Számtalan kiváló ember él Újszászon. Sokszor nem is tudjuk, mennyi, s milyen kincseket rejtegetünk önmagunk, családunk, városunk, társadalmunk számára. Nyitott szemmel járva és látva tevékenységüket, az egyszerű emberek mindennapi hőseit, az egymás iránti figyelem teszi naggyá.

Több alkalommal már hírül adtam a „hátrányos” nagykerti részen élők egy-egy kiválóságát. Dicsekedhetünk, felnézhetünk, tisztelhetjük és megismerhetjük a nagyszerűségüket, amellyel önbecsülésük és Újszász hírneve is gyarapodik.

Pásztorné Ónodi Erika mindig is a Nagykertben lakott. Egyszerű, szorgalmas családból származik. Szülei betegek voltak, viszonylag korán elhunytak. Nevelőapja Ónodi Sándor, a régmúltban jól ismert kis „vasboltos” életében meglátta és megtanulta a tisztességet, a becsületes munkás életet. Erikát a sors nem kímélte. Meg kellett küzdenie az élet nehézségeivel. Az első férje szakács volt, akitől két gyermeke Zoltán (23 éves) és Erika (13 éves) született. A főzés-sütés alapjait, bizonyos fogásokat tőle is ellesett. Válásuk után nem maradt egyedül, társat talált Pásztor Mihály személyében, aki segítségére van a mindennapi élet bajainak megoldásában. Közös gyermekük Misike (6 éves) a Nagykerti óvodába jár, ahol gyakran összefutunk. Társalgásaink során kiderült hobbijának hódolata, az égetett torta készítése. A hasznos csemegét családjában előszeretettel fogyasztják, tudva azt, hogy a népi gyógyászatban is szívesen alkalmazzák köhögés ellen, nagyobb mennyiségben pedig serkenti az emésztést. Elmondása szerint nyugtatja, kikapcsolja, alkotásra ösztönzi. Örömet okoz számára, ha a díszítés szép és mutatós, de az is, amikor a „nyalánkság” ízlelése elégedettséget okoz.

2008 óta készíti a varázslatosan szép tortákat. Legtöbb alkotásáról fénykép készült. Albumát megmutatta nekem. Ámultba ejtett. Csodálkozásomban eldöntöttem, hogy segítem, népszerűsítem munkáját, mert a látvány nem lehet csak a miénk, másnak is látnia kell.

Több mint egy éve hajtogattam, hogy nyilvánosan mérettesse meg magát. Végre bátorságot merített barátaitól is, akik megerősítették abban, hogy közkincsé tegye tudományát, ami nem szakmája, nem is tanult mestersége. Izgalommal készült. Tétovázott, tervezett. A bizonytalanság, belső feszültség leküzdése sok energiát vett el tőle, de mellette volt segítőtársa a férje, a család és a barátai. Egy virágkosarat álmodott meg. Többek elnevezési tippel segítették. A sok felsorolt szóból a virágvarázs szó ragadt meg a fejében. Néhány díszítőelemet a jászsági hímzés sokformátumú világából választott ki. Újszásziként joggal használhatta a motívumokat, mivel a Jászság széle Újszász város a jászsági járáshoz tartozik. Így kapta a torta a jászsági virágvarázs elnevezést. Az igényesség, a munka iránti alázat, a szorgalom, a sok befektetett energia és a szép kidolgozásra fordított idő meghozta gyümölcsét.

Május 17-én Lajosmizsére került az alkotás, az égetett torta, népiesen mondva pergelt torta, szaknyelven grillázs torta. A művelődési ház nagytermében minden versenyző kapott egy asztalt. A bemutató asztalt Újszász zászló színeivel díszítettük (sötétzöld selyemszatén borítással óarany színt helyettesítő sárga virág pomponok), amelyen átlósan elhelyezett jász mintájú sötétzöld színnel hímzett futóra helyezett barna színű fehér habbal díszített grillázs, fából készült névtábla és a fehér alapon fekete betűvel megjelölt alkotás megnevezése jól mutatott. A hatás fokozásaként jászsági népviseletben hárman is kínálgattuk a grillázs darabokat kóstolásra. Mert nem csak szép, ami bemutatásra került, hanem rendkívül ízletes is volt!

A zsűri tagjai mind neves világ- olimpiai és országos bajnok mestercukrászokból álltak. Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület elnöke, Benke László, Lajosmizse szülötte, többszörös világbajnok mesterszakács és mestercukrász, Erdős Hanna olimpiai és világbajnok mestercukrász, Szabó Pál, aMagyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nagykövete, Rimóczi László lajosmizsei grillázsguru, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke, Vígh Maya mestercukrász (karamell királynő), Perjési Sándor mestercukrász.

A Magyar Grillázs Szövetség által szervezett 6. Grillázs Majális Verseny és Vásáron bemutatott munkát a zsűri hagyományos kategóriában bronzéremmel, oklevéllel és ajándék köténnyel díjazta Pásztorné Ónodi Erika Újszász Nagykert ügyes kezű grillázsát, a „Jászsági virágvarázs” alkotását.

Nagy öröm volt számára az elismerés. Erika szerényen, meghatódva fogadta a sok gratulációt. Örömkönnyeket hullatott a dicsérő szavak hallatán. A helyszínen a Magyar Katolikus Rádió és a Bács-Kiskun megye Petőfi Népe, valamint itthon az Új Néplap napilap munkatársai interjút készítettek az amatőr alkotóval.

Erika elindult az úton. A grillázs úton. Az első lépéseinek megtételét sokan pátyolgattuk. Becsülettel kiállt önmagáért, helytállt Újszászért.

Köszönet a könyvtárosoknak: Nemes Zsuzsannának, Szaszkóné Borsányi Annának és fiatal segítőiknek, akik a jászsági mintákat, motívumokat másolták, nagyították. Bogárné Simon Klára iskola igazgatónőnek, aki rendelkezésre bocsájtotta a bemutató asztali díszeket. Tukacsné Horkai Ágikának a saját kezűleg készített névtábláért, Oszlányi Istvánné jász futó terítő és jász viseleti ruha kölcsönadásáért, Sárándi Józsefné Marikanéni jász viseleti ruhakölcsönzéséért. Barta Ferencné Jutka, aki elkísért, bátorított és felöltötte díszruháját. Családjának, s mindenkinek, aki támogatta, szervezte a lépések megtételét.

A tudás hatalom. Erika hobbija tudás és egyben hatalom is. Úgy elegyíteni a cukrot és diót, hogy az szép, látványos, élményt nyújtó és ízlelhető is legyen, ahhoz tudás, tapasztalat kell. A díszítés rendkívüli ügyességet, a tervezés pedig vállalkozó kedvet, arányérzéket, kreativitást igényel. Az alkotás öröme megvan benne.

Az érmes torta a legjobb helyre került. Az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános iskola diákjai, pedagógusai kapták meg ajándékként.

Szívesen készít családi ünnepekre, névnapokra, házassági évfordulókra, lakodalmakra, ünnepélyes pillanatokra grillázst, amelynek eredete a XVII. századba nyúlik vissza. Asztaldíszként különböző megjelenési formában változatosak, alkalomfüggőek, szimbolikus értékűek.

Az első versenyszerű bemutatkozás sikeres volt. Gratulálunk, Erika! Jöhet a következő megmérettetés!

Krassóiné Gyüre Rozália Margit

 

Pásztorné Ónodi Erika díjaival

 

A díjnyertes alkotás

 

Újszász 2016©