Őszi projekthét az óvodában

Városi óvodánkban régi hagyomány, hogy ősszel ünnepkörökhöz vagy népszokásokhoz kapcsolódva projekt hetet tartunk, melyet nyílt nappal zárunk (szüreti mulatság, Mihály napi vásározás, stb.).

Ebben a tanévben is így történt, most az „ősz kincsei „voltak a főszereplők (termések, gyümölcsök, zöldségfélék, a természet adta „kincsek”).

2014. szeptember 22-től szeptember 26-ig tartott a projekt hét az óvodánkban. Egész héten a csoportok tevékenysége az őszhöz kapcsolódott (verstanulás, mese, játék, barkácsolás, éneklés, gyűjtögetés, a természet változásainak megfigyelése).

Az óvodások élményét gazdagította egy szolnoki kirándulás a vadasparkba.

A záró napon, szeptember 26-án, amit nyílt szülős napra terveztünk, borongós napra ébredtünk, de annál hangulatosabb, élményekben gazdag napot sikerült a gyermekeknek, szülőknek, dolgozóknak szereznünk. A reggeli órákban szorgos kezek díszítették az óvoda udvarát, készült szalmabálából óriás őszanyó, kukorica díszek, vásári sátor, vizuális sarkok, bábparaván. A délelőttöt az általános iskola 3. b osztályos tanulói fergeteges néptánca nyitotta, Csajbókné Nyári Erzsébet és Rehák Ágnes tanító nénik kíséretében. A színvonalas tánc koreográfiáját, betanítását Sulyok Mariannak köszönjük. A további jó hangulatot az óvó nénik mesejátéka fokozta. A répa mesét mutattuk be. A közös verselés és éneklés után elkezdődött a vásári árusítás, ahol nagyon sok szép őszi díszt lehetett vásárolni, amelyet az óvó nénik készítettek. Különféle játékokra, kézműves tevékenységekre is volt lehetőség. Lehetett kukoricát morzsolni, csuhéból díszeket készíteni, krumplinyomdázni, liszt gyurmába termésképet kirakni, bábozni, egérvadászatot, régi népi erő- és ügyességi játékokat játszani, teknősbékát barkácsolni, diót és mogyorót törni, majd megenni.

A délelőtt folyamán a szülők által támogatott büfé üzemelt, ahol a gyermekek éhségüket és szomjukat olthatták. Ezúton is köszönjük támogatásukat.

A nap zárásaként tervezett közös dalos játékok az eleredt eső miatt a csoportszobákban folytatódtak.

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik munkájukkal, jelenlétükkel, támogatásukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.

Ménkű Jánosné, Nagy Jánosné
projekt felelősök

 

A 2014. 09. 26-án, a TÁMOP 3.3.8-12/2-2012-0029 számú, „Te sem vagy több és ő sem kevesebb” című pályázat keretén belül szerveztünk családi programot óvodánkban.

Az általános iskolások néptánc bemutatója nyitotta meg rendezvényünket, majd az óvodapedagógusok által előadott Répa című mese aratott nagy sikert.

 

 

 

Ezután, kukoricát morzsoltak, diót törtek, óriás termésképet készítettek a gyerekek, valamint bábozásra is lehetőséget biztosítottunk, majd összemérhették bátorságukat az erőpróbák során.

 

 

 

 

 

Újszász 2016©