Egyik kedves újévi, egyházi énekünkben refrénként énekeljük: „Új esztendőben új szívekkel dicsérünk Jézus énekekkel...”

Szép ennek a dallama és maga a szöveg is fontos programot adhat az egész esztendőre, mert egy ének, egy imádság csak akkor lehet igazán szép, ha nem csupán érzelmileg emel fel, hanem egyben tettekre is sarkall. Az új év kezdete – általában – a nagy elhatározások ideje.

Az ember hajlamos arra, hogy beleszürkül a hétköznapok egyhangúságába. Nagyon is kell, hogy ne engedjük ezt a szürkeséget ránk telepedni. Hogy ez valóra váljon, ahhoz elengedhetetlen önmagunk állandó nevelése a jóra, önzésünk naponkénti legyőzése és mindehhez nélkülözhetetlen az isteni kegyelem segítsége. Ezért kell naponta imádkoznunk és kiterjeszteni szívünk szeretetét minden emberre, teljesen függetlenül attól, hogy milyen vallású, vagy milyen párthoz tartozónak vallja magát.

Mondanom se kell, hogy ennek a fegyelmezett élet-iskolának egyik legfőbb színtere a család, ahol leginkább megtanulhatjuk az egymás iránti türelmet, önmagunk legyőzését, egyáltalán az önzetlen szeretetet.

Adja Isten, hogy ebben az új esztendőben sikerüljön ebben az értelemben „új szívekkel” szeretni Istent és embertársainkat.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok áldott és békés új esztendőt minden kedves olvasónak!

Miklós János plébános

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.