Nyomtatás
Kategória: Vörösmarty Mihály Általános Iskola
Találat: 282

Az idei tanév már a második volt, amelyet a parkerdei tisztáson, Erdő hete programmal kezdhettek a Vörösmartysok. Hétfőtől péntekig, elsőstől nyolcadikosig minden tanuló erdei iskolás volt egy-egy napig. A szervezéskor arra törekedtünk, hogy a pedagógusok által tartott foglalkozások mellé további, változatos – és az erdei iskola tematikájával harmonizáló – plusz programokkal és foglalkozásokkal színesítsük ezt a hetet.

Az elsőseink számára a hétfői nap egy hosszú gyalogtúrával kezdődött, melyet a Zagyva folyón való átkelés tett igazán izgalmassá. Rengeteg új információ az erdőről, az élővilágról; mozgásos játékok a tisztáson és a kezecskék alatt megelevenedő erdei állatok rajzai tarkították az ő erdei iskolai napjukat.

 

Fotó: facebook

 

A másodikosoknál igazán nagy volt az izgalom, mikor kiderült, hogy egy keddi napon nem az iskolában tanulnak, hanem a Parkerdőben. A nap programjai közül a legtöbbek kedvence a futóverseny volt, majd akadálypályán ügyeskedhettek. Volt kincsvadászat, ahol különböző faleveleket, faágakat, különleges alakú kavicsokat kellett keresni. Lerajzolták a felhőket, a látott virágokat, hallgatták a madárcsicsergést, az erdő hangját. Memóriajáték közben megismerkedtek falevelekkel. Sokat tanultak társasjáték közben.

A 3. és 4. évfolyamos tanulók is lelkesen várták az ő erdei iskolai napjukat, a szerdát. Számos izgalmas tevékenységgel kerültek még közelebb a természethez. Land art módszerrel mandalákat készítettek az erdő kincseiből, tündért és egyéb képeket ábrázoltak levelekből, az ÖKOskodóban erdei szókeresővel, szókirakóval, puzzle-lal és memóriajátékkal játszottak. Víghné Terike néni és Vígh Laci bácsi jóvoltából bepillantottak a méhészkedésbe, a gyógy- és fűszernövény termesztésbe, majd mézet és többféle lekvárkülönlegességet kóstolhattak. A különféle mozgásos játékokban szintén aktívan részt vettek, kedvenceik az ejtőernyős játék és a számháború voltak. Az íjászatban mindenki megmutathatta, milyen ügyesen bánik ezekkel a hagyományőrző eszközökkel. Köszönet az íjászkodás kipróbálásának lehetőségéért Szacskó Józsefnek, Homonnai Csabának és társaiknak.

A negyedikesek ötletes, kreatív alkotásokat készítettek az avarban található levelekből, termésekből, gallyakból. Megmintázták a Vörösmarty-fát, gyönyörű erdőrészletet, és mókust raktak ki csapatokban. Természetesen ellátogattak az Újszász városi- és az iskolai címerben is megtalálható Vörösmarty-fához, ahol alaposabban megismerkedtek a fa történetével. Az Orczy család története már ismerős volt számunkra, de a gyerekek örömmel idézték fel korábbi ismereteiket. A Csikung gyakorlatai idén már sokkal könnyebbek és pontosabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt.

Rajka Attila tanár úr mikroszkóppal lepte meg a gyerekeket, melynek segítségével a mikrovilággal ismerkedhettek meg.

Csütörtökön az 5-6. évfolyamos diákok vették birtokba a parkerdei tisztást, ahol Berkó Gergő tanár úrtól az Orczy család történetéből hallottak érdekességeket, majd a hallottak alapján igaz-hamis versenyen vehettek részt. Volt még izgalmas kvíz és sportvetélkedő – zsákban futással, kötélhúzással, hangos szurkolással. Az erdő élővilágáról a NEFAG erdésze, Illés Tibor mesélt a gyerekeknek – egy erdőjáró séta alkalmával.

A hetet a 7-8. évfolyam zárta, akiknek lehetősége volt GPS segítségével kincset keresni az erdőben – Csendes Bálint és Farkas Milán segítő közreműködésének köszönhetően. Kreatív foglalkozáson erdei állatfigurákat készíthettek gyöngyből, Gergő bácsi őket is megismertette az Orczy család részletes történetével, Dr. Kállainé Dr. Harangozó Helga pedig a gyógynövények világába kalauzolta el a gyerekeket.

Minden osztály megmérettetett a mókás feladatokból összeállított sportvetélkedőn, és nem maradhatott el a számháború sem.

A hét folyamán iskolánk vendége volt a Hír TV stábja, akik az ökoiskolai tevékenységünket fogják bemutatni a Radar c. műsorban, amely 2022.09.09-én 17:30-kor tekinthető meg.

Izgalmas, mozgalmas, élményekkel teli hét volt. Köszönet mindenkinek, aki a megvalósításban segített. Külön köszönjük Dobozi Róbert polgármester úrnak, hogy erre a hétre iskolánk diákjai birtokba vehették a parkerdei tisztást.

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.