5. Francia Nyílt Sepaktakraw Bajnokság

Mielőtt az iskolakezdésbe és a tanulásba komolyan belemerültünk volna, utolsó kikapcsolódásként sepaktakraw csapatunk Európa fővárosát, Strassbourgot látogatta meg szeptember elején. Célunk azonban nem az üdülés volt, hanem hazánk és városunk képviselése az 5. Francia Nyílt Sepaktakraw bajnokságon szeptember 6-9. között. Tízfős csapatunk 5-én hajnalban indult neki a kb. 1200 km-es útnak, amelyet a támogató szolgálat kisbuszával sikerült leküzdenünk. Késő este érkeztünk szállásunkra a schiltigheimi sportcsarnokba. Külföldi sportbarátaink üdvözlése után néhányunk még egy kis edzésre is vállalkozott.

A verseny másnap reggel a polgármesteri megnyitóval kezdődött, majd a Maláj Sepaktakraw Szövetség (PSM) alelnöke vezetésével edzői tréninggel folytatódott. Ezután következett a szövetségek vezetőinek megbeszélése, amelyen az európaiakon kívül a maláj és a brazil delegációk is részt vettek. A találkozó végén megkaptuk az októberi maláj strandsepaktakraw verseny meghívóit. Az est folyamán kezdetét vette a sepaktakrawt népszerűsítő verseny Európa, Malajzia, Brazília és India részvételével. Az első körben Malajzia verte meg Brazíliát 3-0-ra. A második körben az Európa-válogatott játszott India ellen. Mivel India kevés számú játékossal rendelkezett, a malájok pótolták emberhiányukat, így az Európa-válogatottban résztvevő Ézsiás Tamás, Ézsiás Tibor, Tóth Gábor összeállítású első számú csapatunk egy maláj együttes legyőzésével segítette elő Európa 3-0-ás győzelmét. A mérkőzéseket jó néhány helyi lakos és egy egész iskola is megtekintette, és fergeteges hangulatot teremtettek a szurkolótáborok.

A következő napokon kerültek megrendezésre az európai versenysorozat francia fordulójának csoportmérkőzései, délután pedig az Európa-parlamenthez közeli Rhenus sportarénába helyezték át a válogatottak mérkőzéseit, ahol egy sportkiállítás részeként mutatták be a játékot. Reggel aztán folytattuk a csoportmérkőzéseket, és a páros versenyt is elkezdtük. Az első számú csapatunk csoportelsőként zárta a napot, így bekerült a legjobb 16 közé. A másik csapatunkban játszó Herczeg Gábor, Kovács Zoltán, Tóth Roland a 3. helyet szerezte meg a csoportjában, így ők a csapatversenyt befejezték. A női csapatunkban játszó Eperjessy Zsófia, Ézsiás Kitti, Szabó Bettina, Varga Rita fantasztikus játékkal a körmérkőzések során a 3. helyet szerezte meg. Játékuk annyira megtetszett a maláj szövetség elnökének, hogy úgy döntött, női versenyt is rendez októberben. A páros versenyben sajnos egyik párosunknak sem sikerült bekerülni a legjobb tizenhat közé. A Kovács Zoltán, Tóth Gábor párost Köln 2 búcsúztatta, Herczeg Gábort és Tóth Rolandot egy maláj páros győzte le, Ézsiás Tamás, Ézsiás Tibor pedig Brazíliától kapott ki. Este rendezték a válogattak döntő fordulóját. Brazília megszerezte a 3. helyet India ellenében, a döntőt pedig Malajzia - Európa játszotta, Tóth Gábor bíráskodása mellett. Az első mérkőzést Európa elveszítette, a másodikat viszont szoros három szettben megnyerte, így került sor a döntő mérkőzésre, melyet Ézsiás Tamás és Ézsiás Tibor játszott egy francia játékossal kiegészülve. Sajnos nem sikerült megnyernünk a mérkőzést az egyik legjobb maláj csapat ellen, pedig a szurkolásra igazán nem lehet kifogásunk, hiszen minden európai nekünk szurkolt. Így a válogatott versenyt Malajzia csapata nyerte, második helyezést érte el Európa válogatottja, harmadik pedig Brazília csapata lett.

Másnap már egyenes kieséses rendszerben folyt a verseny, ahol az 1-es csapatunk Franciaország legyőzésével bejutott az első nyolc közé, és ott az 5. helyet szerezte meg. A férfi regut Köln csapata nyerte. Női csapatunk a Berlin ellen elszenvedett vereség után a 3. helyezést szerezte meg a francia csapat előtt. A női mezőnyben Berlin végzett az élen.

Következő versenyünk miatt ismét Malajziába látogatunk, majd október végén, ahol a Nemzetközi Strandsepaktakraw bajnokságot rendezi a maláj szövetség, azután pedig Kölnben veszünk részt egy franciaországihoz hasonló fordulón.

Ézsiás Tamás