Nyomtatás
Kategória: Katolikus vallás
Találat: 973

Az idei nyáron is lelkes készülődéssel vártuk a július végét, ami az ilyenkor szokásos napközis hittantábor kezdetét jelentette. A tábort két hétre terveztük, első héten az alsósok, második héten pedig a felsősök részvételével. A diákok többsége a Szászbereki Kolping Katolikus Általános iskolába jár, így közös megegyezéssel ezen intézmény adott otthont az alsósok befogadására. Ehhez hozzájárult még, hogy a közel 60 gyermek elhelyezése komoly fejtörést okozott volna a plébánián. A nagyok kevesebben voltak (20 fő), ezért számukra az újszászi plébánián zajlottak a színes és érdekes foglalkozások.

A kisebbek hat fős csoportokban számos kézműves foglalkozásokon vettek részt délelőttönként, ahol a csoportvezetők naponta újabb kézműves technikákat tanítottak a táborozóknak. Főleg olyan munkák készültek, melyek nagyrészt köthetőek a katekézis tanításához, így alkotás közben is játszva és kreatívan barangolhattunk Jézus tanításán és példabeszédein. Többféle alapanyagot használtunk fel, papírt, bőrt, gyöngyöt, terményeket és mivel a csoportok minden nap váltakoztak, így mindenki mindent elkészített, amit aztán haza is vihetett a nap végén.

Együtt töltött napjainkból nem hiányoztak a lelki programok sem. Délben, miután teletömtük a pocakunkat a finomabbnál-finomabb falatokkal – Istennek és a konyhás néniknek köszönetet mondva –, rendszerint átvonultunk az iskola melletti templomba, hogy ott szentmisével, rózsafüzérrel, vagy csupán néhány énekkel dicsérjük az Urat. Nagy meglepetést okozott számomra, hogy a kis diákok, akiket a gondviselés ránk bízott, kitartóan imádkozták végig a teljes, eredetileg két tizedesre tervezett rózsafüzért.

Az alsós tábor utolsó napján, a jászapáti strandon hűsöltünk. Voltak, akik a medencékben, míg mások a fák árnyékában.

A felsős tábor a következő héten kezdődött. Miután kisorsoltuk, hogy ki-kinek lesz az őrangyala, két csoportra váltunk szét. Táborunk mottója: „A szentek Isten barátai.” Célunk volt minél több szentet megismerni, és az ő életpéldájukat követve, hasonlítani rájuk.

Megismerhettük első királyunkat, Árpád-házi Szent Istvánt, fiát Imrét, vagy a később élt Árpád-házi Szent Kingát is. Jeleneteket dramatizáltunk Árpád-házi Szent Margit és Tours-i Szent Márton életéből, és utolsó nap megnéztük Padovai Szent Antal életét filmes változatban. ő az az egyszerű barát, akinek a képe vagy szobra szinte minden katolikus templomban megtalálható.

A kedvező időjárás mellett sok szabadtéri eseményen vehettünk részt. Voltak élményekkel teli vízi bombázások, izgalmas számháborúk, izzasztó sorversenyek, illetve hatalmas ugrások a jászboldogházi strandon. Itt előzőleg látogatást tettünk a frissen felújított katolikus templomban is. Táborunk zárásaként kirándulásra mentünk a kecskeméti arborétumba, amelyen az alsó és a felső osztályosok együtt vehettek részt.

Az idén is sok támogatást kaptunk, mind anyagi, mind lelki-fizikai értelemben. A tábort közel 300 ezer Ft-tal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a benyújtott pályázatunk eredményeként. Szeretném megköszönni elsősorban János atyának fáradságos munkáját, lelki vezetését. Külön köszönöm mindazoknak a nevelőknek, szülőknek, fiatal középiskolásoknak az aktív részvételét, akik értékes szabadidejüket ránk fordították. Nem szeretnék megfeledkezni azokról sem, akik háttér támogatásukkal, áldozatos munkájukkal segítették a diákokat. Minden ember áldozatos szeretetére szükség volt, hiszen csak így jöhetett létre az csoda, amit a Katolikus Egyház kommunió-nak (=közösség) nevez.

Urbán Tamás hittanár

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.