkg vajat, és egyenletesen kikenjük vele, majd a lisztkeverék felét a tepsibe szórjuk. Rámorzsáljuk a túrót, rászórjuk a mazsolát, 1 citrom reszelt héját, és a vaníliás cukrot. Utána a lisztkeverék másik felét a tetejére szórjuk. A 2 tojást felverjük 2 dl tejjel, és az egészet a tetejére öntjük. A megmaradt 4 dkg vajat rászeleteljük, és közepes lángon megsütjük. (A tojásos tejkeverékből 2-3 evőkanálnyit hagyjunk meg! A sütés felénél megnézzük, hogy nem maradt-e lisztes felület, s ha igen, ezzel a maradék tojásos tejkeverékkel befedjük.) Lehetőleg olyan tepsit használjunk, amelynek felületét szeletelés közben nem sértjük meg.

(Nyáron a mazsola helyett apróra vágott kaprot is használhatunk.)

Dr. Szóró Magdolna

 

Újszász 2016©