Nyomtatás
Kategória: Lábtoll-labda
Találat: 141

Az első magyarországi versenyre emlékezve május 29-én Újszászon jubileumi eseményt szerveztünk, hiszen éppen három évtizede volt az első lábtoll-labda verseny hazánkban. Az első megmérettetésre 1993-ban Csillebércen került sor a Magyar Úttörő Szövetség szervezésében, majd ezt követően egyre gyarapodott a lábtoll-labdázók létszáma, a velük foglalkozó edzők, testnevelő tanárok lelkesedése, mely létjogosultságot adott a Magyar Lábtoll-labda Szövetségnek, valamint a rendszeres ranglista versenyek, országos bajnokságok, később diákolimpiák megrendezésének, valamint nemzetközi események szervezésének. Kezdetben Butor Klára népszerűsítette az úttörők körében a sportágat, majd Fehér János vezetésével az ország számos kistelepülésén népszerű sportág lett, óriási lehetőségeket rejtve magában a vidéki gyerekek számára.

A jubileumot ünnepelve Újszászon népes mezőny gyűlt össze a jó hangulatú barátságos versenyünkre, ahol rendhagyó versenyszámokat játszottunk. A házigazda egyesület versenyzőin kívül Cserszegtomajról két fiatal érkezett, Palotás Dominik és Román Sándor. Természetesen a többi egyesület sem tétlenkedett az évfordulón. Nyárlőrincen házi bajnokságot rendeztek, a Zala megyeiektől képösszeállítást kaptunk a nagykanizsai, keszthelyi, cserszegtomaji kezdetekről és jelenlegi aktív játékosaik tevékenységéről. Borjádról videó érkezett, a frissen megalakult Dunaújvárosi Lábtoll-labda Sportegyesület pedig június 3-án rendez nyílt versenyt.

Eseményünket nagy létszámú indián játékkal kezdtük, ahol a lassan 30 éve játszó rutinos Tóth Gábor szerezte meg a győzelmet, a döntőben Rab Alexandert legyőzve. A dobogó harmadik fokára a még gyermek korcsoportos Dániel Petra állhatott. A versenyszám különlegessége volt, hogy 76 cm-es hálónál játszottunk, hiszen a kezdetekben egy rossz nyelvi fordítás miatt ekkora hálónál kezdtek edzeni, versenyezni a magyarok. Ezt a legtapasztaltabb játékosaink gálamérkőzése követte, ahol ifj. Fehér János, Fehér Judit és Tóth Gábor mérkőzött meg Berkó Sándor, Juhász István és Sipos Péter teamjével a régi szabályok szerint.

Az első versenyeken vegyes csapatok versenyeztek egymás ellen, emiatt ezen alkalommal is arra kértük játékosainkat, hogy törekedjenek olyan összeállításra, hogy mindkét nem képviselje magát a csapaton belül. A tradicionális pontszámolással játszott csapatversenyen 19 egység mérettette meg magát. A fiatalok számára kihívást és különlegességet jelentett a hagyományos mérkőzések rendszere, hiszen kizárólag a szerváló csapat szerezhet pontot ezen szabályok szerint. Most még nagyobb értéket jelentett egy-egy ász szerva vagy néhány sikeres egymást követő talpalás, illetve ollózások. A fináléban szinte végig fej-fej mellett haladt a két csapat, ritkán tudtak pontot szerezni, hiszen folyamatosan váltakozott a labdamenetből győztesen kikerülő csapat. Végül a Diós Letícia, Farkas Lilla, Nagy László összeállítású team szerezte meg a győzelmet Kovács Brigitta, Kovács Evelin és Rab Alexander ellen.

