Az újszászi temetőben 2014. január 8-án került végső nyugvóhelyére Csiki Pál nótaénekes - előadóművész. Miklós János plébános és Nagy Kálmánné kántornő a katolikus egyházi szertartás szerint vett búcsút a halottól.

Ezután a pályatárs, Almási Klára búcsúzott el tőle a művésztársak és az önkormányzat nevében.

„Van dalos madárja minden ágnak:
A rigófütty, gerlicék búgása,
S csattogány-dal szépen összevágnak.” (Petőfi S.)

... és van dalosa minden falunak, városnak.

Kedves Művésztársam!

Gazdag, dolgos éveket hagytál magad mögött. A kör bezárult.

Nagy énekes egyéniség voltál, szép hanggal, kiváló énektechnikai tudással, széles, sokszínű repertoárral. Mindezekhez páratlan szorgalom, precizitás társult, és előadásmódodhoz tartozó őszinte, tiszta érzelmek, szenvedély és muzikalitás ötvöződött.

Kiváló adottságaid és képzettséged révén a színpad és éneklés alázatos szolgájaként több ezer embert ajándékoztál meg művészeteddel, nyújtottál vigaszt, javítottad kedélyállapotukat évtizedeken át, hozzájárulva ezzel az ünnepek szépségéhez, az emberek lelkének emelkedettségéhez.

Egy igaz hű katolikus voltál, aki a karácsonyi éjféli szentmiséről soha nem maradt volna el. Művészeted bölcsője a katolikus hitből alkotódott. Minden színpadi fellépésnél egy kis csodát kell teremteni, amely fényt hoz az emberek életébe.

Az Országos Filharmóniától kapott művészeti működési engedéllyel jól sáfárkodtál. Fáradhatatlanul szervezted a műsorokat, és nagyszerű művészcsoportokat hoztál létre. Segítetted a kezdő művészek kibontakozását. Színpadi külsődet mindig pedáns, rendkívül dekoratív megjelenés jellemezte. Külföldön is nagy sikerrel mutattad be és vitted hírül a magyar zene szépségét, gyöngyszemeit. Kifogástalan, hiteles tolmácsolásban szólaltattad meg a magyar nóták, operett részletek, népdalok, virágénekek legszebbjeit.

Húsz évig vezetted a Százszorszép Népdalkört, amely eredményes fellépések hosszú sorát adta, és országos arany minősítéseket szerzett.

Kitüntetéseid jelzik életutad elismerését: a 2005 szeptemberében kapott Pro Urbe Újszász díj és a 2007 márciusában adományozott Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének bronz fokozata.

Elhivatottságod példa értékű volt. Ezernél is többször szólt a vastaps és a Vissza! Vissza! - kiáltás, amely ismétlésre hívott. A függöny most végleg legördült.

Tisztelettel és nagy kegyelettel búcsúzom minden művész kollégád és zenésztársad nevében, akik közül sokan eljöttek ebben a korai órában, hogy elkísérjenek utolsó utadra. Búcsúzom a Százszorszép Népdalkör hűséges tagjai és a művelődési ház igazgatónője nevében, akikkel oly sok órát töltöttél. Tisztelettel és megbecsüléssel búcsúzom polgármester úr és Újszász Város Önkormányzata nevében. Elbúcsúzom valamennyi itt megjelent művészetpártoló és kegyeletét leróni kívánó polgár nevében.

A szabad művészet különlegesen szép pályáját jártad végig, amelyhez komoly elkötelezettség, önkontroll és kitartás szükségeltetett. Méltó társad és segítőd volt ebben töretlen hittel Margó, akinek gondoskodása mesébe illő. Csak ritka feleségek képesek a hitvesi szeretet önfeláldozó, mindenre kiterjedő segítő figyelmére, amely nagyban hozzájárult előadóművészeted kiteljesedéséhez és folytonosságához. Csiki Pálné Margitka igazi művészfeleség volt. Most tőle kíván köszönettel elbúcsúzni az együtt töltött évekért férje, Csiki Pál, utolsó dalával: „...mert akinek bánata van, minden reggel könnyes szemmel ébred...”

Búcsúbeszéde közben Almási Klára két dalt énekelt el: az Ave Mariát, és a Megkötöm lovamat… címűeket.

Ezután a sírhoz Csiki Pál hamvait a jászladányi népi zenekar Rácz Aladár vezetésével kedvenc nótáját („Száz szál piros rózsát küldöttem tenéked…) játszva kísérte el. A sírnál elhangzott a Székely himnusz, hisz Csiki Pál Székelyföldön született, és a János vitézből az Egy rózsaszál szebben beszél… kezdetű dal, melynek utolsó sora: „nyugszik a csöndes temetőben, szemét lezárta a halál”.

A Százszorszép Népdalkör Kodály Esti dalával vett búcsút vezetőjétől: „adjon Isten jó éjszakát”.

F. Sz. Zs.

 

Csiki Pál és Szalai András prímás
(Fotó: Fehér Judit)

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.