Építészeti szemléletformáló célt szolgál a településképi rendeletet megalapozó, a települési környezet megjelenését meghatározó jellemzőket és elvárásokat összefoglaló településképi arculati kézikönyv, melyet a települési önkormányzat normatív határozata mellékleteként fogadja el. A kézikönyvet az önkormányzat a nyilvánosság bevonásával a település teljes közigazgatási területére kell, hogy elkészítse.

Az arculati kézikönyvben a településképi jellemzőik alapján meg kell határozni az egymástól jól elkülöníthető településrészeket, valamint azok vizuális megjelenését meghatározó arculati jellemzőit és értékeit. Továbbá szintén az arculati kézikönyvben kell megfogalmazni - építészeti részletek bemutatásával -, illusztrálni azokat a javaslatokat, melyek a településkép minőségi formálására vonatkoznak, valamint illeszkednek a kialakult vagy kialakítandó településképhez.

Leegyszerűsítve a kézikönyv összegyűjti a település helyi építészeti stílusjegyeit, melyeket egy építkezésnél figyelembe kell venni, alkalmazni kell az építészeti részletek, a lépték, tető, nyílászárók, kerítések, természeti környezet...stb. tervezése során.

A kézikönyv célja, hogy közérthető formában, jó és rossz példák bemutatásával kézzelfogható segítséget nyújtson az építtetők és építészek számára is annak érdekében, hogy esztétikus otthonok és épületek alakulhassanak ki.

 

  

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.