Újszász, 2012. augusztus 18-20.

A királyhelmeci Európa-bajnokság befejeztével a résztvevők többsége Újszászra utazott, ahol a mezőny kiegészült további angol, francia, görög, német és magyar játékosokkal, köztük sok újszászival. Kilenc ország 22 egyesületének közel 250 versenyzője vonult fel a mazsorettek vezetésével Európa legnagyobb létszámú lábtoll-labda versenyének megnyitójára a városháza elé. Fehér János főszervező bemutatta a díszvendégeket, majd köszöntötte itthon az Európa-bajnokságról előző este hazatért bajnokokat, akik nemzeti mezükben „sorfalat állva” hatalmas tapsot kaptak, hiszen mind a hét arany érmet hazahozták.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér Judit

 

Az öröm mellett olykor ott van az üröm is. A résztvevők egy perces néma főhajtással emlékeztek meg Bakos Sándor gyúróról, mentőápolóról, aki sok éven át segítségére volt az újszászi, a vidéki és a külföldi sportolóknak, lábtoll-labdázóknak.
Ezután Molnár Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket. (Részletek a beszédéből.)

”Nagy öröm számomra, hogy a mai napon együtt lehetek Önökkel. A 17. Hungarian Open kicsit különbözik a korábbiaktól, mert a napokban tartjuk nemzeti ünnepünket, augusztus 20-át, és ez külön kiemeli ezt a rendezvényt. Több száz éve, Mária Terézia idejében, az 1700-as években lett ez a nap ünnep. A másik eltérés a korábbiaktól, hogy néhány napja lett vége az olimpiának. Hogyan is lehet összekapcsolni e két dolgot? Úgy, hogy több mint ezer éve Szent István országa vagyunk. Egy nemzetnek kell egy haza, melyet első királyunknak köszönhetünk. Erre a napra esik az újkenyér ünnepe, mert táplálékra is szükség van. Természetesen más is kell az életben. És ehhez nagyon jó a sport. Büszkék vagyunk az itt álló magyar csapatra. Az elmúlt hetekben ugyanígy büszkék voltunk az olimpiai csapatra. Most, amikor köszöntöm a sportolókat, arra kérem őket, hogy az olimpiai eszme szellemében küzdjenek! Újszász Város Önkormányzata, lakossága és a magam nevében köszöntökminden jelen lévőt, sportolót, azt kívánom, hogy a következő napokat jól töltsék el. Bízom benne, hogy a magyarok,barátaink és a környező országokból érkezett sportolók sikeresen szerepelnek.”

A polgármester szavai után dr. Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a nem olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat vezetője nyitotta meg a 17. Nyílt Magyar Nemzetközi Lábtoll-labda Bajnokságot. (részletek a beszédéből) „Megtiszteltetés itt lennem. Párnappal ezelőtt még Londonban szurkoltam a magyar csapatnak, és ma, amikor ittvagyok köztetek, hasonló érzés tölt el. Örülök, hogy egy új nemzetközi esemény megnyitóján lehetek veletek. Azt gondolom, hogy az élet minden területén elfogadnánk azt a helyet, amit a sportban az olimpiai eredmények után elértünk: kilencedikek lettünk a világban. De jó lenne, ha minden más területen is meg tudnánk ezt az eredményt közelíteni!Büszkék vagyunk azokra, akik ezt az eredményt elérték. A magyar sport végső erejét mutatta meg Londonban. A magyar sport spájza üres, „visszavittük az üvegeket”. Majdnem minden sportoló vészhelyzetből állt fel: Risztov Éva, Berki Krisztián, Joó Abigél. Ahogy az a hatalmas város, London szervezte az óriási eseményt, ugyanazt a szeretetet, odaadást érzem e kis város szervezőiben is, ami otthona a lábtoll-labda sportágnak. A polgármester nélkül ez a csapat nem is tudna létezni. Itt van az a közös gondolat, az olimpiai bajnokaink győző képessége és az az összefogás, ami Újszászon kicsiben látható, és ami segíti a feltörekvő generációt. És miközben köszönetem fejezem ki Önöknek, meghajlok e támogatás előtt. A Magyar Olimpiai Bizottságban az olimpián kívüli sportágakat méltóképpen fogjuk képviselni, köztük a lábtoll-labda sportágat is. Ebben a hitben, ebben a reményben, minden féle politikai felhang nélkül mondhatom, hogy hajrá magyarok, hajrá Magyarország! Ezennel a versenyt megnyitom!”

