Bizonyára mindenki számára ismerős dolog az újévi fogadalomtétel. Sokan, sokfélét megfogadnak, elhatároznak ilyenkor: egészségesebben étkeznek, többet mozognak, elmennek látogatóba a rég elfeledett rokonokhoz, de a listán szerepelhet a káros szenvedélytől való megszabadulás, esetleg egy–egy régóta halasztott nyelv megtanulása is. A kutatók azonban bebizonyították, hogy az újévi fogadalmak nem tartósak, az év első heteiben már feledésbe is merülnek. A reményvesztettség ilyenkor könnyen felüti a fejét, és egy kézlegyintéssel elintézi az ember: majd jövőre teljesítem, amit az idén nem sikerült elérnem.

A fentebb már említett fogadalmi – elhatározási listán talán megtalálható a Biblia végigolvasása is. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe ezt a nagyon hasznos és rendkívül gazdagító kincskeresést, amely a Biblia naponkénti olvasása rejt magába. Mert a Könyvek Könyve egy olyan kincsesláda, amely telis tele van minden ember számára hasznos útmutatással az élethez.

Kincset talál az ember, ha kincset akar találni benne az ember. Ehhez nem fennköltnek kell lenni, hanem Isten előtt alázatos szívvel kell rendelkezni, mert a titkot csak az értheti meg, aki maga is kész arra, hogy Isten tanítani tudja. Kevés az, ha csak azt várjuk el néhány oldal után, hogy akkor egyből megvan a kincs, megvan a megoldás az élethez, és akkor a könyvespolcra vissza lehet tenni a Bibliát.

A kincsvadászat olyan réteges, mint a hagyma. Először a külső héjjal találkozunk a hagyma esetében. Nincs ez másként a Bibliával sem, hiszen kezdetben csak érdekes történeteket rejt az Ószövetség, lecsillapítják a lélek háborgásait a Zsoltárok sorai, páratlan módon mutatják be Jézus földi szolgálatát az evangéliumok, magával ragadó Pál apostol úti beszámolója.

Majd következik a hagymának azon része, amely már főzésre, sütésre alkalmas. A Könyvek Könyvéből ekkor már felcsillan a kincsnek azon része, amikor kezdi az ember megérteni, összefoglalóan átlátni, hogy Isten a bibliai személyek és események segítségével az emberi élet ösvényét mutatja be.

A hagyma rétegei alatt, nagyon mélyen a héjak belsejében egy zöld levélke kezdemény található. Innen indul ki a hagyma szára, amely egykor jelezte a gazda számára, hogy a dughagyma növekedésnek indult. Isten Igéje esetében sincs ez másként. Mert az egyre elmélyültebb olvasás hatására az emberi szívben Isten mondanivalója, mint egy mag, kikel. Elkezdődik egy olyan folyamat, hogy személyessé válik mindaz, amit az ember a Bibliában olvas. Mint egy tükörként működik Isten Igéje: megmutatja, milyen jó és rossz tulajdonságokkal rendelkezik az ember, hogyan tudja azt korrigálni, illetve mit tegyen annak érdekében, hogy üdvözülhessen.

Megtalálja a legnagyobb kincset az, aki olvasmányának a Bibliát választja, mert lapjain keresztül megtalálja és meglátja azt, aki őt nagyon szereti, aki nem más, mint Isten. ő az, aki végtelen kegyelmével veszi körül az embert naponként. Segíti az elesettet, vigasztalja a sírót, bátorítja a félőt, együtt örül az örvendezővel.

Isten irgalma, szeretete végtelen. A 2014. év napjai végesek. Én már megtaláltam őt, mint legnagyobb kincsemet. Te is megtaláltad már?

Szabóné Szabó Henrietta

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.