Hawaii szigetén három sportember találkozott. Az első azt állította magáról, hogy 3,8 km-t úszott a tengerben, a második azt, hogy 180 km-t kerékpározott, a harmadik pedig azt, hogy lefutotta a teljes maratoni távot (42 195 m). S mint ahogy az lenni szokott, mindhárman a saját teljesítményüket tartották a legnagyobbnak. Volt velük egy negyedik is, aki egy darabig hallgatta a vitát, aztán megszólalt. “Ez mind semmi, csináljátok végig mindhármat egymás után!” “Nincs a földön ember, aki képes erre.” - hüledeztek a többiek. “Már hogyne lenne - itt vagyok én!”

Így volt, nem így volt, talán igaz sem volt, és csak a megszépítő messzeség kerekítette így ki a történetet, de tény, hogy 1978-ban az első hawaii Ironman (vas- vagy acélember) triatlon versenyen 15-en indultak. A győzelmet Gordon Haller szerezte meg 11 óra 46 perces idővel. Bármilyen őrültségnek tetszett ez a sportág és bármilyen őrülteknek tűntek a szerelmesei, a triatlon elindult világhódító útjára. Azóta milliók űzik világszerte. 2000-ben már az olimpián is megküzdhettek a legjobb triatlonosok. Az orvosi vizsgálatok időközben kiderítették, hogy a triatlon mégsem az az őrültség, aminek kezdetben sokan hitték. Arányosan terheli az izmokat és ízületeket, átlagon felül fejleszti a keringési rendszert. A három sportág egyidejű gyakorlása pedig változatosságot ad. Persze nem mindenkinek az Ironman távon kell versenyezni. Az életkorának, edzettségének megfelelő távot mindenki megtalálhatja magának az egyre sokasodó versenyeken.

 

Képtár

Fotó: Rekter Anita

 

A triatlon gyorsan eljutott Európába is. Magyarországon az első két versenyre érdekes módon egy napon került sor. 1983. június 9-én Szombathelyen a Vasi Vasember, Tatán pedig a Skála Sztráda Fitt Gála nevű versenyt rendezték, amelyen az újszásziak is ott voltak, és azóta még sok-sok versenyen. Persze nem az Ironman távon versenyeztek, hanem az abból származtatott, a korcsoportoknak megfelelő rövidebb távokon. Persze, aki triatlonra adja a fejét, abban mindig ott motoszkál a gondolat, hogy legalább egyszer az Ironman távon is végig kell menni. Így volt ezzel Barta István, az újszászi duatlon-triatlon szakosztály válogatott versenyzője is, aki nyolc alkalommal Nagyatádon, két alkalommal a németországi Rothban teljesítette a 3.8 km-180 km-42 km-es távot. Legjobb eredménye 9 óra 34 perc. Ezzel az idővel akkoriban a magyar élmezőnybe tartozott. A nagyon áhított hawaii indulása anyagiak hiányában sajnos nem valósult meg. Nem úgy, mint a 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején újszászi színekben versenyző abonyi Major Józsefnek, aki jelenleg Arizónában él, és ott készül a versenyeire. Nemzetközi szinten jegyzett triatlonos, ironman specialista, hétszeres Ironman magyar bajnok, az Arizona Ironman és az olaszországi ElbaMan győztese. A 33 éves sportoló jelenleg a kilencedik helyen áll a világranglistán, és ezzel egyenes ágon kvalifikált az őszi legendás Hawaii Ironman Világbajnokságra.

Nagyatádon, ahol július 27-én 40 fokos hőségben eXtremeMan névvel rendezték a 24. hosszú távú triatlon országos bajnokságot, 8 óra 20 perc 24 másodperccel ő tartja a pályacsúcsot.

A hosszú távú Ob-nek Bakos Dániel személyében ismét volt újszászi résztvevője, aki a 451 célba érkező férfi versenyző között 360. helyezettként 14 óra 47 perc 7 másodperces idővel haladt át a célkapun. A 3.8 kilométer úszást 1:19.44, a 180 kilométer kerékpározást 7:21:35, a maratoni futást 6:05.48 idővel teljesítette. Úszása jól sikerült. A kerékpározást a tervezett időre teljesítette. A maratoni futás közben voltak gondjai. A forróság, a fáradság, a folyadék és energiapótlási, valamint emésztési problémák akadályozták a futásban. Első hosszú távú versenyén elért eredménye így is elismerésre méltó.

Bakos Dániel a versenyen többször találkozott Barta Istvánnal, aki a közelgő 50. születésnapját az Életmód váltóval ünnepelte, amely 1.9 kilométer úszásból, 105 kilométer kerékpározásból és az egyharmad maratoni lefutásából állt.

A hosszú távú Ob-vel egyidőben Abonyban rendezték a Fergeteg Triatlont, ahol a 200 méter úszásból, 10 kilométer kerékpározásból és 2 kilométer futásból álló mini távú versenyen Fehér János képviselte az újszászi színeket, és az 50 éven felüli szeniorok korcsoportjában 5. helyezettként 40:03 alatt teljesítette a távot.

F.J.

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.