Hawaii szigetén három sportember találkozott. Az első 3,8 km-t úszott, a második 180 km-t kerékpározott, a harmadik pedig azt állította magáról, hogy lefutotta a teljes maratoni távot (42 195 m). S mint ahogy az lenni szokott, mindhárman a saját teljesítményüket tartották a legnagyobbnak. Volt velük egy negyedik is, aki egy darabig hallgatta a vitát, aztán megszólalt. "Ez mind semmi, csináljátok végig mindhármat egymás után!" "Nincs a földön ember, aki képes erre." - hüledeztek a többiek. "Már hogyne lenne - itt vagyok én!".

Akárhogy is történt, akár a megszépítő messzeség kerekítette így ki a történetet, tény, hogy 1978-ban az első hawaii Ironman (vas- vagy acélember) triatlon versenyen 15-en indultak. A győzelmet Gordon Haller szerezte meg 11 óra 46 perces idővel. Bármilyen őrültségnek tetszett ez a sportág és bármilyen őrülteknek tűntek a szerelmesei, a triatlon elindult világhódító útjára. Azóta milliók űzik világszerte.



2000-ben már az olimpián is megküzdhettek a legjobb triatlonosok. Az orvosi vizsgálatok időközben kiderítették, hogy a triatlon mégsem az az őrültség, aminek kezdetben sokan hitték. Arányosan terheli az izmokat és izületeket, átlagon felül fejleszti a keringési rendszert. A három sportág egyidejű gyakorlása pedig változatosságot ad. Persze nem mindenkinek az Ironman távon kell versenyezni. Az életkorának megfelelő távot mindenki megtalálhatja magának az egyre sokasodó versenyeken. A triatlon gyorsan eljutott Európába.

Magyarországon az első két versenyre érdekes módon egy napon került sor. 1983. június 9-én Szombathelyen a Vasi Vasember, Tatán pedig a Skála Sztráda Fitt Gála nevű versenyt rendezték. Különlegessége volt mindkét versenynek, hogy meglehetősen hűvös időben zajlottak és 16°C-os vízben úsztak a versenyzők.

Az újszásziak a kezdetektől ott voltak. A tatai versenyen indultak először és sikeresen is szerepeltek. A tatai versenyt még könnyített módon rendezték. A sportágak közé még pihenőt is iktattak be a szervezők. Nem összidőt, hanem helyezési számokat adtak össze. A verseny délelőtt kerékpározással kezdődött, melynek távja 30 km volt. Délután a tatai tóban az úszás következett, amelyet a hideg víz miatt sokan feladtak, vagy a part menti sekély vízben futásként teljesítettek. Másnap (vasárnap) 7 km-es tó körüli futással fejeződött be a verseny. Az értékelés egyéniben és öt fős csapatversenyben történt.

 

Újszász csapata - 11. Barta István, 14. Barta Zoltán, 27. Drobni László, 38. Babos Gábor, 39. Fehér János- az összesítésben a második helyet szerezte meg. A középiskolások közül 36. Tisza Tamás, 69. Nemes Ferenc, 76. Kumi Ferenc, 83. Móczár Zoltán, 92. Kovács Péter. A nagyon hideg víz miatt többen csak kerékpároztak és futottak. Szaniszló Miklós, Lénárt Sándor, Diószegi Éva, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Szobonya Miklósné, Nemes Ferencné, Diószegi Sándorné. Hogyan merészkedtek egy ilyen versenyre az újszásziak? Abban az időben már igen sok újszászi részt vett az Olimpiai Ötpróba mozgalomban. Az ott teljesített távokhoz képest egy triatlon verseny teljesítése egészen könnyű volt. A következő években a Tatán indulók közül többen a magyarországi triatlon versenyek állandó résztvevői lettek. A Barta fivérek, Babos Gábor, Molnár Mihály, Nemes Ferenc, Fehér János szinte valamennyi nagy verseny távját teljesítette. (Vasi Vasember, Soproni Acélember, Fadd-Dombori Sportolna). Ezek a versenyek akkoriban még inkább a szabadidősport versenyek körébe tartoztak. Aztán egyre többen próbálkoztak meg a triatlonnal. Különösen kedvelt volt a fadd-dombori verseny.

