Csatlakozzon Ön is a komposztálók egyre népesebb táborához!
A Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány háztartásonként egy darab ingyenes komposztládát oszt Újszász lakosai körében. Amennyiben igényt tart egyre:
- Hozza el lakcím kártyáját május 1-én vagy 2-án nyitó rendezvényünkre.
- Írja alá együttműködési nyilatkozatunk, miszerint:
- Ön a ládát legalább 5 éven keresztül használja,
- Ön bizonyos időközönként a láda használatáról adatot szolgáltat alapítványunknak,
- Alapítványunk az eszköz meghibásodása esetén azt megjavíttatja, vagy kicseréli.
- Vegye át a 20*20*100 cm-es csomagba helyezett komposztládát.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A komposztálás, mint az emberiség egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárása, már az ókorban is ismert volt. Később, a műtrágyák iparszerű használatával kissé háttérbe szorult, ám napjainkban újra reneszánszát éli.
Tömören leírjuk mit és hogyan érdemes komposztálni.
Mi a komposztálás?
Egy biokémiai folyamat, amikor a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) enzimek, oxigén és hő segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ez a jelenség megy végbe például a lehullott levelek lazább rétegeiben is, ahol még megfelelő az oxigénellátás.
Mit tehetünk a komposztba?
- Konyhai hulladékot, mely bármiféle zöldség, gyümölcs, fűszernövény nyers maradéka lehet.
- Fűnyírásból származó nyesedéket.
- Sövények és fák, rózsák metszéséből származó nyesedéket, apróra vágott ágrészeket, leveleket, elnyílt virágokat.
- Letermett növények földi maradványait, egynyáriak, kétnyáriak, évelők és zöldségnövények részeit.
- Veteményeskertből kihúzgált, még fel nem magzott gyomokat, nem tarackoló növényeket.
- Kávézaccot, teafüvet (filter nélkül).
- Fekete-fehér papírt (módjával és csak egy vékony rétegben).
- Tojáshéjat.
- Vadon termő, gyűjtött gyógynövényeket.
- Virágcserepekből kikerülő, gyökérzöldségekről, letermelt növények gyökeréről leszedett földet.
Mi nem kerülhet a komposztba?
- Építési törmelék
- Vegyszerrel kezelt faáru
- Húsmaradék, olaj
- Üveg-, fém- műanyag- és színes papírhulladék
Hogy készül a jó komposzt?
- Félárnyékos, sík területet válasszunk a komposztáláshoz!
- A lényeg, hogy rétegesen, alulról felfelé haladva mindig először a nehezebben (nagyobb gallyak), majd a könnyebben korhadó részek (finomabb fűnyesedék) kerüljenek komposztunkba.
- Nedvesítsük be a komposzthalmot, hogy a mikroorganizmusoknak megfelelő életkörülményeket tudjunk biztosítani. Ám a túlzottan nedves komposzt sem ideális, mert, így rothadási folyamat indulhat be a halom belsejében.
- A korhadás elősegítésére néha adhatunk a komposzthoz egy lapát kerti földet, kőport, vagy már korábban érett komposztot, így gyorsítva az érési folyamatot.
- Akkor a leggyorsabb a komposztálódás folyamata, ha minden egyes rétegben tápanyagban gazdag (pl. friss fűkaszálék, konyhai hulladék) és cellulózban bővelkedő (pl. fanyesedék, száraz lomb) hulladékot tudunk egymással összekeverni.
További információ:
Kárpáti Rita
Natura Hungarica Közhasznú Alapítvány
Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.