2017. május 27-én rendezték a McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton kerékpártúrát a Balaton körüli bicikli utakon. Az öt táv valamelyikét (6 km, 32 km, 86 km, 146 km és 206 km) összesen 3000 fő teljesítette.  A résztvevők között újszásziak, vagy valamilyen szempontból Újszászhoz kötődő versenyzők is szerepeltek. A 206 km-es távot, hazánk legnagyobb tavát megkerülve Farkas Gábor, Farkas István, Farkas Lilla, Jurás Imre, Tóth Gábor és Varga József teljesítették.  A 146 km-es távot, a nyugati medence körüli kerékpározást Sipos Aurél és Szabó Csaba választották. Ők a Tihany és Szántód közötti utat komppal tették meg.

 

A képek forrása: www.vuelta.hu

 

A versenyközpont a balatonföldvári Keleti Strandon volt. Innen rajtolt a népes mezőny reggel hat órakor, és ide is érkeztek vissza. Az óramutató járásával megegyező irányban kerülték meg a tavat hét frissítő állomást – Fonyód, Keszthely, Badacsonytomaj, Balatonakali, Csopak, Balatonfűzfő és Balatonvilágos – érintve. Kezdetben a déli parton sík terepen haladtak, majd az északi partra érkezve dombosabb, izgalmasabb szakasz következett. Közelebb kerültek a természethez. Elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a Balaton teljes északi partszakasza az ország egyik legszebb kerékpáros élményét nyújtja az ide látogatóknak: tóparti, erdei utak, különleges települések váltják egymást.

A csapat az eltérő felkészültség, felszerelés és motiváció miatt hamar kisebb létszámú csoportokra oszlott. A Farkas Lilla, Jurás Imre, Tóth Gábor és Varga József alkotta négy főből álló boly kezdetben az élmezőnyben haladt. Keszthelyt elhagyva három főre csökkent a csapat létszáma. Varga József lassított a tempón. Körülbelül hét és fél órás menetidővel háromnegyed négyre érkezett a célba az előbb említett hármas. Ők az egész túra alatt együtt bicikliztek. Fél órával később Varga József is befutott.  Farkas Gábor, Farkas István, Sipos Aurél és Szabó Csaba együtt tették meg a táv első felét, Sipos Aurél és Szabó Csaba azonban Tihanyhoz érkezve kompra szálltak. A Farkas István és Farkas Gábor alkotta testvérpáros kilenc óra negyven perces menetidővel negyed hatra érkezett Balatonföldvárra. A célban gulyásleves várta a beérkezőket.

Összességében mindenki jól érezte magát a túrán, és az elvárásainak megfelelő idő alatt sikerült teljesítenie az általa választott távot komolyabb időveszteséget jelentő műszaki probléma nélkül, közel egyenletes menetsebességgel.  Az időjárás is kedvezett; napsütéses, szélcsendes időben kerékpározhattak a versenyzők.

Farkas Lilla

 

Újszász 2016©