Egy különleges versenyszámot, kézenfogós párost is játszottunk, mely sokak számára a Szilveszter Kupáról ismerős. Ebben a kategóriában 24 duó játszott. A párostársak nem engedhették el egymás kezét a labdamenet közben, így együtt mozogva kellet elérniük a labdát, eljutni a háló közelébe, és támadó rúgással vagy pontos helyezéssel az ellenfél térfelére juttatni a labdát. Az izgalmas elődöntők és döntők után végül Czétényi Krisztián és Galambos László ünnepelhetett győzelmet, míg a második helyen a rutinos ifj. Fehér János, Tóth Gábor páros állhatott, akik már évekkel ezelőtt is csapattársak voltak. A Nagy László és Németh Márk, valamint Farkas Lilla és Kovács Evelin párosok voltak az elődöntőkben az ellenfeleik.

Eseményünket sorsolásos párossal zártuk, ahol minden fordulóban újra sorsoltuk a páros társakat és ellenfeleket. Ebben a versenyszámban 48 lelkes fiatal vett részt. A Kulcsár Zalán, Szaszkó Dorka és Kanalas Dániel, Galambos László párharcból utóbbiak kerültek ki győztesen. Miközben Kanalas Renátó és Rab Alexander Rézműves Alexet és Sörös Lászlót győzték le. Az utolsó fordulóban úgy alakult a játékosok szerencséje és a véletlen műve, hogy az elődöntőbeli társukkal játszhattak, melynek végén Rab Alexander és Kanalas Renátó ünnepelhettek győzelmet.

Az eseményen pizzát és a Magyar Lábtoll-labda Szövetség logójával ellátott tortát ebédelhettek a versenyzők. A jó hangulatot Kasza József Hungarian Openeken játszott zenéi és Konka Dániel, valamint Köböl Richárd hangosítása segítette. A verseny gördülékeny lebonyolítását pedig Dobozi Boglárka versenybírói tevékenységének köszönhetjük. A felnőtt lábtoll-labdázók versenynaptárában a következő állomás a június 10-én rendezendő páros országos bajnokság és egyéni ranglista verseny lesz, melyet az utánpótlás páros OB és a szenior verseny követnek.

 

A megnyitón felsorakozott lábtoll-labdázók

 

Közös indián játék 70 cm-es hálónál

 

A kezdetekben is versenyeztek: Juhász István, Tóth Gábor, Berkó Sándor, Fehér Judit, ifj. Fehér János, Sipos Péter (Újszászi VVSE)

 

Frankó Katalin, Kis Csenge, Szabó Fanni (Újszászi VVSE)

 

Nagy Leila, Szentpéteri Tamás, Czétényi Klaudia (Újszászi VVSE)

 

Diós Letícia, Farkas Lilla, Nagy László (Újszászi VVSE)

 

Archív felvételek a kivetítőn

 

Palotás Dominik (Cserszegtomaji SK) a levegőben

 

Kovács Brigitta (Újszászi VVSE)

 

Támadás, sáncolás

 

Kézenfogós páros

 

Tóth Gábor és ifj. Fehér János (Újszászi VVSE)

 

Szórakoztató pillanatokat okozott a nem szokványos játék

 

Román Sándor, Palotás Dominik (Cserszegtomaji SK)

 

Kézenfogva is ollózva

 

Tóth Gábor (Újszászi VVSE) kétszeres Örökös Bajnok adta át a díjakat

 

30 éves a Magyar Lábtoll-labdázás torta

 

2. Rab Alexander, 1. Tóth Gábor, 3. Dániel Petra (mind Újszászi VVSE)

 

A jövő bajnokai

 

Tóth Gábor vágta fel a tortát

 

2. Kanalas Dániel, Galambos László, 1. Kanalas Renátó, Rab Alexander

 

2. Tóth Gábor, ifj. Fehér János, 1. Galambos László, Czétényi Krisztián, 3. Farkas Lilla, Nagy László (mind Újszászi VVSE)

 

 Mérkőzések:

Újszász Fehér - Újszász Berkó

 

Újszász Kovács - Újszász, Cserszegtomaj

 

Újszász Diós - Újszász Németh

 

Újszász Kovács - Újszász Diós

 

ifj. Fehér, Tóth - Farkas, Kovács (ÚVVSE)

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.