Nyomtatás
Kategória: Kulturális hírek, események
Találat: 1116

1989 óta január 22-én ünneplik ezt a napot mindazok, akik művelik, élvezik, magukénak érzik a magyar kultúra áldásait. Az újszászi művelődési házban évről-évre más-más programmal emlékezünk meg a Himnusz megszületésének napjáról. Az idén szomszéd településünk művészeti csoportja, az abonyi Bihari Színkör két előadása tette emlékezetessé az eseménysorozatot. Nevüket az alapító Bihari János Zeneiskoláról kapták. (Bihari János híres cigány zeneszerző és hegedűművész volt a 19. század elején).

Január 21-én a színkör egy pótszilveszteri operett gálával állt a kisszámú közönség elé. A vendégeket Nemes Zsuzsanna megbízott igazgató köszöntötte, majd az est háziasszonya, Bakosné Kocsi Judit vette át a szót. Az első részben ismert operett dallamok csendültek fel magyar szerzőktől, a második részben pedig ugyancsak kedvelt slágereknek tapsolhattunk. A színpadon bravúrozó színészek mögött óriási stáb állt táncosokkal, profi hangtechnikával, világosítással. Jelmezeik, díszleteik igazi színházi hangulatot varázsoltak. Az est valamennyi résztvevője – az énekesektől a táncosokig, a világítóktól a hangtechnikusokig – dicséretet érdemel. Kár, hogy megint csak kevesek részesültek az élményből.

Január 27-én a nagycsoportos óvodások és az alsó tagozatosok élvezhették a társulat előadását. A Pinokkió című két felvonásos darabot nézhették meg, ugyancsak színházi környezetben. Pedagógusként (is) kicsit féltem, hogyan bírnak ki a gyerekek kétszer egy órát. Hát kibírták, mégpedig pisszenés nélkül. Nagyobb dicséret talán nem is illetheti az előadókat, mert a gyerekek őszinték. Természetesen vidultak, tapsoltak, bekiabáltak, ha a helyzet úgy adta. Egyszóval: élvezték. A pedagógusok egyöntetű véleménye is az, hogy érdemes volt megnézni az előadást. Várva-várják a következő darab, a Dzsungel könyve előadását.

F. Sz. Zs.

 

Fiatalok a színpadon
(Fotó: Fehér Judit)

 

 

Operett gála
(Fotó: Krassóiné Gyüre Rozália)

 

Nagy sikere volt a Pinokkiónak
(Fotó: Mérész Bernadett)

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.