Nyomtatás
Kategória: Kulturális hírek, események
Találat: 855

Sok településen szokás, hogy valamilyen módon megemlékeznek a karácsonyvárásról, az adventről. Újszászon több éve a Kvint Kör templomi hangversenyt szervez eme alkalomból.

Az idén december 15-én, advent harmadik vasárnapján hallhattuk őket az esti mise után a katolikus templomban. A jelenlevőket Miklós János plébános köszöntötte, és jó szívvel ajánlotta a hallgatóságnak az ünnepvárásra, a lelki felkészülésre való hangversenyt.

 

Karácsonyi dallamok szálltak a katolikus templomban
(Fotó: Fehér Judit)

 

A kórus – betegségek miatt – kicsit hiányosan állt fel, a karvezető Bakó Jánosné pedig eltört csuklóval vezényelt, mégis meghitt, a karácsony eljövetelét idéző hangulatot árasztó kórusművekkel örvendeztette meg a hallgatóságot. A műsort az egyik kórustag, Barta Imréné vezette, ismertetve az egyes művek történetét, tartalmát is.

„Az adventi koncert gondolata abból indult ki, hogy tudatosan keressük a jót, a szépet, megtalálva pedig adjuk tovább azt.” (BI-né)

A műsorban régi századok szerzőinek gyönyörű dallamai szólaltak meg, de helyet kaptak 20. századi művek is. Adeste Fideles (Jöjjetek hívek) – egy 17. századi ír dallam. Lassus: Domine Deus (Te vagy az áldás) Németalföldről származik, a 16. századból. Ó, te boldogító címmel egy szicíliai dalt Bárdos Lajos: Az angyal énekel követte. Adventi hírnök volt a következő műsorszám címe, mely után Charpentier, 17. századi híres francia szerző Te Deum-át énekelte a kórus.

A kórusművek elhangzása után Bárdosné Ulviczki Györgyi szólóénekei hangzottak el orgonakísérettel. Egy francia karácsonyi éneket és egy Händel művet szólaltatott meg.

A második részben egy ismeretlen szerző által írt Dona nobis pacem, Mengáli (18. sz.) Jesu, Salvator mundi című kórusműveit énekelték. Ezután ismét Bárdos Lajos egyik egyházi kórusműve, az Angyalok királynéja hangzott el, majd Wolf Péter Ave Mariáját és Dvorák: Égi szent béke jöjj című művét adták elő Bárdosné Ulviczki Györgyi zongorakíséretével.

A koncertet a közismert Csendes éj zárta, melyet a kórus gyertyával a kézben, zongorakísérettel adott elő, ezzel kívánva a szép számú közönségnek szeretteik körében eltöltendő áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt.

F. Sz. Zs.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.