Befejeződött a KEOP-6.2.0/A/11-2011-0180 számú „A kerékpáros közlekedését segítő biciklitároló, öltöző és zuhanyzó létesítése az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában” című projekt. Az április 8-án rendezett Kerékpáros napon, a hivatalos átadó ünnepségen az iskola tanulói birtokba vették a pályázat keretében 10 158 730 Ft értékben megvalósult 80 kerékpár tárolására alkalmas, kamerával őrzött biciklitárolót, a felújított öltözőket és az új gázkazánnal működtetett zuhanyzókat. A Kerékpáros nap első eseménye a kerékpáros felvonulás volt. A résztvevők a régi kerékpártárolótól indulva a Kárpát út József Attila út Tápiógyörgyei út Kossuth út útvonalon kerekeztek léggömbökkel feldíszített kerékpárjaikon, majd az új kerékpártárolóhoz érkezve a magasba engedték a lufikat, kerékpárjaikat pedig elhelyezték az új tárolóban. A felvonulás után az iskola udvarán, a tornacsarnok előtt és a tornacsarnokban különböző akadálypályákon bizonyíthatták ügyességüket, kerékpáros tudásukat az iskola tanulói. Az osztályokban interaktív előadásokon és a filmvetítéseken a gyerekek hasznos ismereteket tudhattak meg a szabályos kerékpáros közlekedésről, az elsősegély-nyújtási ismeretekből, a fenntartható életmódról és a fenntartható városi közlekedésről. 

A kerékpáros napon a 6-14 éves újszászi gyerekek részére az Újszász Városi Önkormányzat április 28-ai beadási határidővel rajzversenyt hirdetett, amelynek témája a nem fenntartható közlekedési szokások újszerű, figyelemfelkeltő bemutatása volt. A rajzokat rövid kísérőszöveggel kellett beadni, amelyekben a környezetszennyező közlekedési gyakorlatokra, a rossz gyakorlatok káros környezeti hatásaira kellett a figyelmet felhívni. 

Május 1-jén is sokan vettek részt a második kerékpáros napon. Ekkor a Tornacsarnoktól indulva a sportpályára kerekeztek a résztvevők, ahol akadálypályát is teljesíthettek, és előadásokat hallgathattak meg. A sportpályán hirdették ki a rajzpályázat eredményeit, amelyre 27 rajz érkezett. Az ötletes rajzok és a hozzáfűzött magyarázatok jól népszerűsítették a környezetbarát közlekedést. A legjobb rajzok alkotói Barta Dóra, Ézsiás Zsófia és Nagy Izabella – kerékpárt kaptak, melyet a város polgármesterétől, Molnár Pétertől vehettek át. 

Mindkét kerékpáros nap ajándéksorsolással zárult, amelyen sok, a kerékpározásban jól hasznosítható ajándék csengő, lakat, lámpa, kesztyű, kulacs, nyereg és sisak talált gazdára. 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok társfinanszírozásával valósult meg. 

Újszász Városi Önkormányzat 

Rádiós reklám riport:

 

 

Újszász 2016©