Június 29-től július 1-ig hatodik alkalommal rendezték meg lengyel testvérvárosunk folyóján, a Wisłokán, a Brzostek-Pilzno-Kozlów 44 kilométeres távon a "Wisłoka 2006" kajaktúrát, amelyre a lengyel lábtoll-labdázók 2004-es újszászi vendégeskedését viszonozandó négyfős - dr. Baky Endre, Fehér János, ifj. Fehér János, Szabó Győző - újszászi csapat is meghívást kapott.

Csapatunk Miskolc-Kassa-Eperjes-Jasło-Brzostek útvonalon közelítette meg a túra rajthelyét. Az utazást Kassán egy rövid időre megszakítottuk. Megnéztük a kassai dómot, elzarándokoltunk II. Rákóczi Ferenc sírjához. Az első napi program Brzostek sportpályáján kezdődött. Itt gyülekeztek, barátkoztak, építették sátraikat, sütötték a kolbászt a túra messzebbről érkezett résztvevői. Itt találkoztunk mi is régi ismerőseinkkel, a túra főszervezőivel Andrzej Regula alpolgármesterrel és segítőjével, Maria Mączkával. Lejelentkeztünk, átvettük a túra piros pólóját, majd megnéztük a folyót, a Wisłokát, amelynek gyors folyása, hullámzása meglehetősen ijesztő volt.

Másnap reggel a brzosteki híd lábánál gyülekezett a mezőny. Egyre-másra érkeztek az autók, az autókban vidám vízitúrázók, az autók tetején és az utánfutókon kajakok, kenuk. A résztvevők regisztrációja és a rajtszámok átvétele után megkezdődtek az előkészületek a vízre szállásra. Vendéglátóink két kétszemélyes túrakajakot, a hozzávaló evezőket és mentőmellényeket biztosítottak számunkra. A készülődés közben fekete felhőket fújt a szél, néha az eső is csapkodott. Ezt a fázós hangulatot a népviseletbe öltözött zenekar jókedvű nótázása és a megnyitóra a hídon gyülekezők vidám integetése melegítette. Tizenkét óra előtt néhány perccel Stanisław Rokosz polgármester üdvözölte a résztvevőket, és megnyitotta túrát, majd kajakba ült, és megkezdte a túra első szakaszának, a Brzostek-Pilzno 18 kilométeres távnak a teljesítését. Ezután egymás után tették vízre a hajókat. Több mint nyolcvan kajakban, kenuban 168-an - köztük a dr. Baky Endre-Szabó Győző és a Fehér János-ifj. Fehér János páros - vágtak neki a túra teljesítésének.

A folyó közelről már barátságosabb volt. A rajt utáni zúgós, gyors szakasz után egy szelídebb rész következett, majd ismét egy gyors folyású zúgós szakasz. Itt egy lengyel hajót keresztbe is fordított és besodort a víz egy a folyó közepén lévő felakadt fákból, bokrokból álló torlasz alá. A hajó kimentésével foglalatoskodók evezőit messzire sodorta a víz. Sikeresen elfogtuk az evezőket, és megkíséreltük az árral szemben visszavinni azokat tulajdonosaiknak. Ez azonban a nagy sodrás miatt nem sikerült. Teljes erővel húztuk és szinte semmit sem haladtunk. Végül a parton drukkoló gyerekek vitték vissza az evezőket.
A megnyitón és a vízen nagyon népszerűek voltunk. Ha szóltak hozzánk és a "nye razuméju" választ kapták rögtön a "węnger, polák dva bratanki" (lengyel, magyar két jó barát), vagy az "egeszsegedre" szavakkal kedveskedtek. Ezt kiabálták a hidakon szurkolók is, amikor elhaladtunk alattuk. A mentés után jó tempóban haladtunk. Bár volt néhány zúgó, örvény, limány minddel sikeresen megküzdöttünk. Az első napi cél, Pilzno előtt tóvá, víztározóvá szélesült a Wisłoka. Itt sikerült Staniszław Rokoszt is megelőznünk. A kikötés után a Piknik következett, amely zsurekből (finom rozskovászos leves), sült kolbászból és sörből állt. A túra első szakaszát teljesítők az egyre zordabbá váló időjárással nem törődve tábort vertek, tábortüzet raktak, különböző mókás játékokkal szórakoztatták magukat. Közben egy autóbuszos kirándulásra is meginvitálták a vízitúrázókat. Először Pustkówban megnéztük a koncentrációs tábort, ahol 1940-1944 között 15000 embert öltek meg a németek. Meghallgattuk a krakkói egyetem történész professzorának - aki szintén a túra résztvevője volt - történelmi ismertetőjét, majd két helyen koszorúztunk. Az emlékmű megkoszorúzására az újszászi küldöttséget kérték fel a házigazdák. Innen utunk Bliznába vezetett, ahol a németek a II. világháborúban a csodafegyvernek szánt V1 és V2 rakétákkal kísérleteztek. Már késő este volt, amikor vendéglátóink a második napi cél, Kozlów melletti szállásunkra, a jałowcei sport és rekreációs központba vittek bennünket.

Csúnya, felhős, didergős reggelre virradtunk július 1-én. Egész éjjel esett az eső. Két métert áradt a Wisłoka. Csúnya, sáros hullámai fákat, bokrokat sodortak. Kétórás várakozás után döntött a túra parancsnoka, és nem engedélyezte a vízre szállást, befejezettnek tekintette a túrát. A várakozás közben Krzysztof Madej alpolgármesterrel egyeztettük a nyári események időpontjait, résztvevőit. Meghívtuk a dębicaiakat a július végi nemzetközi lábtoll-labda versenyre.

A túra résztvevői szárazföldön tették meg a második napi szakaszt, és teljesítették az evezés utánra tervezett programokat, amely itt is piknikkel kezdődött. A főétel bigosz (lengyel húsos káposzta) volt. Egy kis tóban gyorsasági evezésre is sor került. A magyar, az újszászi színeket a dr. Baky Endre-ifj. Fehér János páros képviselte. A versenyek után szólt a fúvós zene, táncoltak a mazsorettek. Az eredményhirdetésen - mint a túra első külföldi résztvevői - ajándékot és serleget kaptunk.

A vendéglátóink már megkezdték a Wisłoka 2007 szervezését, amelyre Dębica svéd, szlovák és ukrán testvérvárosa mellett Újszászt is meghívták. Az elmaradt második szakaszért és a barátságért jövőre is szívesen visszamennénk.

Fehér János

{vsig}nemzetkozi_kapcsolatok/hirek/2006_06_29_wisloka|sets=1{/vsig}

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.