Nyomtatás
Kategória: Vörösmarty Mihály Általános Iskola
Találat: 175

2022 márciusában az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hirdetett pályázaton az ÖKO-iskola címet. Pályázatunkban több olyan vállalást tettünk, amellyel tovább erősítjük tanítványaink környezettudatos szemléletét, elkötelezettségüket környezetük és egészségük megőrzésére.

Az első tanítási napon az alsós osztályok öt olyan vállalást gyűjtöttek össze, amely segíti őket a fenntartható életmód kialakításában, az egészséges életmód megélésében. Tanítóik segítségével a vállalások teljesítését az egész év során értékelik. Az összesítésekor kiderül, hogy kiknek sikerült legnagyobb mértékben teljesíteni az osztály által meghatározott célokat.

A felsős osztályok minden hónapban egy olyan közösségi programot szerveznek, ahol középpontban a fenntarthatóság és a környezettudatos szemlélet áll. Szeptemberben a papírgyűjtésben, sportolásban mérik össze aktivitásukat a felsősök.

A 2022-2023-as tanév rengeteg újdonsággal kecsegtet az újszászi gyerekek számára. Az egyik ilyen lehetőség egy program, ami a labdarúgás szeretete, a sportszerű versenyszellem mellett, a társadalmi szerepvállalás fontosságára is neveli résztvevőit. Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói 2022. szeptemberétől részt vesznek a Ferencvárosi Torna Club által megyénkbe hozott "Fradi SuLiga" nevű programon.

Néhány szó a programról:

A Ferencvárosi Torna Club és az European Football for Development Network (EFDN) Fradi SuLiga programja egy olyan különleges bajnokság, amely nem kizárólag a focipályán zajlik, hanem sokkal inkább a közösségben, ahol a programban részt vevők élnek és mozognak. A 10-14 éves korosztály megtanulja, mit jelent az életben nyerni és veszíteni, hogy működjenek együtt annak érdekében, hogy minél élhetőbb közösséget alakítsanak ki maguk körül.

 A Fradi SuLiga célja:

A bajnokságban a labdarúgó mérkőzések mellett a tanulók előadásokon vesznek részt, ahol a bűnmegelőzéstől, a digitális innovációkig sok mindenről tanulhatnak a játéknapokon. A játéknapok közt pontgyűjtésre van lehetőség, amely környezetvédelmi tevékenység vagy közösségünk aktív segítése esetén írnak jóvá. A tanév végén zárófordulóra kerül sor, ahol a megyékben legtöbb pontot gyűjtő csapatok egy négyes tornán a Groupama aréna gyepén dönthetik el, ki lett az év győztese. A lehetőség adott, a kezdeményezés kitűnő. Általános iskolánk tanulói izgatottan várják a kezdőfordulót, ami 2022. szeptember 12-én Jászberényben kerül megrendezésre. Iskolánkban, jó cselekedetekben nem volt hiány eddig sem, ezután pedig még aktívabbak szeretnénk lenni. A fejleményekről természetesen beszámolunk.

Egy új kezdeményezéssel szeretnénk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Rengeteget olvashatunk arról, hogy a textilipar milyen szennyezettséget okoz a Földnek és így nekünk is. Csak egy példa: egy farmernadrág gyártásához 7570 liter vízre van szükség. Ebben az évben bekapcsolódunk a Sulizsák kft. Sulizsák-programjába, ahol a már megunt és kinőtt ruhákat gyűjtjük össze. Az összegyűjtésre, elszállításra 2022. november 16-án kerül sor.

Székelyfalvi Gáborné
innovációs munkaközösség vezető

Rajka Attila
szaktanár

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.