Nyomtatás
Kategória: Tájékoztatók
Találat: 747

A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa döntése értelmében a „Pro Caritate-díj”-at 2017-ben Farkas Józsefné, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központjának vezetője kapta. 

 

Farkas Józsefné a díjátadáson Szalay Ferenccel, Szolnok város polgármesterével
(Fotó: Barta Imréné)

 

Farkas Józsefné 2005 őszétől a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása egyik leghosszabb szakmai múlttal rendelkező intézményvezetője. 2006. január 1. napjától a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ megbízott intézményvezetője. A rákóczifalvai székhelyű intézményhez tartozott Martfű, Rákóczifalva, Újszász, Zagyvarékas, Nagykörű, Csataszög, Kőtelek és Hunyadfalva települések szociális ellátórendszere. Farkas Józsefné szakmai irányításával jött létre a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása legelső intézményének struktúrája, a településeken lévő különböző szociális ellátó rendszerek összehangolása és működtetése. 

2007. október 1. napjától a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Zagyva menti Integrált Központjának intézményvezetője. Az újszászi központú intézményhez tartozik Újszász és Zagyvarékas települések szociális ellátórendszere. 

21 évig volt óvodapedagógus, munkája mellett gyermekvédelmi feladatokat látott el. Úgy érezte, hogy többre hivatott, szükségét érezte annak, hogy ne csak a rábízott gyermekeken segítsen, hanem a családokon is. 

Szociális munkásságát Újszász településen 1999. évben kezdte, mint Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálatvezető, kiemelkedő munkát végzett a település szociális ellátórendszerének megszervezésében. Egy személyben látta el a család és gyermekjóléti szolgálat feladatait. Szinte éjjelt nappallá téve dolgozott, kötelességének érezte, hogy a településen élő valamennyi szociálisan rászorult részére eljusson az információ a szociális szolgáltatásokról, és mindent megtett azért, hogy senki ne szenvedjen szükséget az alapvető szükségletek tekintetében. 2000-ben kapott működési engedélyt a családsegítő szolgálat, ezáltal bővült a személyi létszám. Munkáltatója nehéz helyzetekben is számíthatott a munkájára, kinevezték vezetőnek. Szorgalmazta támogató szolgálat létrehozását, mely 2003-ban megalakult. 2005 évtől az intézmény feladatellátása társulási formában működik. 

Feladatai kibővültek, melyek: család-és gyermekjóléti szolgálat, szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az időskorúak nappali ellátása, valamint a pszichiátriai betegek közösségi ellátása. Összetett, sokrétű munkája mellett rendszeresen szervezett szabadidős programokat a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű gyermekeknek, valamint az Idősek Napközi Otthona tagjainak. Évente olyan nagyszabású rendezvények szervezője és lebonyolítója volt, mint a városi Anyák napja és Apák napja. Éveken keresztül szervezte az ellátásban részesülő gyermekek nyári táboroztatását, melyeknek helyszínei többnyire a saját tulajdonú, Egerben található hétvégi háza volt. Nemcsak a gyermekek sorsát viselte szívén, hanem az idős embereket is vitte kirándulni. 

„Együtt minden könnyebb” cipősdoboz akció keretén belül a hátrányos és veszélyeztetett helyzetű gyermekeknek gyűjtött tartós élelmiszereket, ruhaneműket, játékokat, melyeket egy ünnepség keretén belül kaptak meg a rászorultak. Nagyobb (bútorok) felajánlását koordinálja, hogy azok a legjobb helyekre kerüljenek. 

Nevéhez fűződik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás magas színvonalú kialakítása. 

Intézményvezetői feladatait mindig kiemelkedő színvonalon látja el, tevékenységét a magas szakmai felkészültség, felelősségteljes irányító munka, az ellátottak irányában nyújtott szeretetteljes, példamutató magatartás jellemzi. 

Farkas Józsefné a „Pro Caritate-díjat” Szalay Ferenctől, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnökétől vette át 2017. szeptember 29-én. A díjátadó ünnepségre Besenyszögön került sor, színvonalas műsor kíséretében. Erre az alkalomra meghívást kapott Molnár Péter polgármester és Kaló Istvánné alpolgármester is, akik szintén virágcsokorral és ajándékkal köszöntötték a díjazottat. 

Gratulálunk a magas szakmai elismeréshez! 

Barta Imréné 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.