Játszóház 10.

 

Január 16-án a 10. Játszóházzal befejeződött a Magyar Lábtoll-labda Szövetség Egészségnevelés és szemléletformálás Újszászon lábtoll-labdázással című TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0653 számú pályázata, amelyen 2013. február 7. óta a gyerekek, a szüleik, a programszervezők és segítőik tíz játszóházi és öt főzőnapi programon vettek részt. Négy sportversenyt, egy túrát és egy ötnapos tábort is teljesítettek. Volt egészségügyi állapotfelmérés gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Szakemberek fórumán a szülők segítséget, tanácsokat kaptak gyermekeik neveléséhez. A júniusi Egészséghéten koncentráltan jelen volt minden foglalkozási forma. Az egyéves program során a gyerekek nagyon sok hasznos ismeretre tettek szert: a főzőnapokon az egészséges táplálkozásról, a sportversenyeken, a túrán és a táborban a mozgás, a sport szeretetéről, fontosságáról, a játszóházakban a fogmosás fontosságától a dohányzás káros hatásáig sok, az egészség megőrzésben fontos dologról. A gyerekekkel együtt a programokban részt vevő szülők is sok új dolgot tanultak, amit később jól tudnak majd hasznosítani gyermekeik nevelésében. A sok-sok új ismeret mellett ezernyi élménnyel lettek gazdagabbak a programban résztvevők.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János

 

Az utolsó játszóház ezeknek az élményeknek a felidézésével kezdődött. A rendezvényeken készült fényképekből Fülöp Áldáska állított össze zenés emlékidézőt. Az Óz a csodák csodájából a Szivárvány dalra peregtek a képek és idéződtek fel az élmények: A gyerekeknek érdekes, a velük foglakozóknak megható volt a szép összeállítás.

Az emlékezés után kezdődött az utolsó foglakozás, a társasjáték készítés. A játék célja az egészséges életmód különböző területeinek szintetizálása, egységbe foglalása volt. Két társasjátékot készítettek a gyerekek. Egy hagyományosat, amelyen az egészséges életmóddal kapcsolatos képeken kellett a bábukat a rajttól a célig vezetni. A képek felragasztása előtt minden képről el kellett mondani, hogy mi van a képen és hogyan kapcsolódik az egészséges életmódhoz. Voltak az egészségre káros és ártalmas dolgokat ábrázoló képek is. Aki ilyen képre lépett jobb esetben egyszer kimaradt a dobásból, rosszabb esetben újrakezdhette a játékot. A másik játék még izgalmasabb volt, mert a gyerekek voltak a bábuk. A földre lerakott életmóddal összefüggő képeken a nagy dobókocka elgurítása után lehetett lépkedni. Az egészségre káros dolgokat mutató képekre lépés itt is a játék újra kezdését eredményezte. Voltak képek, amelyre lépve az egészséges életmódra vonatkozó kérdést kapott a játékos, és csak akkor léphetett tovább, ha jól válaszolt. A gyerekek szinte mindig jól válaszoltak. Később már ők tették fel egymásnak a kérdéseket: Mi az egészségesebb a cola vagy a víz? Mi az egészségesebb a tv előtt ülni vagy a kertben focizni?

A vidám délután végén mindenki egészségkavicsot kapott a zsebébe, emlékfigurát a kezébe. Egy banánból és mandarinból álló vitamindús uzsonna, egy koccintás rostos üdítővel és az egyéves egészségnevelési és szemléletformálási program eredményesen befejeződött.

Fehér János

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.