 

A versenyt megnyitó szavak után az augusztus 20-i ünnepi műsor következett. Szabó Nándor Reviczky Gyula István király című versét mondta el. Tóth Gergő gitározott és Bugyi Szimonettával elénekelte a Magyarország című dalt, majd a Liliom táncegyüttes palotása aratott vastapsot. A műsor után a város intézményeinek, politikai és civil szervezeteinek képviselői megkoszorúzták a Szent István szobrot. Az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) képviseletében Billy Robson (Anglia), Kis Torma András (Szerbia) és Jordan Stavridisz (Görögország), a Magyar Lábtoll-labda Szövetség képviseletében Ágoston Rebeka, Becskereki Sándor és Makai Gréta Európa-bajnokok koszorúztak.

A megnyitó után 47 férfi és 21 női hármas részvételével megkezdődött a verseny. A magyarok vitték a prímet. A férfiaknál csak magyar csapatok kerültek a legjobb négy közé. Az elődöntőben kellemetlen meglepetésként a fáradtan és szétesően játszó Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor összeállítású Európa-bajnok újszászi első csapat 15-21, 21-13, 21-14-re kikapott a nagykanizsaiaktól. A Bogár László, Boros Péter, Kézér Zsolt, Nózsi Péter, Szűcs Gergely összetételben pályára lépő második számú hazai gárdát biztató kezdés után a Borjád SE csapata ütötte el a döntőtől. 18-21, 21-15, 21-18. A két dunántúli csapat szoros döntőjében a győzelmet a Borjád SE szerezte meg 21-19, 16-21, 22-20-ra. A kisdöntőben Becskereki Sándorék nyertek 15-8, 15-12-re.

Végeredmény:

1. Himmer János, Kleics Dávid, Pop Valentin, Wágner Gábor (Borjád SE)

2. Arany Bálint, Hartai Attila, Takács Endre (Nagykanizsa ZSE)

3. Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor (Újszászi VVSE)

4. Bogár László, Boros Péter, Kézér Zsolt, Nózsi Péter, Szűcs Gergely (Újszászi VVSE)

A legjobb külföldiek: 5. FFC Hagen (német), 7. OSC of Greece (görög)

A nőknél sem ment az Európa-bajnokoknak. Az Eb-n sikeres Makai Grétáék három játszmában kikaptak klubtársaiktól. Az első 21-15-re elvesztett játszma után a második játszmában 16-19-ről még fordítottak, de a harmadik szettben Varga Ritáék bizonyultak jobbnak. (21-14). Harmadik helyen legjobb külföldiként a Királyhelmec TJ Slavoj végzett.

Végeredmény:

1. Henneböle Nóra, Varga Rita, Vágó Henriett (Újszászi VVSE)

2. Ágoston Rebeka, Ézsiás Kitti, Joó Anett, Makai Gréta (Újszászi VVSE)

3. Bagos Viktória, Kocsis Alica, Muszka Beatrica (Királyhelmec TJ Slavoj) szlovák

4. Mile Alexandra, Pál Dorina, Udvari Boglárka (Cserszegtomaj SK)

A harmadik nap hajnalba nyúló egyéni döntőiben már jobban ment az Európa-bajnokoknak. A férfiaknál 127 induló közül Tóth Gábor megszerezte kilencedik egyéni győzelmét. A négy közé jutásért Christopher Zentarrát verte 21-11, 21-12-re. Az elődöntőben magabiztosan ütötte ki a németek legjobbját, az Európa-bajnokságon nehezen legyőzött David Zentarrát (21-13, 21-17). A másik ágon Herczeg Gábor a titkos esélyesnek tartott görög Nikosz Ntaioglout kiejtő nagykanizsai Farkas Balázst verte fölényesen 21-13, 21-11-re, majd az elődöntőben egy játszmányi gyengélkedés után a nagy rivális borjádi Kleics Dávid sem jelentett számára akadályt. 16-21, 21-18, 21-11. Megismétlődött a tavalyi Tóth Gábor – Herczeg Gábor döntő és a tavalyi eredmény. Most is Tóth Gábor nyert.

Végeredmény: 1. Tóth Gábor (Újszászi VVSE), 2. Herczeg Gábor (Újszászi VVSE), döntő: 21-10, 23-21, 3. David Zentarra (FFC Hagen) német és Kleics Dávid (Borjád SE). További újszászi eredmények: 9. Kurdi Gábor, 10. Tóth Gergő, 11. Köböl Áron, 12. Harsányi Zoltán, 15. Becskereki Sándor, 16. Bogár László.

