Tájékoztató országos népszavazásról

 

Magyarország Köztársasági Elnöke országos népszavazást tűzött ki. A népszavazásra feltett kérdés:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A szavazás napja: 2016. október 2.
A szavazás 6.00 órától 19.00 óráig tart.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok állandó lakcímükre a szavazás helyszínéről, időpontjáról és módjáról postai úton értesítőt kaptak. Amennyiben valakihez az értesítő nem érkezett meg, forduljon a polgármesteri hivatalban működő Helyi Választási Irodához.

Városunkban a szavazókörök a korábbi gyakorlat szerint kerültek kialakításra:

 1. szavazókör: Bajcsy-Zs. út 16., Bajcsy úti óvoda
 2. szavazókör: Akácfa út 90., Szociális otthon
 3. szavazókör: Szabadság tér 1., Városháza
 4. szavazókör: Dózsa Gy. út 23., Gimnázium
 5. szavazókör: Dózsa Gy. út 23., Gimnázium
 6. szavazókör: Iskola út 8., Kertvárosi iskola

Szavazni személyesen, az értesítőben megjelölt szavazóhelyiségben lehet. A szavazás feltétele, hogy személyazonosságát, valamint személyi azonosítóját vagy lakcímét igazolja a következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával:

 1. lakcímigazolvány és
 • személyazonosító igazolvány vagy
 • útlevél vagy
 • vezetői engedély vagy
 1. lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvány.

Érvényes okmányok bemutatása nélkül a választójog gyakorlására nincs lehetőség!

A szavazás napján a lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön pedig Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát. Átjelentkezést 2016. szeptember 30-án 16.00 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt 2016. szeptember 24-én 16.00 óráig lehet kérni.

Aki egészségi állapota, fogyatékossága illetve fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, az mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be a Helyi Választási Irodához 2016. szeptember 30-án 16.00 óráig. A szavazás napján 15.00 óráig az értesítőben feltüntetett szavazókör szavazatszámláló bizottságától kérhető mozgóurna. Mozgóurna igénylés esetén a választás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel Önt a megjelölt lakcímen.

A kérelmeket interneten (ügyfélkapun ill. a www.valasztas.hu honlapon), postai úton, illetve személyesen vagy meghatalmazott útján lehet benyújtani. A nyomtatványok letölthetők a www.valasztas.hu, illetve a www.ujszasz.hu honlapról, vagy személyesen igényelhetők a Helyi Választási Irodában.

A Helyi Választási Iroda elérhetősége: Polgármesteri hivatal, 5052 Újszász, Szabadság tér 1. I. emelet 1. Tel: 56/552-022, E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

Udud Róza
HVI vezető

  

 

Újszász 2016©