Nyomtatás
Kategória: Szabadidősport
Találat: 471

2022 áprilisában az Újszász környéki íjászok a Dobozi Róbert polgármesterrel történt egyeztetések során jutottak arra az elhatározásra, hogy az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesületen belül megalapítják az Újszászi Hagyományőrző Íjászcsapatot. Vezetőjüknek Homonnai Csabát, helyettesének Pataki Gyulát választotta a 11 főt számláló csapat, mely egyből nagy fába vágta a fejszéjét. A heti rendszerességgel tartott íjász bemutatók, íjásztatások és versenyeken való részvételek mellett elkezdték a készületeket a saját szervezésű versenyükre. Mind a csapat megalakulását, mind a verseny lebonyolítását nagymértékben támogatta Dobozi Róbert, Újszász polgármestere.

A három hónapos előkészület után 2022. július 30-án megrendeztük az I. Újszászi Parkerdei Íjászviadalt. A csapat tagjai és segítői a versenyt megelőző délutánon vették birtokba a Parkerdőt. Az utolsó, Dobozi Róberttel történt terület bejárást követően késő estig dolgozott a csapat a pálya megépítésén. A verseny napján a hajnali utolsó simításokat követően a terület készen állt az úgynevezett „örömíjász viadalra”. Ez a fajta megmérettetés egyéni pontozási rend szerinti verseny, amely az egyszerű lőlapos célokon kívül tartalmaz különböző 2,5 és 3D-s állatalakos, illetve forgó, mozgó ügyességi célokat. Ezeken minden esetben különböző távról (6-35 méterig) kellett a rajtuk kijelölt találati zónákat meglőni.

Habár az időjárási előrejelzés nem volt kedvező a szabadtéri rendezvényhez, így is több mint 40 településről 148 íjász érkezett a megmérettetésre. A nevezett versenyzők közül a legfiatalabb alig töltötte be a 7 évet, míg a legidősebb a 74-dik évét tapossa. Az íjászok jelentős része érkezett kísérővel, családtaggal, de rajtuk kívül is volt érdeklődő szép számmal.

 

 Fotó: Fehér János

 

Reggel a versenyre érkezőket az erdészház előtt felállított sátorban az ilyenkor elhagyhatatlan zsíros kenyér fogadta, mely biztos alapot adott a több mint 4 órán át tartó versengéshez. A reggelivel egy időben kezdetét vette a regisztráció, illetve a bemelegítés, gyakorlás.

10:30-kor a szervező csapat felkérésére Dobozi Róbert polgármester köszöntötte a vendégeket. Ezután a technikai eligazítás, majd a csapatbeosztás következett. A húsz csapatot az adott célhoz kijelölt célőr kísért, majd felügyeletük mellett 11 órakor történtek az első lövések. A forgószínpadszerű viadalon célról célra haladva gyűjtötték a pontokat az íjászok, miközben bejárták Újszász egyik legcsodálatosabb helyét.

Az utolsó csapat 15:30 körül ért vissza a célok leküzdése után. Ekkorra már várta őket a friss babgulyás, amely pótolta a napközben elvesztett energiát.

A szervezőknek ekkor következett a legnehezebb munka: a két meghirdetett íj kategóriában (tradicionális és vadászreflex) öt korcsoportban (mini, gyerek, ifi, felnőtt, veterán) kellett rangsorolni külön a női és férfi indulókat.

Azért, hogy a versenyzők az összesítés alatt is jól érezzék magukat, ezzel egy időben került sor a helyben szerveződött 4 fős csapatok lufis párbajára. Ennek lényege, hogy két táblára 4-4 felfújt lufi van rögzítve. A tábláktól meghatározott távolságra ki van jelölve két vonal. A táblákkal szemben a távolabbi vonal mögött felsorakozik egy-egy véletlenszerűen kiválasztott csapat, majd indítás után a csapattagok felváltva futnak a közelebbi vonalhoz, ahonnan egy-egy lövést leadva próbálják meg minél hamarabb kidurrantani az összes felhelyezett lufit. Ez a versengés egyenes kieséses rendszerű és mindig nagyon nagy érdeklődés övezi. Ezt követte az eredményhirdetés, majd baráti beszélgetések.

A visszajelzések sem maradtak el. Mindenki gratulált a sikeres versenyrendezéshez, többen kiemelték a csodálatos környezetet, a jó hangulatot és a változatos, ötletes célokat. Ezúton is köszönjük Dobozi Róbert polgármesternek a folyamatos támogatást, segítőinknek az áldozatos munkát és a versenyzőknek, hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.

Czégény Sándor
Csapattag

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.