1984. szeptember 29-én Újszászon egy különleges versenyt rendeztek. A versenyt Nagy Imre Szolnok járási majd városi sportfelügyelő és a sorok írója találta ki. A nem mindennapi erőpróba 20 km-es kerékpározással kezdődött a szolnoki Tiszaligetből az újszászi Parkerdőig. A Parkerdőben 10 km futás várt a versenyzőkre, majd Szolnokig ismét 20 km kerékpározás következett. A Tisza hídnál kajakba szálltak a versenyzők és 8 km-t kajakoztak. Végül a Damjanich uszodában 1km úszással fejeződött be a verseny.

A Tisza Nonstop négypróbának nevezett verseny nagyon népszerű volt. Sokan még ma is hiányolják. Sajnos 1989-ben került sor a hatodikra, az utolsóra. Manapság az ilyen négy sportágból álló összetett versenyt quadriatlonnak hívják és világbajnokságot is rendeznek belőle. Az újszásziak ebben a sportágban is az úttörők közé tartoznak.

A "verseny" triatlon első és mindmáig legsikeresebb képviselője Újszászon Barta István. Azt a bizonyos Ironman távot eddig hatszor(!!!) teljesítette. Az országos bajnokságon hosszútávon a legjobbak közé tartozik (OB 4., 5., 6. helyezett), legjobb időeredménye 9 óra 38 perc. Õt egy jóval fiatalabb korosztály követi, akik 5-6 éve kezdték a kemény edzésmunkát. Közülük többen már az országos diákolimpiákon és az országos bajnokságokon értek el szép eredményeket. Papp Eszter, Baky Réka, Baky Orsolya, Nagy Zoltán, Tóth Gábor, Szórád Szilárd a legfiatalabbak között, a középiskolai korcsoportban Batthányi Anikó, Fehér Judit, Polónyi Ágnes, Batthányi Attila, ifj. Fehér János, Jász Zsolt ért el figyelemreméltó eredményeket. Néhány felnőtt is az állandó indulók közé tartozik: Kollár Anikó, Borsos Ferenc, Szórád Béla, Bencsik Gyula, Papp Sándor, dr. Baky Endre. Rajtuk kívül még nagyon sokan megpróbálkoztak a triatlonnal.

A nyolcvanas évek végén a triatlon kisöccse a duatlon is elért Újszászra. Ezt a szendvicset - két futás között egy kerékpározás - állítólag a rosszul úszó triatlonisták kedvéért találták ki. A körülményes úszási lehetőségek miatt Újszászon is kedveltebb a duatlon mint a triatlon. Az évente kétszer - áprilisban és szeptemberben - megrendezett újszászi országos versenyeken rangos mezőnyök szoktak összecsapni.

Az első versenyre a Parkerdő duatlonra 1990. szeptember 8-án került sor 5 km futás - 30 km kerékpározás - 5 km futás távon. Válogató verseny volt a svájci EB-re. Barta István a duatlonban is az ország legjobbjai közé tartozik. Az országos bajnokságokon többször szerzett bronzérmet. 1994-ben a duatlon ranglista második helyezettje volt. Az 1995. évi hosszútávú bajnokságon elért harmadik helyezésével bekerült a veszprémi duatlon Európa bajnokságon induló magyar válogatottba. Sajnos első válogatott szereplését nem kísérte szerencse, erős gyomorfájdalmaktól szenvedve eredménye elmaradt a várakozástól, és csak a 44. helyen végzett.

Három, negyven év feletti versenyzőnk indult Veszprémben a szenior (masters) Európa bajnokságon. Böröcz Mária a 41-45 éves nők között az 5., Fehér János a 41-45 éves férfiak között a 29., 46-50 évesek között dr. Baky Endre a 16. helyezést érte el. Duatlonban is nyomul előre az ifjú nemzedék: ifj. Fehér János, Jász Zsolt, Nagy Zoltán, Tóth Gábor, Szórád Szilárd, Sipos Péter, Tarcsa Károly, Baky Réka, Baky Orsolya, Barta Katalin, Fülöp Beatrix teljesítményét csillogó diákolimpiai érmek és értékes helyezések dicsérik. Papp Eszter pedig az 1995-ben megnyerte Újszász, a Vörösmarty Általános Iskola első diákolimpiai egyéni aranyérmét. És mögöttük jönnek a 16-17 évesek: Bablinszki Tamás, Szabó Henrietta, Juhász Krisztina, Ézsiás Tamás, Konka Péter, Konka Gábor, Bakó János és a többiek.
Vajon melyikük fogja túlszárnyalni Barta Istvánt?

