Diógurítás

 

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség Egészségfejlesztési és szemléletformálási pályázatának hatodik játszóházát 2013. szeptember 12-én rendezték.

Az első feladat a diógurítás volt. A résztvevők először megismerkedtek a dióval. Összehasonlították a még zöld burokban lévő és az érett „csonthéjú” diót. Megfigyelték a felrepedt zöld burkot, megtapogatták a kemény, bordás héjat, és megszagolták a jellegzetes dióillatot.

Ezt követően elkezdődött a „Diógurító” verseny, ahol a gyerekek hosszú fakanállal terelgették a bóják körül a gurulós diószemeket. A verseny próbára tette a gyerekek ügyességét, kitartását, mert a diók sokszor irányt változtatottak, elgurultak. Öt versenyző indult egyszerre, és az elődöntők győztesei újabb játékban mérhették össze diógurító ügyességüket.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János

 

A következő versenyszám a „Diófoci” volt, ahol a két zöld héjú és a két barna héjú diót kellett a csatároknak begurítaniuk nagy fakanalakkal az ellenfél kapujába, míg a védőjátékosok igyekeztek megakadályozni a dió kapura vezetését, a góllövést. Az a csapat győzött, akinek mindkét diója begurult a kapuba. A fiúk lendületes ütésekkel próbáltak célba érni, míg a lányok apróbbakat ütve terelgették a diót. Az éppen nem mérkőző gyermekek a kispadról hangosan biztatták társaikat. Igazi mérkőzés hangulatban szurkoltak társaiknak. A küzdelem után mindenkinek jól esett a rostos gyümölcslé és az energiát pótló dióbél.

A következő versenyszámban „Babszem Jankó” hétmérföldes csizmáját kellett megcélozni babszemekkel úgy, hogy az a csizmában, azaz a tányérokban maradjon. A „Babszem Jankók” fürgén táncoló babszemek voltak, és a három mérföldre lévő tányérba nem igen kerültek bele. A legtöbb versenyzőnek csak az első és a második mérföldre lévő tányérokba sikerült beledobnia a babszemeket.

A harmadik játékban kesudiót dobtak a gyerekek a tányérjukba, de úgy, hogy a szemek ne pattanjanak ki belőle. Az ügyesebb, furfangosabb gyerekek guggolva, közelről ejtették bele a kesudiót a tányérjukba, mert csak a tányérjukon maradtakat ehették meg.

A játszóház befejező részében táplálékpiramist készítettek a gyerekek. Sok-sok képből kiválogatták kedvenc ételeiket, amelyek felülre kerültek. Így felül voltak a torta, a sütemény, a kalács, a csokoládé, míg a legalsó sorban a kevésbé kedvelt ételek sorakoztak. Más szempontok szerint is készült piramis, ahol a csúcsra a legegészségesebb étel, míg alulra a zsíros, kevésbé ajánlott étel került.

A vidám, többféle játék, az egészséges versengés, a közös alkotás öröme élményt nyújtott a gyerekeknek.

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.