Újszászi siker született

A Füleki Lajos emléknap alkalmából modellező baráti találkozót és Vick Mini DLG repülőmodell versenyt rendezett október 4-én a Kisújszállási Lövész Klub Modellező Szakosztálya. A verseny nagyon baráti hangulatban zajlott. A résztvevők Budapestről, Gyomaendrődről, Karcagról, Kisújszállásról, Kunhegyesről, Mezőtúrról, Orosházáról, Püspökladányból, Tiszafüredről, Törökszentmiklósról, Túrkevéről, Újszászról és Zsámbékról érkeztek. A Vick Mini DLG versenyt Póti Szabolcs nyerte Újszászról, II. helyezett Hencz László lett Zsámbékról, III. helyezett pedig Kőszegi Csaba Kisújszállásról.

Új Néplap, 2015. október 9.

 

Az Új Néplap október 9-i számában megjelent rövid tudósítás felkeltette kíváncsiságomat. Ki lehet ez a sikeres újszászi fiatalember? Volt tanára, Tóth Gábor segítségével sikerült is kapcsolatba kerülni vele, és sok mindent meg tudni róla és a repülőmodellezésről.

Póti Szabolcs 20 éves, és a Bajcsy-Zsilinszky úton lakik. Az általános iskolát Újszászon végezte. Osztályfőnöke Pap Szilvia volt. Nyolcadik után Jászberényben a Liska József Szakközépiskolában tanult tovább, ahol 2014-ben érettségizett. Jelenleg is a Liska tanulója, ha végez erősáramú elektrotechnikus lesz.

 

Picasa | Google Photos

Fotó: Fehér János

 

 

– Honnan a repülés iránti vonzalom?

– Már óvodás és alsó tagozatos koromban is szívesen hajtogattam papírrepülőket, amelyek jobban repültek, mint az osztálytársaim gépei. Az első repülőgépemet ötödikes koromban kaptam. Ez egy távirányítású, kétmotoros gép volt. Később készen vett helikoptereket repültettem. Az első igazi repülőmet 2011-ben vettem, amely egy orrmotoros 1.1 méter szárnyfesztávú Cesna volt. Szárnya habból, törzse műanyagból készült, és 36000 Ft-ba került. Ezután kezdtem építeni a gépeket. A szárnyat és a törzset hungarocellből készítem, az elektronikát vásárolom. Eddig tíz gépet építettem. Ebből jelenleg négyet használok. A többi az évek során eltört, elkopott.

– A kisújszállási versenyt DLG kategóriában rendezték. Hogyan zajlik egy verseny?

– A DLG (Discus Launch Glider) jelentése diszkosz-indítású repülő. Diszkoszvető módra, a repülő szárnyvégét fogva 360 fokos fordulattal kell a repülőt a levegőbe feldobni. Ezekben a gépekben nincs motor. A gépet a meleg levegő feláramlása (termik) tartja a levegőben. A sikeres repüléshez meg kell találni a tartós (kémény) és az alkalmi feláramlásokat. Távirányítással, a magassági és az oldalkormánnyal tudom mozgatni és irányítani a gépet.

A versenyen használt repülőt a HobbiKing honlapon vásároltam. Súlya 140 gramm, a szárnyfesztáv 1 méter. Kompozit anyagokból: szénszálból, kevlárból és üvegszálból készült. 60000 Ft-ba került.

– Hogyan zajlik egy verseny?

– Több feladatott kell repülni, és a végén az összesített pontszám alapján hirdetnek eredményt.

A versenyszámok:

  • Gerely: gerelyhajító módra kell eldobni a gépet. A repült távolságot pontozzák.
  • +5 másodperc: Minden kísérletre öt másodperccel tovább kell a gépnek a levegőben maradnia.
  • Luping: hurkot kell repülni.
  • Mindenki fel: Az összes versenyző egyszerre dobja fel a repülőjét, a leszállás sorrendjében kapnak pontokat. Az első leszálló 10 pont, a második 20 pont, a harmadik 30 pont és így tovább.
  • Keresd a termiket: Minden repült másodperc 1 pont, a kézben landolás 5 pont.
  • Körözz: Az első 10 körig mindegyik kör 1 pont, a 11. körtől mindegyik kör 2 pont
  • Hanyatt: Minden háton repült másodperc 20 pont
  • Utolsó repülés: Minden repült másodperc 2 pont, 3 perc leteltével az óra megáll, az utolsó repülés kerül pontozásra.
  • 6-ból a 3 legjobb: 6 repülésből a 3 leghosszabbat pontozzák.

A kisújszállási versenyen az összesítésben 1672 pontot értem el. A második helyezett 1615-t, a harmadik 1522-t.

– Hogyan lehet a repülőgép-építést megtanulni?

– Nagyon sokat tanultam Hársfalvi Sándor Repülőmodellezés című könyvéből. Nézem az internetet, a facebookot, az RC modellfórumot. A modellfórumon keresztül tartom a kapcsolatot modellező társaimmal. Legutóbb a szárnytervezéshez kaptam segítséget a fórum tagjaitól.

– Min dolgozik mostanában?

– A nyári keresetemből egy nagyobb, 1.5 méter fesztávú vitorlázó gépet építek, repítek.

– A modellezés meglehetősen idő és pénzigényes hobbi. Mi a szép benne?

– Sok időt fordítok a modellezésre. Rendszeresen nézem az internetet. Tartom a kapcsolatot fórumos társaimmal. Tervrajzokat keresek, és ha találok valami jót, akkor megépítem. Ha jó az idő, repítek. Minden szabadidőmet, minden zsebpénzemet a modellezésre fordítom, de megéri, mert csodálatos dolog, amikor repül az általam épített gép és a repülését én irányítom.

– Repült-e már?

– Sajnos, még nem. Szeretnék repülni, és ha lehet vitorlázó vagy műrepülőgéppel. Augusztusban Budapesten megnéztem az Air Race műrepülő világbajnoki futamot. Nagyon látványos és izgalmas volt. Sajnálom, hogy a legjobb magyar műrepülő, Besenyei Péter visszavonult a versenyzéstől.

– Szerepel-e a tervei között, hogy repülőgép-konstruktőr lesz?

– Igazából a repülésből az elektronika érdekel legjobban. Ezért jövő év szeptembertől a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar elektronika szakán szeretném a tanulmányaimat folytatni. Aztán majd meglátjuk.

– Jó repülést! Sok sikert!

Fehér János

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.