Fehér János (1995)

 

Korábbi versenyeredmények:

| Elejére | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 |

Verseny Eredmények

Szolnok megyei triatlon diákolimpia
Szolnok, 1995. június 11.

|Vissza|

I. korcsoport lányok: 1. Papp Eszter, 11. Barta Katalin.
I. korcsoport fiúk: 3. Tóth Tivadar, 5. Ézsiás Tamás
II. korcsoport lányok: 1. Baky Réka
fiúk: 1-2. Nagy Zoltán és Tóth Gábor
III: korcsoport lányok: 2. Baky Orsolya
fiúk: 2. Szórád Szilárd

IV. korcsoport fiúk: 7. Fehér János, 10. Tóth László
V. korcsoport lányok: 3. Fehér Judit
fiúk: 4. Bálint Sándor

Triatlon diákolimpia országos döntõ
Kecskemét, 1995. június 18.

 

I. korcsoport lányok: 1. Papp Eszter
11. Barta Katalin
csapatban diákolimpiai bajnokok
II. korcsoport lányok 38. Baky Réka
fiúk 28. Nagy Zoltán
44. Tóth Gábor
III. korcsoport lányok 23. Baky Réka
fiúk: 63. Szórád Szilárd
V. korcsoport lányok: 22. Fehér Judit
fiúk: 47. Bálint Sándor

Duatlon diákolimpia
Debrecen 1995. október 11.

 

I. korcsoport lányok: 7. Szabó Henrietta
fiúk: 25. Ézsiás Tamás
II. korcsoport lányok: 6. Baky Réka
11. Papp Eszter
fiúk: 15. Nagy Zoltán
III. korcsoport fiúk: 21. Tóth Gábor
63. Bakos Dániel
IV. korcsoport lányok:10. Baky Orsolya
fiúk: 35. Fehér János
Nagyatádon a hosszú távú triatlon országos bajnokságon Barta István hétszeres vasember. 7. helyezést ért el. Ideje 9 óra 38 perc.

Duatlon Európa Bajnokság
Mafra (Portugália), 1996. május

|Vissza|

38. Barta István
Duatlon országos bajnokság
Nágocs, 1996.

Újonc A
lányok 3. Szabó Henrietta
fiúk 10. Ézsiás Tamás
22. Balinszki Tamás
32. Kelemen István
35. Juhász László
36. Bakó János

Újonc B
lányok 2. Varga Adrienn
fiúk 4. Ézsiás Tibor

gyermekek
lányok 15. Barta Katalin

serdülõk
lányok 31. Paizs Ilona
fiúk 11. Tóth Gábor
23. Bakos Dániel
33. Nagy Zoltán
39. Sipos Norbert
45. Sipos Péter
49. Borsos Ádám

ifjúságiak 37. Szórád Szilárd

juniorok 23. Ifj. Fehér János
27. Tóth László

szeniorok
40-44 évesek 15. Szórád Béla
45-49 évesek 9. Fehér János
10. dr. Baky Endre
csapatban 3. helyezés
2. Böröcz Mária