A nőknél 58-an egyéniztek. Jól játszottak az újszásziak. Kilencen jutottak a legjobb 16, öten a legjobb nyolc közé. A négy közé jutásért Henneböle Nóra három játszmában maradt alul Sarah Walterrel (FFC Hagen) szemben 21-12, 14-21, 21-19. Joó Anett alaposan ráijesztett az Európa-bajnok Mile Alexandrára. Kevésen múlott a továbbjutása 21-13, 21-23, 21-16. Az újszásziak közül a négy közé Vágó Henriett jutott Tóth Virág legyőzésével 21-15, 21-5. Heni sajnos elfáradt az elődöntőre. Megszorítani sem tudta Mile Alexandrát 21-12, 21-9.

A nők fináléjában Mile Alexandra jó játékkal két játszmában legyőzte a 2010-ben és 2011-ben tornagyőztes német Sarah Waltert.
Végeredmény: 1. Mile Alexandra (Cserszegtomaj SK), 2. Sarah Walter (FFC Hagen) német, döntő: 21-18, 21-15, 3. Vágó Henriett (Újszászi VVSE) és dr. Farkas Martina (Borjád SE). További újszászi helyezések: 5. Joó Anett, 6. Henneböle Nóra, 7. Tóth Virág, 8. Ézsiás Kitti, 9. Kurdi Krisztina, 10. Gulyás Adrienn, 12. Makai Gréta, 15. Varga Rita.

Újszászi tartózkodásuk alatt a versenyzők a paprikás krumpli és a babgulyás kerti partikon és a Kasza diszkóban barátkozhattak, szórakozhattak. Nem maradhatott el a hagyományos nemzetközi showműsor sem, amelyen a résztvevők saját műsorszámaikkal szórakoztatták egymást. Újszászról a mazsorettek Macskák részlete, Bogár László és Nózsi Péter Németh Balázs gitár kíséretével előadott beatbox száma, Ézsiás Fanni és Ézsiás Zsófi citera kettőse, Kurdi Krisztina zongora és az cserszegtomaji Németh Balázs gitár duója, Tóth Gergő gitározása és Bugyi Szimonetta éneke, Varga Frida balettja, Dobozi Boglárka éneke és Fehér Aladár gitár játéka járult hozzá az est sikeréhez. Az angolok Beatles paródiájára, a franciák lábtoll-labda pantomimjára, a németek és a lengyelek szürreális jeleneteire és a görögök szirtakijára is sokáig emlékezni fogunk.

Új néven

2006-ban a Hungarian Openen találkozott először Szabó Nóra (Újszászi VVSE) és a német Sven Henneböle (TV Lipperode). A találkozásból szerelem, a szerelemből házasság lett. Július 27-én Budapesten a Kopaszi-gát rendezvénytermében tartották esküvőjüket, amelyen öt ország lábtoll-labdázóinak képviselői vettek részt. Volt lábtoll-labdázás is. A győztes elnyerte a menyasszony harisnyakötőjét. Mindketten indultak a 2012. évi versenyen is. Nóra immár Henneböle Nóra néven lett tornagyőztes. Sven csapatával, a TV Lipperodéval a 10. helyen végzett.

 

Fehér János

 

