A Magyar Evezős Szövetség július 18-tól július 21-ig a Velence-tavi evezőspályán rendezte a 114. Felnőtt, Utánpótlás, Masters és Paraevezős Országos Bajnokságot. A négynapos versenyen a legkisebbektől a veteránokig kb. kétezren ültek hajóba a Sukoró közelében lévő pályán. A Szolnoki Evezős Egylet színeiben egy újszászi fiú, Pomázi Bálint is vízre szállt, és kormányosként két felnőtt bajnoki címet és egy felnőtt ezüstérmet nyert, a fiú mini korcsoportban egy második helyezést és egy negyedik helyezést ért el.

 

Képtár

 

Július 18.
Férfi felnőtt kormányos kettes 2000 méter: 1. Simon Béla, Juhász Adrián, kormányos: Pomázi Bálint (Szolnoki Tisza Evezős Egylet). Nagy fölénnyel nyerte a bajnokságot a kormányos kettes, amelyben Simon Béla, a londoni olimpia résztvevője is húzott.
Fiú mini (11-12 évesek) kétpárevezős 1000 méter: 2. egy méter hátránnyal Petrovay Ádám és Pomázi Bálint. 900 méterig a szolnoki kettős vezetett, amikor Petrovay kiszáradt, öklendezni kezdett, nem tudott tovább evezni. Bálint húzta be a célba a hajót.

Július 19.
Fiú mini (12 évesek) egy pár 1000 méter 4. Pomázi Bálint. Bálint éppen hogy lemaradt a dobogóról.
Férfi felnőtt kormányos négyes 2000 méter: 1. Szekér László, Juhász Adrián, Bíró Márk, Szigeti György, kormányos: Pomázi Bálint. 300 méterrel a cél előtt még csak harmadik volt a szolnoki egység. A finisben nyerték meg az országos bajnokságot.

Július 20.
Férfi felnőtt nyolcas 2000 méter: 2. Szabó László, Juhász Adrián, Simon Béla, Simon Tamás, Szekér László, Vallyon Bence, Novák Edvin, Bíró Márk, kormányos: Pomázi Bálint (Szolnoki Tisza Evezős Egylet). A leglátványosabb számban a szolnokiak másfél hajóhosszal maradtak le a győriek mögött. A felnőttek edzője Molnár Dezső. Az utánpótlás versenyzők edzői: Molnár Csaba és Veres Dániel.

 

A bajnokság után nem sokkal beszélgettem Pomázi Bálinttal.

– Miért téged választottak kormányosnak?
– Mert jó a súlyom. 50 kilogramm körül vagyok. A kormányosnak legalább 55 kilósnak kell lenni. Rám is, és a kormányosok többségére ólomövet és egyéb súlyokat raktak, hogy elérjük a kötelező súlyt.
– Hogyan kell kormányozni?
– A kormányos kettesben és négyesben fekszik, hasal a kormányos. Egy távolabbi pontot néztem ki, ehhez irányítottam a kormányzsinór kisebb-nagyobb húzásával a hajót. A nyolcasban ül a kormányos. Itt a két hátsó lapát bólyáktól való távolságát figyelve igyekeztem a hajót egyenesben tartani.
– Meg voltak elégedve a csapattársak a kormányzásoddal?
– Igen, meg. A kettes győzelme után felavattak, bedobtak a vízbe. Jó volt. Örültem a győzelemnek. Kellemes volt a víz. A második bajnoki cím után már nem volt vízbe dobás.
– Mi a további célod? Kicsi akarsz maradni és kormányosként további bajnoki címeket szerezni, vagy nagyra nőni és egyesben nyerni?
– A csapattársaim azt tanácsolták, hogy maradjak kicsi. Ennek érdekében szívjak el naponta két doboz cigit, járjak olyan csontkovácshoz, aki megakadályozza csontjaim növekedését, a gyerekágyat se szabad nagyobbra cserélni. Jó dolog, hogy a felnőttekkel kétszeres bajnok lettem, de a mini kétpár evezős eredményre vagyok a legbüszkébb, amikor a társam, Ádám rosszulléte miatt az utolsó száz méteren egyedül húztam célba a hajót. Nem a cigis módszert választom. Inkább megnövök.
– Mikor és hol lesz a következő verseny?
– Szeptember 13-14-én Szolnokon a Diákolimpián, 15-én pedig a Tisza Kupán indulok
– Gratulálok a bajnoki címekhez, és nagyra nőve további sikereket kívánok.
– Köszönöm. Igyekezni fogok.

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.