Tizenegy fős újszászi, vagy valamilyen szempontból újszászi kötődésű csapatunk a nyár eddigi legmelegebb napján, 2016. június 25-én 5 óra 15 perckor Balatonboglárról indult el a Balaton meghódítására. Cél: egy nap alatt kerékpárral megkerülni az ország legnagyobb tavát.

IRONMAN versenyeket teljesítőktől tudjuk, hogy „Nem a távolság, hanem az iram az, ami megöli a versenylovat.”, ezért a tempóra az első kilométerektől igyekeztünk odafigyelni, épp úgy, mint az energia és a hőség miatt kiemelten fontos folyadék utánpótlására.

 

Fotó: Farkas Gábor és Farkas István

 

A csapat az eltérő felkészültség, felszerelés és motiváció miatt hamar kisebb létszámú csoportokra oszlott. A korai indulás miatt Keszthelyig (7:20) szinte teljesen kihalt utcákon tettük meg utunk első szakaszát. A Balaton dél-nyugati részén a part teljesen beépült, a kerékpárút itt kis forgalmú, nyaralókkal szegélyezett utcákban vezet. Nyugat-Balaton központját elhagyva, közelebb kerültünk a természethez. Elfogultság nélkül gondoljuk, hogy a Balaton teljes északi partszakasza az ország egyik legszebb kerékpáros élményét nyújtja az ide látogatóknak: tóparti, erdei utak, különleges települések váltják egymást. Néhány kivételtől eltekintve kiépített, a közúti forgalomtól elválasztott kerékpárút gondoskodik a zavartalan haladásról. Az út minősége jellemzően jó, de helyenként egyenetlen szakaszokra is figyelni kell, kellett volna: Itt érte a csapatot az egyetlen baleset, amely – bár személyesen nem láttuk – az élménybeszámolók alapján, látványos bukás után ijesztő zúzódásokkal, mégis szerencsésen zárult. Rövidebb, vonyarcvashegyi (8:10) kávézást követően az első hosszabb pihenőre Révfülöpön (10:05), majd Balatonfüreden (12:40), Balatonfűzfőn (14:45), Siófokon (16:20), Balatonföldváron (18:00) álltunk meg az elvesztett kalória és folyadék pótlására. Balatonkenese erőt próbáló emelkedőjét követő kb. 50 kilométeres, utolsó szakasz teljesítéséhez minden akaraterőnkre szükség volt: a fáradtság, a kényelmetlen ülés és testhelyzet miatt lassabban pörögtek a kilométerek, de sikerült. Komolyabb időveszteséget jelentő műszaki probléma nélkül, közel egyenletes menetsebességgel teljesítettük a 205,5 kilométeres távot. A négyfős élmezőny 19:07 órakor érkezett vissza kiindulópontjára 9 óra 31 perc nyeregben töltött időt, megállásokkal együtt 13 óra 52 percet követően. Közel két órával később már mindannyian együtt ünnepeltük a nem mindennapi teljesítményt.

A csapat tagjai voltak:

A teljes távot teljesítették: Farkas Gábor, Farkas István, Farkas Lilla, Nagy Zoltán, Tóth Gábor, Házi Péter, Hegedűs Bence, Virág Attila

A táv kétharmadát teljesítve a Balaton nyugati és középső medencéjét kerülték meg: Nagy-Tóth Marianna és Oravecz Erzsébet

A táv egyharmadát, a nyugati medencét teljesítette: Sípos Aurél

Minden sportot, természetet kedvelőnek ajánljuk, hogy ne hagyja ki azt az élményt, amiben nekünk részünk volt. A balatoni bringakör egy vagy több nap alatt, esetleg komp igénybevételével harmadolható résztávok teljesítése nem lehetetlen vállalkozás. Csak kisebb részben műszaki és fizikai felkészültség kérdése. Nagyobb részben ez is, mint minden: fejben dől el. 

Farkas Gábor és Farkas Lilla

 

Újszász 2016©