Lassan vége a 2014-es évnek. Ebben az esztendőben is sok örömteli, szorgos, eseményekben gazdag napokat töltöttek a tagok az Idősek klubjában.

A legutóbbi beszámolónk óta történtekről tájékoztatjuk a kedves olvasót!

Ünnepeink sorát az augusztus 20-ai államalapítás és az új kenyér ünnepe követte. A történelmi események felelevenítése után zsíros kenyeret fogyasztottunk. Az idén is elbúcsúztattuk a nyári hónapokat egy utolsó bográcsolással. Október első napján az időseket köszöntötték a fiatalabb generáció tagjai. Az Idősek napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tajgai, és mindannyiunknak szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csakis ők rendelkeznek. Vágó Károlyné köszöntője után Farsang Róbert és Gazdag Vanda ötödik osztályos tanulók, valamint Lapu Krisztián szívet melengető versekkel kedveskedett a megjelenteknek.

A városi könyvtár indítványozására mi is könyveket, újságokat vettünk a kezünkbe, és felolvasásokkal, egy-egy újságcikk elolvasásával kapcsolódtunk az olvasás világnapja megtartásához.

Az élet velejárója az elmúlás. Ebben az évben három klubtagunktól kellett búcsút vennünk. Halottak napján temetői látogatást tettünk és virágot, mécsest helyeztünk sírjaikra.

Amikor olyan rendezvényekről van tudomásunk, ami felkelti az időseink érdeklődését, igyekszünk megszervezni az oda való eljutást. Így került sor a szolnoki csoki fesztiválon és a tápiószentmártoni hurkatöltő fesztiválon való részvételre. A jelenlévők finom csokoládékat vásárolhattak, figyelemmel kísérhették a disznóvágást és feldolgozást, közben finom falatokat és nedûket kóstolhattak.

Az utolsó negyedévben aktuális névnaposokat is megköszöntöttük versekkel és nevük eredetének felolvasásával. Két klubtagunk ünnepelte 70. születésnapját, őket külön köszöntöttük. Finom sütemények minden alkalommal kerültek az asztalokra.

A szorgos hétköznapokat a kinti virágok téliesítésével, a közelgő ünnepekre való dekorációk elkészítésével, fejtörőkkel, alkalmanként tornával, kártyázással, kézimunkázással és beszélgetésekkel töltjük.

Azokhoz az idősekhez, akik otthonukból már nem igazán tudnak közösségbe, ügyeik intézésére, bevásárlásra vagy gyógyszereik felíratására elmenni, őket a házi segítségnyújtók keresik fel. Napi szinten nyújtanak segítséget az ellátásunkban lévőknek a fentiekben említettekhez, továbbá környezetük, ruházatuk rendbetételéhez. Szükség szerint ápolási feladatokat is végeznek. Munkájukat, munkánkat november 12-én, a szociális munka napján ünnepi asztalnál méltatta intézményünk igazgatója. Köszönjük a megemlékezést!

Végezetül minden ellátottunknak és e sorokat olvasóknak áldott, szeretetteljes karácsonyi ünnepet és boldog új esztendőt kívánunk.

Papp Sándorné
Vágó Károlyné

 

A hurkafesztiválon

 

Névnaposok

 

Olvasási világnap

 

A szociális munka napja

 

Újszász 2016©