A tavasz közeledtével a növénytermesztés aktuális feladatai mellett elszaporodnak a vegyszerlopások is. A nem megfelelően őrzött növényvédő szereket ellopják.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a vegyszerlopások megelőzésére:

  • A vegyszerek beszerzési ára kis mennyiségben is több százezeres, akár milliós nagyságrendű lehet. Ha ellopják, a pótlás komoly anyagi terhet jelent a gazdáknak. Fordítsanak figyelmet a biztonságos tárolásra!
  • Akadályozzák meg, hogy illetéktelenek az ilyen veszélyes anyagokhoz hozzáférhessenek! A lopások megelőzése érdekében ezeket a növényvédő szereket megfelelő védelemmel ellátott helyiségekben tárolják! Gondoljanak arra, hogy a kisteherautók platója, a pozdorjasufni, a garázs nem biztonságos!
  • Szereltessenek fel szabotázsvédett riasztó berendezéseket, használjanak őrkutyákat, jó, éjjel is megfelelő minőségű felvétel készítésére alkalmas, szintén szabotázsvédett kamerákat, alkalmazzanak élőerős őrzést!
  • Fordítsanak kiemelt figyelmet a vegyszertároló épületek behatolás elleni védelmére! A TUTO lakat már a múlté! – csupán másodpercekre nyújt védelmet. Szereljenek fel biztonsági ajtókat, a nyílászárókat ráccsal erősítsék meg, az ablakokat biztonsági fóliával vonják be, a törésvédelem érdekében!
  • Az elektronikus védelmi eszközökkel fokozható a mechanikus védelem! A mozgás-, törésérzékelőkkel felszerelt riasztók – megfelelő védelmet jelenthetnek. Távfelügyelettel, élőerős őrzéssel tegyék teljes körűvé a vegyszerraktár biztonságát.
  • Fordítsanak figyelmet a telepített riasztók folyamatos, szakszerű üzemeltetésére! Csak akkor tudnak védelmet nyújtani, ha használják azokat, működőképesek, és be vannak kapcsolva. A lakatlan területen történő vegyszertárolás, a megfelelő őrzésvédelem hiányában komoly kockázati tényezőt jelent!
  • Ha bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon! A bűncselekmény helyszínét hagyja érintetlenül!

TEGYEN HATHATÓS INTÉZKEDÉSEKET A VEGYSZERLOPÁSOK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN!

 

Újszász 2016©