Az újszászi asztaliteniszezés aranykora, habár később megyei bajnokcsapata és NB III-as csapata is volt, az 1980-as évek.  Ebben az időben pingpongoztak legtöbben Újszászon. Nagy Béla mindent megtett a sportág népszerűsítéséért. Az művelődési házban nyolc asztalon hetven-nyolcvan gyerek játszott rendszeresen, akik közül többen sikeresen szerepeltek a megyei gyermek és serdülő versenyeken, úttörő olimpiákon, országos ÁFÉSZ versenyeken. A szabadtéri játékhoz Nagy Béla betonasztalokat is csináltatott. A KTSZ, a TSZ, a szülői munkaközösség és Szöllősi József műköves összefogásából, közös munkájából négy asztal került az iskolaudvarra, amelyeken nagy játék folyt tanítás előtt, tanítás után és a szünetekben. Volt asztala az ötödikeseknek, a hatodikosoknak, a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak. Mindenki csak a saját asztalán játszhatott. A tanórák közötti szünetekben a forgózás volt a kedvelt játékforma. A tanulók minden lehetséges eszközzel ütötték a labdát: a technika órákon fűrészelt saját készítésű ütővel, könyvvel, deszkadarabbal, tolltartóval, akinek semmi sem jutott, az kézzel. A gyerekek alig várták a kicsengetést, hogy szaladhassanak forgózni. Az egyik visszaemlékező szerint az egyik matematika órán a szünetet és a pingpongozást várva annyit izegtek-mozogtak a tanulók, hogy az órát tartó tanár elrendelte az ütők elkobozását. Több mint harminc ütő alkalmatosság került a tanári asztalra, több mint ahány gyerek ült az osztályban.

 

Képtár

Fotó: Fehér János és Nagy Béla archív

 

Az iskolabővítés, a pálya aszfaltozás során a pingpongasztalok útban voltak, bontásra kerültek. A forgózásnak vége szakadt, csak két asztal maradványai emlékeztettek hosszú éveken át a régi időkre.

A két asztal lapjaiból nem sajnálták annak idején az anyagot, mert átvészelték a zord éveket és alkalmasak maradtak az újbóli felállításra. Ez szeptemberben megtörtént. Az asztalok újraélesztésben a KTSZ, a tornacsarnok, a városgazdálkodási iroda és az általános iskola dolgozói vettek részt. Újra áll két asztal az iskolaudvaron. Lassan a forgózás is újra kezdődik. Az 5.a osztály a mindennapos testnevelés keretében  az asztaliteniszezést is tanulni fogja. Ezt az osztályt látogatta meg Nagy Béla, kicsit emlékezni a régiekre, kicsit játszani a maiakkal. Örömmel tapasztalta, hogy a közel harminc éves asztalok újra használatban vannak, és a mai gyerekek is szívesen asztaliteniszeznek.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.