Nyomtatás
Kategória: Tájékoztatók
Találat: 984

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárral közlekedőkre Jász-Nagykun-Szolnok megyében. 

A kerékpáros közlekedés nagy szerepet játszik a közúti forgalomban Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. A kerékpárnak már nemcsak a szabadidős tevékenységeken belül van fontos szerepe napjainkban, hanem egyre inkább a munkába vagy tanintézetbe járás eszköze is. 

Passzív védelmi megoldások hiányában baleset esetén az emberi testet közvetlen behatások érik, ezért a kerékpáros balesetet szenvedők gyakorlatilag minden esetben megsérülnek. 

A balesetek megelőzése és saját testi épségük megóvása érdekében tartsák be a KRESZ előírásait! 

Elindulás előtt ellenőrizzék a kerékpár kötelező tartozékainak meglétét és azok működőképességét. 

Kötelező tartozékok: 

A láthatóság fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. 

Legyenek óvatosak! A gépjárművezetők a kivilágított területekről sötét zónákba érkezéskor sokszor nem számolnak azzal, hogy a veszélyhelyzetek felbukkanására itt is lehet számítani, így az egyéb, közúton közlekedőket nehezebben észlelik. Kerékpárosként folyamatosan tájékozódjanak elsősorban az úttesten való áthaladáskor, irányváltoztatáskor. 

Fokozottan figyeljenek az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha pl. egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette vagy az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökés alakul ki. 

Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. 

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.