Fontos mérföldkőhöz érkezett a település, hiszen pénteken átadták a felújított József Attila utat, ami a város egyetlen temetőjéhez vezet.

Így az idei halottak napján már méltó körülmények között emlékezhetnek meg szeretteikről az újszásziak. A temető környéke is megújult, ugyanis új, utcafronti kerítést kapott a sírkert, amely mellett közel hatszáz folyóméter akadálymentesített járda fut, és ötvennégy új parkolóhelyet is kialakítottak.

Az ünnepélyes átadáson Molnár Nikolett, a Szolnoki Szigligeti Színház színésze mondott verset. Majd Petrik Ferenc, a város önkormányzatának vidék és településfejlesztési tanácsnoka visszaemlékezett a gyermekkorára, amikor még teljes sötétségben és sártengerben sétált a temető melletti úton a hatvanas években.

 

Fotó: Nagy Balázs

 

Dr. Katona Károly a megyei kormányhivatal főigazgatója, aki szintén ezen a környéken nőtt fel, hozzáfűzte, hogy még a kilencvenes, sőt a kétezres években is áldatlan állapotok uralkodtak ezen a területen.

– Úgy gondolom, a temető fontos csomópont minden település életében. Ez a fejlesztés pedig egy óriási előrelépés – mondta.
Borbás Zoltán a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben sokszor vett részt a megyében útátadókon. Ez a beruházás azonban ünnepi értékű, hiszen nem a Magyar Falu Program keretében valósult meg, hanem soron kívüli kormánytámogatásból.

Pócs János országgyűlési képviselője felidézte, hogy 2019-ben amikor a parlamentben elfogadták a költségvetést, akkor Újszász érdekében egy 200 millió forintos költségvetési módosító indítványt nyújtott be. Az országgyűlés felismerte ennek fontosságát, így jutott hozzá a város a soron kívüli kormánytámogatáshoz. Általában vitát gerjeszt, hogy mire fordítsák ezt az összeget, Újszászon azonban ebben a kérdésben a képviselő testület egységes volt.

Mivel Dobozi Róbert polgármester koronavírus tesztje péntek reggelre pozitív lett, Kaló Istvánné alpolgármester tolmácsolta a városvezető sorait.

– A kegyeleti igényekhez illő tágas és modern közterület, elegendő parkoló, kulturált utcakép kialakítása minden település vágya. Büszke vagyok rá, hogy ez mától, nekünk, újszásziaknak is megadatik – állt a polgármester „beszédében”.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Lédeczi Dénes kerületi esperes és Pádár Zoltán tiszteletes áldotta meg a József Attila utat, majd a helyi fiatalok közösségi futással avatták fel az átadott útszakaszt.

Forrás: szoljon.hu

Írta: Czakó Nóra

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.