Augusztus végén, az ugribugri héten a leendő kiscsoportosok szüleikkel együtt ismerkedhettek az óvodai élettel. Majd kezdetét vette a nevelési év, amelynek első feladata az új gyerekek beszoktatása volt, és a már óvodás gyerekek visszaszoktatása. Kialakultak a csoportok, a gyerekek jókedvűen érkeztek reggelente.

Szeptemberben tartottuk az őszi kavalkád című közös délutánunkat, ahol a szülők és a gyerekek a programokban közösen vettek részt. A gyerekekkel meséket dramatizáltunk, amelyeket a szülőknek is bemutattak. Az egyik a Gomba alatt, a másik pedig a Répa meséje volt. A délután folyamán a közösen elkészített ajándékokból vásárolhattak. Vendégünk volt Tukacsné Horkai Ágnes, akivel a fába égestés mesterségét próbálhatták ki a gyerekek, az elkészült munkákat haza is vihették.

Október 1-jén a Szigligeti Színház színműhelyébe látogattunk el a nagycsoportosokkal, ahol a Csizmás kandúr című előadást néztük meg. A gyerekeknek nagyon tetszett, jól érezték magukat. November hónapban a Tök buli megrendezésére került sor, amin a gyerekek ismét dramatizált mesékkel kedveskedtek szüleiknek. Több mesét is előadtunk: Vajaspánkó, a Kisegér és a Nagytakarítás a napnál című meséket adták elő. Közös körjátékra hívtuk a szülőket, ahol a gyerekeikkel együtt játszhattak. Ezt követte a tökfaragás, majd a megvilágított folyosón a szellemszobába vezetett az út, ahol a bátorságukat tehették próbára.

December 4-én a Télapó érkezett óvodánkba. A gyerekek izgatottam várták érkezését, versekkel, dalokkal készültek erre a napra. Ebben a hónapban több felkérésnek tettünk eleget, amire lelkesen készültünk. Elsőként december 11-én a Fordulat tánccsoport vezetője, Tukacs Ági kért föl bennünket, hogy az évzáró műsorában vegyünk részt. A gyerekek a gyertyafény táncukat adták elő, majd a magányosok karácsonyán, valamint a Gyermekjóléti Szolgálat által szervezett estén léptünk fel. Mennyi selymes puhaság című dalra készült koreográfiánkkal, dramatizált mesével elevenítettük meg a fenyőfa történetét. A gyermekek karácsonyi verseket szavaltak. Ezt az összeállítást az összevont óvodai karácsonyi ünnepségen is előadták.

December 18-án Muzsikás Péter előadásában gyönyörködhettek a gyerekek. Februárban egyhetes farsangi kavalkád vette kezdetét, amikor egész héten különböző jelmezbe bújva érkeztek az óvodába. Ezen a héten a szülők által biztosított hozzávalókból két nap sütöttük a fánkot a gyerekeknek, amiből bőségesen ehettek. A megmaradt hozzávalókból palacsintát is tudtunk készíteni nekik. A hét zárásaként a szülőkkel közös délutánt szerveztünk, amire tánccal készültünk. Az óvó nénik és a gyerekek közös tánca a banya dalra készült. Verseket, csúfolókat, ügyességi játékokat játszottunk, majd a végén Kisze bábot égettünk, így űztük el a telet.

A márciusi hónap programokban sűrű volt. Elsőként 9-én egy kiállítást néztünk meg a könyvtárban, majd 18-án a szolnoki Szigligeti Színház színműhelyében a Varázskendő című interaktív gyermekelőadást néztük meg, ahova valamennyi óvodást elvittünk. 22-én Budapestre a Planetáriumba mentünk, ahol a Süni és Csillagok előadáson vettünk részt, így ismerkedtünk a csillagképekkel, a Naprendszerünk bolygóival, és a Holdra is elutaztunk. Rövid sétát tettünk a Duna- parton, majd ezt követően az Elevenparkba indultunk, ahol a gyermekek közel 4000 m2-en felszabadultan játszhattak. A következő nap nyuszi túrát szerveztünk különböző játékos feladatokkal. Próbatételek után érték el a gyermekek a célt, ahol az elrejtett csoki nyulakat kellett megkeresni. Tojásfestésre is volt lehetőségünk, melyhez a tojásokat Dobozi Róbert biztosította.

Április hónapban a Fogom a kezed és a Mozgáskotta bemutatón vehettek részt a szülők, a gyermekeik teljesítményeiben lelhették örömüket. Anyák napi ünnepségünkre kissé késve került sor, ennek oka az volt, hogy a gyerekek sorban lettek bárányhimlősök. A műsorba fektetett munkájukat mindenképp szerettük volna megmutatni, hiszen megdolgoztak érte, így ha késve is, de május 20-án megtartottuk az ünnepségünket.

Május 24-én Szilvásváradra indultunk a kétcsoportnyi gyerekkel kirándulni. Bár eleinte az égiek nem kedveztek, de végül mégis csak kisütött a nap, így megnézhettük a pisztrángos tavat, a kanyargó, gyorsan futó kispatakot, és kisvonatoztunk is, amit a gyerekek nagyon élveztek. A nagy sétát követően mindenkinek jól esett a fagyi. Május 27-én gyermeknapi partira került sor a belterületi óvodában, ahová a gyerekek busszal érkeztek. Itt különböző programokban vehettek részt. Légváraztak, előadást nézhettek, zenés tornával melegítettek be a sok játékra. A haza utat sétálva tették meg, és kissé fáradtan, de annál jobb étvággyal fogyasztották el az ebédet.

Az év utolsó programja a nagycsoportosok ballagása volt, amire június 10-én került sor. A gyerekek sokat készültek, verseket tanultak, énekeltek, a fiúk matróztánccal, míg a lányok kendős táncukkal lepték meg a megjelenteket. Az óvodai éveket minden gyermek egy-egy lufival engedte el, ami nagyon megható volt.

Ezúton köszönjük meg a meghívott vendégeinknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel az óvodásainkat és velük együtt az óvoda dolgozóit. Az év során voltak olyan események, amihez a szülők segítségét kértük. Azoknak, akik hozzájárultak ezen események sikeréhez, köszönjük a felajánlásukat.

A nyári szünetben minden óvodásunknak jó pihenést, élményekben gazdag nyarat kívánunk, akik pedig szeptembertől az iskola padjaiban fognak ülni, azoknak jó tanulást, és kitartást kívánunk a munkájukhoz!

Az óvoda dolgozói

 

Húsvéti készülődés

 

Labdák között

 

A Duna-parton

 

Újszász 2016©