2010. november 11-13-án a Francia Lábtoll-labda Szövetség a Budapesttől 1500 km távolságra lévő Marseilleben,– amely Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötője, a Provence-Alpes-Côte d'Azur régió és Bouches-du-Rhône megye székhelye – rendezte meg tíz ország – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Finnország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia – részvételével a 4. Lábtoll-labda Európa-bajnokságot. A nagy távolság, a drága repülőjegyek miatt a magyar válogatott három részletben utazott. A csapat nagykanizsai része személygépkocsival, a borjádi része kisbusszal, a cserszegtomaji és az újszászi része pedig Közép-európai összegfogásként a szerbiai, a szlovákiai és a lengyel lábtoll-labdázókkal összefogva autóbusszal tette meg a huszonkét órás utat.

 

Képtár | Picasa

Fotó: Fehér János és Fehér Judit

 

A franciák a korábbi szabályokat felrúgva elég borsos árat kértek a szállásért és az étkezésért. Az étkezési költségek csökkentésére is összefogott a négy ország. Különféle főzni és ennivalókat – krumpli, hagyma, sárgarépa, karalábé, szalonna, kolbász, szalámi, méz, lekvár, kenyér, ásványvíz, üdítő, konzervek – gyűjtöttek össze és vittek magukkal. Az ebédek és vacsorák elkészítésére pedig Tóth István és Tóth Istvánné vállalkozott.
A hosszú, de szép út Szlovénián és Olaszországon keresztül vezetett. Monacóban rövid városnézésre volt lehetőség. A világ legsűrűbben lakott és leggazdagabb városállamában a fehéren hullámzó kék tenger, a hercegi palota, a jacht kikötő, a zegzugos utcácskák, a városban kanyargó Formula-1 pálya mindenkire nagy hatással volt.

A szállás Marseille egyik külvárosában egy Kulturális Központban volt. Innen húsz kilométerre Bouc Bel Air-ben a Decatlon sportáruház Oxylane szuper sportközpontjában zajlott a verseny, amit a sportközpont látogatói közül sokan megtekintettek. Még több néző lett volna, de az áruház egy korábbi tűz miatt sajnos zárva volt.

A háromnapos versenyen Magyarország kiválóan szerepelt. Mind a hét versenyszámban magyar versenyző állt a dobogó tetején.

A tizenkét tagú válogatottban hat újszászi szerepelt – Boros Péter, Nózsi Péter, Tóth Gábor, Kapás Ágnes, Makai Gréta, Szabó Nóra –, akik négy bajnoki címmel járultak hozzá a sikeres magyar szerepléshez.

Az EB első napján két újszászi győzelemnek örülhettünk.

A férfi egyéniben Tóth Gábor csoportmeccseit hibátlanul hozta. Az elődöntőben a finn Pekka Marjamäkit győzte le két játszmában. A döntőt a német David Zentarrával játszotta. A két versenyző legutóbbi mérkőzésén, a júliusi zhongsani világbajnokságon a német bizonyult jobbnak, 2-0-ra verte akkor Tóthot. A magyar játékos most visszavágott, bár nehezen lendült játékba. Az első játszmát, a végéré feljavuló Zentarra ellen csak 21-19-re tudta nyerni. A második játszmában azonban egy pillanatra sem engedett ki, és 21-10-zel fejezték be a meccset. Tóth Gábor 2003-as és 2005-ös győzelme után ezzel harmadik egyéni bajnoki címét szerezte meg, emellett vegyes párosban is van egy győzelme 2008-ból.

Kapás Ágnessel az oldalán most megvédte címét, és ezzel ötszörös Európa-bajnok lett.. A vegyes párosban címvédőhöz méltóan játszottak, a selejtezőben a szerb, a lengyel és a francia egységet verték. Az elődöntőben Szlovákiát 2-0-ra győzték le. A döntőben a német páros sem jelentett nekik gondot, két sima szettben (21-11, 21-13) lettek újra Európa-bajnokok.

A második napon a Boros Péter, Nózsi Péter páros szállította az aranyat. Ők a francia, a szlovákiai, a szerbiai és a finn páros legyőzésével jutottak a döntőbe, ahol a Sven Walter, David Zentarra német duó várt rájuk. Az EB legszínvonalasabb mérkőzésén jól játszottak az újszásziak, de néhány figyelmetlenség miatt kiengedték kezükből az első játszmát és 22-20-ra vesztettek. A második szettben már jobban figyeltek, és 21-16-ra nyertek. A harmadik játszmában 10-5-re vezettek, amikor a látványosan és ponterősen „ütő” Nózsi megsérült. A két perces ápolási szünetben valamennyire sikerült talpra állítani, a folytatásban az ellenfél ráadta a labdákat, amit eleinte nem tudott elérni. 14-12-től azonban magára talált, és 21-17-tel nyerték az EB-t.

A harmadik, a befejező napon született a negyedik újszászi arany. A Kapás Ágnes, Makai Gréta, Szabó Nóra összeállítású női hármas a selejtezőben Franciaország és Lengyelország csapatát győzte le 2-0-ra. Nem jártak jobban az elődöntőben a német csapat sem, a fináléban a Szlovákiát képviselő lelkes királyhelmeci lányok – Bagos Viktória, Kocsis Alica, Papp Kinga – ellen 21-12, 21-10-re nyertek. Ezzel a győzelemmel Kapás Ágnes is öt EB arannyal büszkélkedhet.

Az Európa-bajnokság alatt ülésezett az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) közgyűlése, amelyen Magyarországot Fehér János és ifj. Fehér János képviselte. A közgyűlés több, a sportág fejlődését segítő határozat mellett a döntött a következő EB helyszínéről. Az 5. Lábtoll-labda Európa-bajnokságra 2012 júliusában Királyhelmecen kerül majd sor.

Az EB zárásán kilencszer hangzott el a magyar Himnusz. Először, amikor sorban minden ország himnuszát eljátszották. Utána hétszer a magyar Európa-bajnokok tiszteletére. Kilencedszer pedig a Nemzetek Nagydíját megtestesítő hatalmas vándorserleg – amit Magyarország már negyedik alkalommal nyert el – átvételekor.

Az EB ideje alatt kiváló volt a nemzetközi együttműködés. A lengyel, magyar, szerbiai és szlovákiai versenyzők a „Böbe bárban” frissítették magukat, és újszászi, borjádi, cserszegtomaji és királyhelmeci alapanyagokból készített nemzetközi szendvicsekkel pótolták energiájukat. Tóth István paprikás krumplija után a francia vendéglátók is megnyalták a tíz ujjukat. Volt is miért, mert a vajdasági krumpli, paprika és hagyma, a kétféle lengyel kolbász, a magyar virsli és debreceni a francia fűszerekkel összefőzve kiváló étket eredményezett.

A magyar csapat élelmezését Bálint Ferenc, Pomázi János, Szilvási Ferenc, a Fenyő Áruház és a Tisza Coop Zrt. támogatta. Köszönet érte.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.