Néhány hete a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét olvastuk fel országszerte templomainkban. A rövid körlevélből arról az állami rendelkezésről szerezhettünk tudomást, amely hazánkban idén szeptember 1-jétől kötelezően választandóvá teszi az állami általános iskolák 1. és 5. osztályában az egyház(ak)hoz kötődő hit- és erkölcstan oktatást, illetve a valláshoz nem kötődő erkölcstan oktatást. Tehát vagy az egyiket, vagy a másikat választani kell a szülőknek gyermekük számára. Az említett levél lelkére köti a lelkipásztoroknak, hogy az ügy érdekében vegyék fel a kapcsolatot az iskolák igazgatóival. Ez mind Újszászon, mind Zagyvarékason megtörtént. Örömmel mondhatom, hogy mindkét helyen jóindulatú fogadtatásban volt részem.

A hit- és erkölcstan oktatását – iskolai keretek között – az egyházak (Újszászon és környékén többnyire a római katolikus és a református egyház) biztosítják. Az erkölcstan oktatása nem kötődik egyetlen vallási közösséghez sem. Hazánk oktatási rendszerében gyakorlatilag teljesen új.

Meggyőződésem, hogy a vallási alapon nyugvó hit- és erkölcstan hatékonyabban segíti azt, hogy gyermekeink az életben megtalálják a helyes döntések útját, és az élet nehézségei között is kitartsanak a helyes úton, és még a kudarcok idején se csüggedjenek el.

A Biblia több ezer éves tanítását számtalan ember hősies életével igazolta és igazolja napjainkban is. Hazánk életében Szent István király korától egészen az 1940-es évek végéig az oktató-nevelő munka minden szintjének szerves része volt a hit- és erkölcstan oktatása. Ennek hiánya a társadalom mai morális állapotán egyértelműen látható.

Ezért magam és hitoktató társaim nevében szeretettel és felelősséggel minden kedves szülőt a hit- és erkölcstan választására buzdítunk. Szándékukat a nyilatkozat aláírásával fejezhetik ki.

Kiket várunk? Mindenkit. Kikre számítunk?

Római vagy görögkatolikus hittanra várjuk azon megkeresztelt, vagy meg nem keresztelt gyermekeket, akiknek szülei, nagyszülei ehhez az egyházhoz tartozónak vallják magukat, vagy ez iránt érdeklődnek. Kérjük ezért, hogy nyilatkozatukkal a római- vagy görögkatolikus hit és erkölcstant válasszák.

Természetesen rendkívül dicséretes és fontos, hogy a református, vagy más vallású szülők gondoskodnak gyermekeik saját hitük szerinti hit- és erkölcstanra történő beíratásáról. Komolyan remélem, hogy ezt ők is megteszik.

Meg kell jegyeznem, hogy a hit- és erkölcstan tanulása bármennyire fontos, nem elegendő, mert a kereszténység nem pusztán tan, hanem élet, méghozzá örvendező élet. A hívő embert eltölti az Istenhez tartozás páratlan öröme, és az az öröm, hogy tudom: életem Isten kezében van, és földi életem végén találkozom az Istennel, aki maga a végtelen Jóság és Szeretet. Szívből kívánom, hogy minden kedves szülő felismerje a keresztény hit páratlan szépségét és bátran gondoskodjon arról, hogy gyermeke hit- és erkölcstant tanuljon. A gondviselő Isten segítségét kérem a helyes döntés meghozatalához.

***

Ha teheti, támogassa egyházunkat adója 1 %-ával. A Magyar Katolikus Egyház technikai száma: 0011.

Az adó 1 %-ával is támogatható alapítványaink:

1. Újszászi Szent István Alapítvány. Adószáma: 18842982-1-16 Célja: az újszászi templom és temető működésének támogatása, segítése, a katolikus hitélet, hitoktatás, kultúra terjesztése, szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása.

Számlaszáma: 70300053-11031631

2. Szászbereki Kisboldogasszony Alapítvány. Adószáma: 18842975-1-16 Célja: a szászbereki templom működésének támogatása, segítése, a katolikus hitélet, hitoktatás, kultúra terjesztése, szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása; a Kolping Iskola támogatása.

Számlaszáma: 70300053-11031648.

***

Húsvétvasárnaptól ismét tartunk esti szentmisét 18 órai kezdettel.

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.