Az 1980-as évek végén fedezte fel Kínában Európa számára Peter von Rüden német mérnök a háromezer éves hagyományokkal rendelkező lábtoll-labdázást. Egy-két éves játszogatás után 1991. szeptember 1-jén megalakították az első európai lábtoll-labda egyesületet, az FFC Hagent. Megkezdődött Európában a hivatalos lábtoll-labdázás. A maiak a megalakulás negyedszázados évfordulóját öt ország – Ausztria, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország – közel száz versenyzőjének részvételével, jubileumi tornával ünnepelték. Magyarországot három újszászi csapat és egy nagykanizsai versenyző képviselte. A válogatottak közül csak Tóth Gábor vett részt a tornán. Párosban a nagykanizsai Baranyai Benettel, csapatban tehetséges ifjúsági játékosokkal játszott együtt. A németek a Hartyányi Dániel, Pintácsi László, Sipos Péter, Varga Adrienn összeállítású „nosztalgia” csapatot is meghívták. A csapat tagjai a kétezres évek elején valamennyien válogatottak, világbajnoki résztvevők voltak. Hosszú éveken át sokat játszottak a németek ellen.

 

Google Photos

Fotó: Fehér János, Kökény Zoltán, Tóth Gábor

 

A verseny első napján 36 páros nyolc csoportban rangsoroló körmérkőzéseket játszott. A Baranyai-Tóth, a Kanalas-Tamás, a Hartyányi-Pintácsi összeállítású duók veretlenül csoportelsőként, a Farkas-Kökény kettős csoport másodikként, a Sipos-Varga páros harmadikként, a Bolyós-Fehér páros egy győzelemmel csoport negyedikként vághatott neki a kieséses szakasznak. A 12 órás küzdelem végén a győzelmet a Baranyai Benett (Nagykanizsa ZSE), Tóth Gábor (Újszászi VVSE) összeállítású duó szerezte meg. A nyolc közé jutásért a Philipp Münczner-Tobias Tochtrop (TV Lipperode) 21-14, 21-13, a négy közé a Hartyányi Dániel-Pintácsi László (Újszászi VVSE) 21-9, 21-14 párosok nem jelentettek nekik akadályt. Az elődöntőben a házigazdák Stefan Blank-Christopher Zentarra párosát verték szoros mérkőzésen 21-17, 25-23-ra. A késő esti fináléban a Flying Feet Haspe Philipp Kühne- Torben Nass kettőse 13-21-re nyerte az első játszmát. A második szettben 21-14-gyel egyenlítettek a magyarok, majd a döntő játszmában Baranyai jó szedéseivel és Tóth bombaerős talpalásaival 21-17-tel megszerezték a tornagyőzelmet. 4. Farkas Balázs, Kökény Zoltán, 7. Hartyányi Dániel, Pintácsi László, 16. Kanalas Renátó, Tamás Patrik, 26. Bolyós József, Fehér János, 28. Sipos Péter, Varga Adrienn.

A második napon 22 csapat négy csoportban kezdte meg a versenyt. A rendezők mind a három újszászi csapatot egy csoportba „sorsolták”. Így csak két csapat kerülhetett a legjobb nyolcba. A csoportkört öt győzelemmel a 133-szoros válogatott Tóth Gáborból és két tehetséges ifjúsági játékosból, Kanalas Renátóból és Tamás Patrikból álló csapat nyerte. A könnyebb meccseken edzőjüket, Fehér Jánost is bevették a játékba. A négy közé jutásért a Flying Feet Haspe második csapatát verték 21-9, 21-11-re. Az elődöntőben aztán 21-15, 21-19-re kikaptak a Flying Feet Haspe 1-től. Az első játszmában 15-ig az újszásziak vezettek három-négy ponttal, de ott leragadtak. A második játszmában végig a „repülő lábak” voltak előnyben. Nagy hajrával sikerült 20-19-re felzárkózni, de az egyenlítést egy vitatható játékvezetői ítélet megakadályozta. Tóthék a harmadik helyért könnyedén 21-13, 21-13-ra verték a CBC Wuppertalt. A helyosztókon a Bolyós József, Farkas Balázs, Kökény Zoltán összeállítású gárda a finn SJP Helsingin triója 21-14, 21-18-as legyőzésével az 5. helyen végzett. A nosztalgia csapat a 9. helyen zárta a jubileumi versenyt.

Az első külföldi versenyükön szereplő ifjúságiak emlékezetes túrán vettek részt. Budapest-Dortmund útvonalon először ültek repülőgépen. Többségükben először jártak Németországban, ahol megismerkedetek egy német várossal, Hagennal. Jártak Honhenlimburg várában. Barátkoztak a verseny résztvevőivel. Mindezek mellett jó eredményt értek el.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.