Nyomtatás
Kategória: Nemzetközi hírek
Találat: 1864

A NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma által támogatott magyar-magyar, határon átnyúló civil együttműködés keretében május 9-től május 12-ig Feke Gábor vezetésével tizenkét királyhelmeci fiatal vendégeskedett Újszászon.

Nem először jártak nálunk a Szlovákiából érkezett vendégek. A Magyar Lábtoll-labda Szövetség és a királyhelmeci "Slavoj" Sportegyesület négy éves együttműködése során a királyhelmeciek évente kétszer látogattak el városunkba. Állandó résztvevői a Hungarian Opennek és a Kárpát-medence Kupának. Újszászi lábtoll-labdázók is többször jártak már a Sátoraljaújhelyhez közeli szlovákiai kisvárosban.

 

 

 

A négynapos program egymás megismeréséről és a lábtoll-labdázásról szólt. A felvidéki vendégek megérkezésekor éppen az amerikai csoportnak szervezett lábtoll-labda bemutató zajlott, amelybe ők is bekapcsolódtak. Másnap újszászi városnézés következett. A katolikus templomban és az Orczy kriptában Nagyné Tánczos Timea kalauzolta a csoportot. Utána a piaci forgatag következett némi vásárlással. A református templomban Rácz Márta tiszteletes asszony várta a vendégeket. A toronyból Újszászt felülnézetből is láthatták a gyerekek. Ezután a vasútállomás, a vasúti emlékmű és a felüljáró megtekintése következett. A forgalmas időszakban öt vonat áthaladása adott látnivalót. A felüljáró leküzdése után a Kastély Otthonhoz gyalogolt a társaság. A park ösvényein megtett séta után Nyíri Lajosné ismertette a Kastély Otthon történetét, mutatta meg az otthon ebédlőjét és a parkban lévő különleges tiszafákat és óriás tölgyeket. Az ebédre is a Kastély Otthonban került sor. Délután Fehér János és Tóth Gábor vezetésével több, mint harminc részvevővel közös edzésre került sor. A nap az Együtt Újszászért Egyesület batyubáli műsorának megtekintésével fejeződött be.

 

Másnap jászberényi kirándulás szerepelt a programban. A Jász Múzeumban Besenyei Vendel ismertette meg a csoportot a Jászság és a jászok történelmével. Az állatkertben nagy sikere volt a szurikátáknak, a vaddisznóknak, a különféle majmoknak és az oroszlánoknak. A berényi kirándulás strandolással fejeződött be. Ezután újabb közös újszászi-királyhelmeci edzés következett. Az alaposan megdolgoztatott vendégek Tóth Lászlóéknál pizzázással zárták a harmadik napot.

Az utolsó nap versenyen mérte össze tudását az újszászi és a királyhelmeci utánpótlás. Hét versenyszámban huszonöt Újszász-Királyhelmec mérkőzésre került sor. 17-8-ra Újszász nyert. Az újszászi csapat tagjai: Ágotai Olivér, Bábosik Ferenc, Kanalas Róbert, Molnár Kristóf, Kanálos Ferenc, Kanálos László, Kovács Aladár, Gulyás Adrienn, Harsányi Hanna, Zachar Henrietta, Szacskó Ágota, Oszlányi Mercédesz, Dobozi Boglárka, Barta Petra, Busi Olga, Illés Alexandra. Csapatkapitány: Köböl Áron. Befejezésül Barátság Kupát rendeztünk, amelynek vegyes csapatai sorsolással jöttek létre. Az izgalmas mérkőzéseken jó volt látni, ahogy együtt küzdöttek, örültek, vagy éppen szomorkodtak a verseny résztvevői.

A kupa végeredménye: 1. Kanálos Róbert (Újszász), Hajdók Pál (Királyhelmec), Papp Kinga (Királyhelmec), 2. Bábosik Ferenc (Újszász), Semega Attila (Királyhelmec), Szakala Béla (Királyhelmec), 3. Ágotai Olivér (Újszász), Szacskó Ágota (Újszász), Visnyei Erzsébet (Királyhelmec), 4. Barta Petra (Újszász), Bohács Bence (Királyhelmec), Gulyás Adrienn (Újszász), 5. Dobozi Boglárka (Újszász), Sebastian Költő (Királyhelmec), Molnár Kristóf (Újszász), 6. Demeter Nikolasz (Királyhelmec), Kovács Aladár (Újszász), Leczo Bence (Királyhelmec), 7. Illés Alexandra (Újszász), Szinkó Balázs (Királyhelmec), Zachar Henrietta (Újszász), 8. Kanálos Ferenc (Újszász), Kanálos László (Újszász), Michalko Imre (Királyhelmec), 9. Busi Olga (Újszász), Oszlányi Mercédesz (Újszász), Szakala Dominika (Királyhelmec). A búcsúzkodás után a négy napos program a Szász Vendégházban ebéddel zárult. Többen az állomásra is kikísérték az új barátokat. Folytatás hamarosan Királyhelmecen.

Köszönet valamennyi segítőnek, közreműködőnek a gyerekek számára emlékezetes program segítésért, megszervezéséért.

Fehér János

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.