Nyomtatás
Kategória: Szabadidősport
Találat: 243

A napokban ragyogó időjárási körülmények között rendezték meg a hagyományos, immár 36. Újszászi Futónapot.

A verseny tizenöt év után visszakerült a 32-es út és a Zagyva között elterülő Orczy parkerdőbe, ami az idén júliusban átadott Zagyva-öko­park részeként tökéletes helyszíne volt a megméretésnek. A pandémia okozta szünetet követően igen nagy volt az érdeklődés a verseny iránt, hiszen huszonkét település közel kétszáz versenyzője regisztrált az eseményre.

A napot az óvodások 600 méteres futama vezette fel, melyen a budapesti Horváth Gergely és az abonyi Falusi Luca bizonyult a leggyorsabbnak.

A legkisebbek után a 2,5 kilométert kocogók futama következett – amelyre a hosszabb távokra melegítők is beneveztek – a Zagyva-parton és az erdőben kanyargó pályán. A férfiaknál elsőként a zagyvarékasi Bakos Dávid érkezett a célba, megelőzve a két újszászi versenyzőt, Zakar Józsefet és Válint Attilát. A nőknél az újszászi Farkas Lilla volt a leggyorsabb, őt követte az abonyi Falusi Léla, aki mögött harmadikként a martfűi Jeneses Anita futott be.

Ezt követően a hosszabb távokat kedvelők következtek, akik öt és tíz kilométeren bizonyíthattak. Az öt kilométeres futamban a zagyvarékasi Bakos Dávid lett az első, szoros versenyben megelőzve a kengyeli Kozák Istvánt és az abonyi Major Gábort. A női futamon az érdi Sass Diána győzedelmeskedett, a második helyen az újszászi Farkas Lilla ért célba, míg a harmadik helyen a szolnoki Szabó Inez végzett.

Mivel a viadal időrendje lehetővé tette, több futó több távon is elindult, ahogyan tette azt a kiváló formában lévő zagyvarékasi Bakos Dávid, a Szolnoki Honvéd triatlonozója is. A tíz kilométeres távon a triatlonista nagy csatában felülmúlta a korábbi többszörös győztes abonyi Major Gábort, a harmadik helyen pedig Nyárlőrinc polgármestere, Pénzváltó István ért a célba. A nők versenyét az újszászi Farkas Lilla nagy fölénnyel nyerte meg a szolnoki futó, Horváthné Juhász Erika és az abonyi Tóthné Viszkok Mária előtt.

 

A legfiatalabbak is rajthoz álltak az újszászi futónapon, a kicsik 600 méteres távot teljesítettek sikerrel
Fotó: Bugár Ildikó

 

A futamokban a szeniorok és a veteránok között sok hatvan és hetven év feletti versenyző is elindult, köztük a futólegenda, a hétszeres maratoni bajnok, több nemzetközi verseny győztese, az abonyi születésű, Budapesten élő 74 éves Szekeres Ferenc. A legidősebb versenyző címet a 85 éves kisújszállási Fehér Károly érdemelte ki, míg a hölgyeknél a martfűi Révész Imréné 71 évesen tette magát próbára.

A futónap legeredményesebb sportolója a három futamot is megnyerő szolnoki triatlonos, Bakos Dávid lett.

A szervezők részéről Fehér János lapunknak elmondta, a versenynapot különböző kísérőprogramok is színesítették. Az érdeklődők próbára tehették magukat, illetve bepillantást kaphattak a karikahajtás, a gólyalábon járás és a lábtoll-labda rejtelmeibe is, de dartsozni és frizbizni is volt lehetőség.

 

Rajthoz áll a 85 éves kisúji futó

Szombaton közel ezerháromszázan futnak fel az ország legmagasabb pontjára, az 1014 méter magas Kékestetőre. Az eseményre 290 hazai településről érkeznek majd az indulók, akik közül a legidősebb résztvevő a 85 éves kisújszállási Fehér Károly és a 83 esztendős Richter Ferenc lesz. A futóknak Mátrafüredről indulva kell teljesíteniük a 671 méter szintemelkedésű 11,6 kilométeres távot.

Írta: Sebestyén János

Forrás: szoljon.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.