• A civil szervezetek középkorú és idősebb tagjai igen jól töltötték a szilvesztert. Saját maguk által összeállított műsorszámokat adtak elő (skót viccek, táncjelenet bugyogóban, vers, stb.), saját, finomabbnál-finomabb étkeiket, italaikat fogyasztották. Vakhal László szintetizátorán kiszolgálta a közönség mindenféle igényét. A tombolán kisorsolásra került a „káromkodós persely” és számtalan apró ajándék. Az éjfélt, az új év kezdetét a művelődési házban ünneplő három társaság együtt köszöntötte egy pohár pezsgővel a Himnusz közös eléneklésével.
  • Január 16-án adtak számot első féléves előrehaladásukról az Ádám Jenő Magánzeneiskola újszászi növendékei. A követelményeknek mindenki megfelelt.
  • Jól sikerült 12 órás vetélkedőt szervezett január 20-án a művelődési házban az Újszászi Ifjúsági Klub. A közel 40 fős rendezvényen résztvevőkből hat 3-4 fős csapat a humoros, játékos, sportos vetélkedőn kívül kézügyességéről, műveltségéről és a népi kultúráról (tánc) is bizonyságot tett. Az első három csoport szoros küzdelemben kialakult helyezettjeinek jutalma egy-egy finom torta volt. I. ARANY ÁSZOK, II. ANTI DOHÁNYOSOK és Ádám, III. Gyantázott MAMUT (Alattyán). A rendezvény színvonalát emelte Fási Attila és Kovács Zoltán, valamint Tóth Gergő élő zenei előadása.
  • Zöld jelzésre szabad utat kapott a NOSZA MAMI tánccsoport! A Monoron rendezett II. Országos Nyugdíjas „KI-MIT-TUD?” regionális elődöntőjében január 27-28-án kétnapos megmérettetésen hatalmas sikert aratott a „Vasutasok” és a „Cabaré” színpadi táncuk. Az örömmámorban úszó közönség tapsviharral jutalmazta az előadott Huszárosan,fiatalosan mazsorett és Ír tánc produkciójukat is. A szakmai zsűri értékelte a város életéhez kapcsolódó vasutas tradícióból felépített Szerelemvonat és az elegáns, mutatós táncot. Döntésükkel jogosultságot adott a Mamiknak a Hévízen március-április hónapban rendezendő középdöntőn való részvételre.
  • Január 27-én a Fekete József Kertbarát Kör összevont ünnepséget szervezett. Kovács Ferenc beszámolójával lezárták a 2011. évet, pótszilvesztert tartottak, amelyre meghívták a társ kertbarát körök tagjait is. Az összejövetel fehér asztal mellett vacsorával folytatódott, majd egy kis műsor, zeneszó, éneklés, tombolahúzás és tánc mellett folytatódott.

 

Skót viccek előadása. Fodor Gábor és Fodor Imre
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

 

 

Táncjelenet bugyogóban. Polónyi Illésné és Krizsán Gáborné
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

 

Pár mondat a kultúráról

Szerettem volna írni a kultúráról, elsősorban természetesen a magyar kultúráról, 22-én volt a napja. Én a kultúrát szolgáltam egész felnőtt életemben, ezért van, lenne késztetésem most is az íráshoz.

Az írás ma nem megy, mert lesújt, szinte elnémít az a kulturálatlan céllövöldözés, amit az EU tesz a hazámmal szemben. Remélem, azok talpon maradnak és cselekvőképesek, akiknek joga és kötelessége e hazát az igaztalan, nemtelen, mocskos vádak ellen megvédeni.

Ez a történet úgy jön ide, hogy a politika is és a vele kapcsolatos viselkedés is a kultúra része. Ha az EU – ahová mi csatlakoztunk – annyira és olyan kulturált, mint a bennünket ócsároló, sikoltozva gyalázó, szinte őrült módján kapálózó képviselőik (mint pl. K. B.) és több baloldali felszólaló, akkor nagy a baj. Nagy a baj, de nem velünk, hanem az Unióval. Itthon is megy a gyűlölködés és a rosszindulatú fröcskölődés, ez pedig baj, mert nem tartozik a több ezer éves magyar kultúrához, amit én csodálok, amire mindig is büszke voltam és vagyok.

Bízzunk a békésebb, kulturáltabb közeli jövőben!

Turza Ferenc

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.