Rövid táv 7. Barta István

Triatlon diákolimpia megyei döntõ
Berekfürdõ, 1996. június

I. korcsoport
lányok 1. Szabó Henrietta
fiúk 2. Ézsiás Tamás
8. Bablinszki Tamás
18. Ézsiás Tibor

II. korcsoport
lányok 1. Papp Eszter
2. Baky Réka
7. Barta Katalin
10. Paizs Ilona
fiúk 1. Nagy Zoltán
8. Sipos Péter

III. korcsoport
fiúk 1. Tóth Gábor
2. Bakos Dániel
10. Sipos Norbert

IV. korcsoport
lányok 2. Baky Orsolya
fiúk 2. Fehér János
4. Szórád Szilárd
5. Tóth László

Duatlon világbajnokság
Ferrara, 1996. szeptember 14-15.
85. Barta István
Terepduatlon országos bajnokság Bánkút 2. Barta István
Duatlon Diákolimpia országos döntõ
Tata, 1996. október 12.
I. korcsoport lányok 3. Szabó Henrietta
20. Varga Adrienn
fiúk 5. Ézsiás Tamás
II. korcsoport lányok 16. Barta Katalin
III. korcsoport lányok 19. Baky Réka
fiúk 7. Tóth Gábor
IV. korcsoport lányok 20. Baky Réka
fiúk 40. Szórád Szilárd
1996 évi ranglisták Triatlon gyermek korcsoport 1. Papp Eszter
Duatlon gyermek korcsoport 3. Barta Katalin
serdülõ korcsoport 6. Tóth Gábor

Duatlon országos bajnokság
Bonyhád, 1997. május

|Vissza|

Sprint táv
1. Barta István

Újonc lányok
1. Szabó Henrietta
17. Bakos Diána

Újonc fiúk
10. Ézsiás Tibor
16. SztankóÁkos
28. Bogár László

Gyermek korcsoport lányok
9. Barta Katalin
18. Lévai Anita
A csapatbajnokságban bronzérem

Gyermek korcsoport fiúk

15. Ézsiás Tamás
55. Bablinszki Tamás
61. Bakó János

Serdülõ lányok
14. Baky Réka
40. Paizs Ilona

Ifjúsági lányok
16. Baky Réka

Ifjúsági fiúk
33. Bakos Dániel
39. Tóth Gábor
53. Sipos Norbert

Juniorok
30. Tóth László

Szeniorok
40-44 évesek 13. Szórád Béla
45-49 évesek 8. Fehér János
9. dr. Baky Endre
2. Böröcz Mária

Duatlon Diákolimpia országos döntõ
Debrecen, 1997. október 11.
I. korcsoport lányok 2. Szabó Henrietta
15. Varga Adrienn
csapatban ezüstérem
III. korcsoport lányok 12. Baky Réka
32. Barta Katalin
fiúk 28. Nagy Zoltán
IV. korcsoport fiúk 32. Bakos Dániel
33. Tóth Gábor
Minõsítések 1997. Felnõtt I. osztályú duatlonozó Barta István
Aranyjelvényes triatlonozó Papp Eszter
Aranyjelvényes duatlonozó Barta Katalin

Duatlon országos bajnokság
Encs, 1998. május 17.

|Vissza|

Újonc fiúk 19. Bogár László
21. Ézsiás Tibor
lányok 12. Varga Adrienn
Gyermek fiúk 21. Ézsiás Tamás
38. Bablinszki tamás
43. Bakó János
Csapatban 6. helyezés
lányok 6. Petõ Ágnes
8. Szabó Henrietta
Csapatban 2. helyezés

Serdülõ lányok 25. Barta Katalin
28. Petõ Anita
Csapatban 6. helyezés

Ifjúságiak 20. Baky Réka

Felnõtt nõk 9. Sándor Judit
11. Szabó Imréné

Felnõtt férfiak 29. Borsos Ferenc

Szeniorok 15. Fehér János
16. Szórád Béla
18. dr. Baky Endre
Csapatban 3. helyezés

Duatlon országos bajnokság
Encs, 1999. május

Újonc fiúk 11. Ézsiás Tibor
18. Bogár László
Gyermek fiúk 17. Ézsiás Tamás
19. Bablinszki Tamás
Gyermek lány 5. Szabó Henrietta
11. Petõ Ágnes
Serdülõ lány 6. Petõ Anita
18. Barta Katalin
Ifjúságiak 10. Bakos Dániel
17. Tóth Gábor
Felnõttek 4. Szabó Imréné

Duatlon Diákolimpia országosdöntõ
Tatbánya, 1999. október 17.

