Nyomtatás
Kategória: Nemzetközi hírek
Találat: 1858

Egyik nap eljutott hozzám Tóth Péterné Irénke meghívója, mely a Juniata Egyetem (USA) Koncert Kórusának hangversenyére szólt.

Az igényes, mindenre kiterjedő műsorfüzetet lapozgatva már sejteni lehetett, hogy nagy élményben lesz része a koncertlátogató közönségnek. Már az is örömet okozott, hogy igen rangos helyszínek – Kecskemét, Debrecen, Jászberény, Erdély – mellett nálunk is bemutatja műsorát a kórus. Ezek után nem túlzás, hogy igen nagy várakozással indultam el 2011. május 27-én este a református templomba.

 

A nagy sikerű koncerten
(Fotó: Fehér Judit)

 

Szerencsére jó néhányan gondoltuk, hogy ott a helyünk – ez nem jelenti azt, hogy nem fértünk volna el még többen –, és aki ott volt, az nem is csalódott!

Bevonult a 44 tagú vegyes kar, és kezdetét vette a csoda! – mert ami ezután következett két órán keresztül Russel Shelley egyetemi tanár karnagy vezetésével, az maga volt a varázslat.

A kórus hangzása kiegyenlített volt, a frissen csengő fiatal hangok elbűvölőek. Hogy ez a 44 fiatal ennyire együtt tudott élni a karvezető minden rezdülésével, azt a kotta nélkül való éneklés biztosította.

 

Gay és Jane a kórusban
(Fotó: Fehér Judit)

 

Aki nem volt ott, az nem biztos, hogy érti elragadtatásomat, de akinek része volt benne, az tudja, hogy nem túlzok.

A műsor:

A választást mindig befolyásolja az alkalom és a helyszín, tehát természetes, hogy az egyházi művek voltak túlsúlyban. (Egyébként is a kórusmuzsika fejlődése egyházzenei alapokon ment végbe.)

Ami várakozással töltött el, az az, hogy az első két műtől eltekintve az összes 20. századi szerző darabja. Arra az első néhány akkord után rájöttem, hogy a kórus énektechnikailag, hangzásában, kiegyenlítettségében profi, és az Egyesült Államokban is az európai mércével mérik az énekkarokat, amikor a minősítő címeket adományozzák (koncert kórus).

Az, hogy a művek 20. századiak, elsősorban intonációs nehézséget jelentenek, mert ugyan vannak benne könnyen énekelhető, szépen összecsengő akkordok, de alapjában a disszonancia, az atonalitás jellemzi. Azt gondolná a kórusmuzsikában kicsit is jártas hangverseny-látogató, hogy ezeknek a megszólaltatása érzékelhető koncentrációt igényel.

Nos, itt ebből semmit nem lehetett észrevenni! Könnyed, letisztult örömzenélés volt ez az este.

Igen szép gesztus volt részükről, hogy – egyrészt – a Himnusz Erkel-féle négyszólamú letétjével kezdték a műsort, az első részben elhangzott Halmos László Jubilate Deo, a második részben Kodály Zoltán Esti dal, Bárdos Lajos Széles a Duna című műve. (Csak zárójelben jegyzem meg: szívesen meghallgattam volna az erdélyi népdalt is!)

Nem tudom megtenni, hogy ne szóljak külön Dan Forrest: III. Selah című művéről.

A szerző a Bob Jones Egyetem zeneelmélet és zeneszerzés tanszékének vezetője. A mű több díjat nyert a különböző versenyeken, pályázatokon az Egyesült Államokban.

Már a megszólaltatása is különleges volt. A kórus fele – kihasználva a református templom adta lehetőségeket – felment a karzatra, és így a hallgatóság olyan akusztikai közegbe került, amit csak az érthet meg, aki átélte. A szólisták profin tették a dolgukat. A kórus együtt élt a karnaggyal. Nagyon érdekes volt figyelni – ha a gyönyörűségtől volt az embernek rá ereje –, hogy hogyan lehet „körpanorámában” vezényelni, visszafogott, a hangulatnak megfelelő mozdulatokkal. Megindító és felemelő élmény volt, de ez elmondható az egész koncertről.

Tudnék még áradozni, de aki ott volt átélte, aki nem, az el sem tudja képzelni, mert „A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér!”

 

A kórus a karzatról is énekelt
(Fotó: Fehér Judit)

 

Egy feladatom maradt: köszönetet mondani mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy részünk lehetett ebben az élményben. Elsősorban a kórusnak, Russel Shelley karnagynak, Jane és Guy Croyle amerikai vendégtanár házaspárnak, a helyi szervezőknek, hogy elhozták nekünk ezt a csodát.

Bakó Jánosné

 

Közlemény

A kórus vezetője, dr. Russel Shelly egyetemi tanár felajánlást tett az újszászi középiskola tanulói részére annak érdekében, hogy a komolyzene iránti elkötelezettségüket erősítse.

35 darab CD-lemezt hagytak itt, amelyen a Juniata Egyetem Kórusa énekel. A dalok egy része az újszászi koncerten is elhangzott. A bevételéből szeretnék támogatni, hogy hat diák a középiskolából eljuthasson egy szimfónikus koncertre.

A CD-lemezek ára 1000 Ft/darab. A bevétellel el kell majd számolnom, és a megszervezett koncertlátogatást fényképekkel dokumentálnom. Örömmel ajánlom a felvételt mindazoknak, akiknek tetszett a koncert!

A lemezek nálam vásárolhatók meg. Telefonszámom: 30-338 50 25

Tóth Péterné

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.