17. Nyílt Magyar Nemzetközi Bajnokság
17th Hungarian Open
Újszász, 2012. augusztus 18-20.
9 ország, 23 egyesület, 237 versenyző
9 countries, 23 clubs, 237 players
  Férfi csapat/men’s team (47)  
1. Himmer János, Kleics Dávid, Pop Valentin, Wágner Gábor Borjád SE (Hungary)
2. Arany Bálint, Hartai Attila, Takács Endre Nagykanizsa ZSE (Hungary)
3. Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor Újszászi VVSE (Hungary)
4. Bogár László, Boros Péter, Kézér Zsolt, Nózsi Péter, Szűcs Gergely Újszászi VVSE (Hungary)
5. Stefan Blank, Sven Walter, Christopher Zentarra, David Zentarra FFC Hagen (Germany)
6. Harsányi Zoltán, Joó Richárd, Köböl Áron, Tóth Gergő Újszászi VVSE (Hungary)
7. Kostas Mathiopoulos, Nikosz Ntaioglou, Grigoris Stamatopoulos, Apostolis Tsevas Original Shuttlecock Club of Greece
8. Kondás Ádám, Sebastian Költő, Szimko Balázs Királyhelmec TJ Slavoj (Slovakia)
9. Farkas Balázs, Lukács Benedek, Lukács Márton Nagykanizsa ZSE (Hungary)
10. Sven Henneböle, Philipp Münzner, Tobias Tochtrop TV Lipperode (Germany)
11. Ifj. Fehér János, Fehér János, Kurdi Gábor, Tóth Roland Újszászi VVSE (Hungary)
12. Hartyányi Dániel, Juhász István, Lakatos Attila, Pintácsi László Újszászi VVSE (Hungary)
13. Dany Doan, Marcel Scheffel, Marius Stupp, Olaf Völzmann Flying Feet Haspe, FFC Hagen (Germany)
14. Dékány Dávid, Fehér Zsolt, Ráski Lajos, Terecskei Róbert Pusztaszer PISZE SE (Hungary)
15. Konka Gábor, Konka Péter, Sipos Péter, Végh Dóra Újszászi VVSE (Hungary)
16. Bábosik Ferenc, Nagy László, Pető Tibor, Tóth István Újszászi VVSE (Hungary)
17. Baranyai Benett, Kovács Patrick, Kunics Bence, Kunics Réka Nagykanizsa ZSE (Hungary)
18. Csák Dávid, Kanálos Júlió, Kökény Zoltán Újszászi VVSE (Hungary)
19. Bábosik Ádám, Bérczes Róbert, Szarvák Zsolt, Zsákai Milán Újszászi VVSE (Hungary)
20. Farsang András, Farsang Imre, Németh Balázs Cserszegtomaj SK (Hungary)
21. Barta Ferenc, Kis Torma András, Szarapka Rudolf, Takács Kornél Királyhalom (Serbia)
22. Csépány Erik, Molnár Dániel, Molnár Gergő Újszászi VVSE (Hungary)
23. Ágotai Olivér, Bakó János, Nagy Jenő Olivér, Szacskó József, Zsigmond Tamás Újszászi VVSE (Hungary)
24. Dr. Farkas Martina, Heinek Amáta, Martini Tamás Borjád SE (Hungary)
25. Ifj. Ágotai Olivér, Baláti Márton, Farkas Martin, Molnár Kristóf Újszászi VVSE (Hungary)
26. Pigler Tamás, Tóth Zoltán, Vágó Tibor Pusztaszer PISZE SE (Hungary)
27. Alexandre Mariottini, Joris Mazure, Trung Nguyen Plumfoot Paris (France)
28. Elek Sándor, Ézsiás Tamás, Földi Béla Újszászi VVSE (Hungary)
29. Giannakopoulos Kostas, Hantzis Aris, Stavridis Stelios A.O.M. Tiger & Dragon (Greece)
30. Bakó Zsolt, Duka Olivér, Kanálos Róbert, Raffael Csaba Újszászi VVSE (Hungary)
31. Barta Martin, Becskereki László, Faragó Róbert, Kanálos II. Róbert Újszászi VVSE (Hungary)
32. Bacskai Zoltán, Bók János, Feke Gábor Királyhelmec TJ Slavoj (Slovakia)
33. Horváth Gergely, Molnár Tamás, Pati Tamás Szepetnek SE (Hungary)
34. Becskereki Nikolett, Kanalas Renátó, Kovács Márton, Zele Richárd Újszászi VVSE (Hungary)
35. Földi Ferenc, Juhász Béla, Serfőző Tamás Jánoshida SE (Hungary)
36. Árva Tamás, Lőrincz Tamás, Ságodi Zoltán Tápióbicske FDSK (Hungary)
37. Garus Piotr, Siwy Patryk, Wojtaszek Paweł Pustków-Osiedle (Poland)
38. Ciurkot Jakub, Haracz Paweł, Jezuit Karol, Gwóźdź Krzysztof Pustków-Osiedle (Poland)
39. Leo Bertrand, Christophe Coudre, Jurgen Formentel, Nicolas Lemmer Plumfoot Paris (France)
40. Kovács Gergő, Németh Márk, Tálas Gergő Újszászi VVSE (Hungary)
41. Kapatsoulias Panos, Kollias Kostas, Stavrakos Marios A.C. Artemidas (Greece)