|Vissza|

I. korcsoport
fiúk 24. Sipos Zsolt
27. Varga István
II. korcsoport
lányok 5. Szabó Henrietta
71. Varga Adrienn
fiúk 86. Ézsiás Tibor
IV. korcsoport
lányok 53. Barta Katalin
V. korcsoport
lányok 26. Gyõri Judit
fiúk 28. Bakos Dániel
42. Tóth Gábor

1999. évi duatlon gyermek ranglista

|Vissza|

3. Szabó Henrietta

1999-ben Szabó Henrietta gyermek aranyjelvényes duatlonozó
Bakos Dániel junior I. osztályú duatlonozó

Duatlon országos bajnokság
Tatbánya, 2000. május 21.

|Vissza|

gyermek korcsoport 3. Szabó Henrietta

Duatlon Diakolimpia országos döntõ
Kunmadaras, 2000. október

IV. korcsoport 3. Szabó Henrietta
VI. korcsoport 18. Bakos Dániel

Duatlon országos bajnokság
Káptalantóti, 2001. május 5.

serdülõk 7. Szabó Henrietta
12. Petõ Ágnes

Körzeti triatlon diákolimpia
Szolnok, 2001. május 19.

|Vissza|

I. korcsoport 2. Ézsiás Kitti
III. korcsoport 4. Ézsiás Tibor
IV: korcsoport 6. Ézsiás Tamás
8. Szeder Zsolt

Lövésztriatlon országos bajnokság
Újszász, 2002. április 28.

|Vissza|

Gyermek korcsoport
fiúk 2. Szabó Gábor
lányok 5. Ézsiás Kitti

Serdülõ korcsoport
fiúk 7. Ézsiás Tibor
lányok 2. Szabó Henrietta

Ifjúságiak
fiúk 2. Ézsiás Tamás
lányok 2. Petõ Ágnes

Felnõttek 4. Bakos Dániel

Szeniorok
férfiak 4. Borsos Ferenc
nõk 1. Nagy Zoltánné
2. Barta Imréné
3. Nyíri Lajosné

2002. évi serdülõ duatlon ranglista 9. Szabó Henrietta
2002. évi ifjúsági duatlon ranglista 11. Petõ Ágnes
2003. évi lövész triatlon OB eredményei

Gyermek fiúk: 3. Ürmös László, 9. Vidák Pál, 11. Vidák Róbert.

Gyermek lányok: 4. Ézsiás Kitti.

Serdülő fiúk: 4. Barta Ferenc.

Ifjúsági fiúk: 2. Ézsiás Tamás.

Felnőtt férfi: 1. Bakos Dániel.

Szenior nők: 1. Barta Imréné.

Szenior férfi: 3. Fehér János.

Újszász a pontversenyben a 2. helyen végzett.

2003. évi Újszász Duatlon

Felnőtt női verseny: 1. Pető Ágnes, 2. Szabó Henrietta

Férfiak: 7. Bakos Dániel.

Újoncok: 2. Borsos Viktória.

Gyermek fiú: 5. Kanálos Attila, 6. Becskereki Sándor, 7. Csák Dávid, 9. Kaló Zoltán.

Gyemek lány: 2. Joó Anett, 3. Kaló Krisztina, 4. Ézsiás Kitti.

Serdülő fiúk: 5. Barta Ferenc.

Szeniorok: 1. Nyíri Lajosné.

Pető Ágnes eredményei 2003

Ifjúsági ranglista 13. helyezés

Karcag 04.19. Ifjúsági ranglista verseny 9. helyezés

Kaszó 04.27. Ifjúsági országos bajnokság 20. helyezés

Káptalantóti 05.17. Ifjúsági ranglista verseny 7. helyezés

Hollókő 05.18 Terep duatlon országos bajnokság ifjúsági 1. helyezés

Pető Ágnes eredményei 2004

Junior ranglista 3. helyezés

Karcag 04.18. Junior ranglista verseny 3. helyezés

Káptalantóti 04.24. Junior ranglista verseny 1. helyezés

Kaszó 05.02. Junior országos bajnokság 6. helyezés

Hollókő 04.03. Terep duatlon országos bajnokság junior 1. helyezés

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.