42. Pálfi Dániel, Takács Máté, Zsiga András Cserszegtomaj SK (Hungary)
43. Greame Dodds, Billy Robson, David Winter YMCA Consett (England)
44. Kaizer Ákos, Nagy Máté, Tóth Márk Tápióbicske FDSK (Hungary)
45. Martin Holzapfel, Maximilian Koch, Benjamin Würfel NSG (Austria)
46. Jordan Edgar, Jamie McDonalds, Jonathon Horobin YMCA Consett (England)
47. Gér Gergő, Simon Richárd, Tóth Kristóf Bénye-Káva Ált. Iskola (Hungary)
  Férfi egyéni/men’s single (127)  
1. Tóth Gábor Újszászi VVSE (Hungary)
2. Herczeg Gábor Újszászi VVSE (Hungary)
3. David Zentarra FFC Hagen (Germany)
4. Kleics Dávid Borjád SE (Hungary)
5. Christopher Zentarra FFC Hagen (Germany)
6. Farkas Balázs Nagykanizsa ZSE (Hungary)
7. Hartai Attila Nagykanizsa ZSE (Hungary)
8. Sven Walter FFC Hagen (Germany)
9. Kurdi Gábor Újszászi VVSE (Hungary)
10. Tóth Gergő Újszászi VVSE (Hungary)
11. Köböl Áron Újszászi VVSE (Hungary)
12. Harsányi Zoltán Újszászi VVSE (Hungary)
13. Takács Endre Nagykanizsa ZSE (Hungary)
14. Nikos Ntaioglou OSC of Greece
15. Becskereki Sándor Újszászi VVSE (Hungary)
16. Bogár László Újszászi VVSE (Hungary)
  Női csapat/women’s team (21)  
1. Henneböle Nóra, Varga Rita, Vágó Henriett Újszászi VVSE (Hungary)
2. Ágoston Rebeka, Ézsiás Kitti, Joó Anett, Makai Gréta Újszászi VVSE (Hungary)
3. Bagos Viktória, Kocsis Alica, Muszka Betrica Királyhelmec TJ Slavoj (Slovakia)
4. Mile Alexandra, Pál Dorina, Udvari Boglárka Cserszegtomaj SK (Hungary)
5. Gazsi Márta, Menyhárt Anna, Pető Adrienn, Sülyi Judit Jánoshida SE (Hungary)
6. Betül Günay, Harsányi Judit, Sarah Walter FFC Hagen (Germany)
7. Gazdag Viktória, Gulyás Adrienn, Kurdi Krisztina, Tóth Virág, Varga Frida Újszászi VVSE (Hungary)
8. Antoniou Efi, Stavridi Helen, Tsamoutalidi Tina A.O.M. Tiger & Dragon, A.C. Wolves (Greece)
9. Dobozi Boglárka, Oszlányi Mercédesz, Szacskó Ágota, Tűri Alexandra Újszászi VVSE (Hungary)
10. Bukowska Patrycja, Kadzielawa Lidia, Miazga Sylwia, Michałek Kinga Pustków-Osiedle (Poland)
11. Gyapjas Adrienn, Szabó Luca, Túri Adrienn, Varga Gabriella Pusztaszer PISZE SE (Hungary)
12. Fehér Judit, Harsányi Judit, Nagy Zoltánné, Szabó Henriett Újszászi VVSE (Hungary)
13. Béli Cintia, Csárdi Evelin, Vlasics Dalma Szepetnek SE (Hungary)
14. Galai Bianka, Galai Tamara, Pribula Éva Királyhalom (Serbia)
15. Fehér Valéria, Fülöp Áldáska, Hornyák Erzsébet Újszászi VVSE (Hungary)
16. Farkas Lilla, Mucza Szilvia, Turza Beatrix Újszászi VVSE (Hungary)
17. Kóber Vivien, Nagy Andrea, Lőrincz Bettina Tápióbicske FDSK (Hungary)
18. Cielak Zuzanna, Kielur Sylwia, Kaput Gabriela Pustków-Osiedle (Poland)
19. Laskiné Spingár Éva, Tóth Dorina, Vass Anasztázia Szepetnek SE (Hungary)
20. Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia, Nagy Gabriella Újszászi VVSE (Hungary)
21. Csák Vivien, Kenyeres Lívia, Kis Csenge, Nagy Ildikó Újszászi VVSE (Hungary)
  Női egyéni/women’s single (58)  
1. Mile Alexandra Cserszegtomaj SK (Hungary)
2. Sarah Walter FFC Hagen (Germany)
3. Vágó Henriett Újszászi VVSE (Hungary)
4. Dr. Farkas Martina Borjád SE (Hungary)
5. Joó Anett Újszászi VVSE (Hungary)
6. Henneböle Nóra Újszászi VVSE (Hungary)
7. Tóth Virág Újszászi VVSE (Hungary)
8. Ézsiás Kitti Újszászi VVSE (Hungary)
9. Kurdi Krisztina Újszászi VVSE (Hungary)
10. Gulyás Adrienn Újszászi VVSE (Hungary)
11. Gyapjas Adrienn Pusztaszer PISZE SE (Hungary)
12. Makai Gréta Újszászi VVSE (Hungary)
13. Bagos Viktória Királyhelmec TJ Slavoj (Slovakia)
14. Udvari Boglárka Cserszegtomaj SK (Hungary)
15. Varga Rita Újszászi VVSE (Hungary)
16. Pál Dorina Cserszegtomaj SK (Hungary)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.