Az újszászi középiskola sokáig UGSZI néven volt ismeretes mindenki számára. 2012-ben azonban az iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából a Rózsa Imre Középiskola és Kollégiuma nevet vette fel. A névváltoztatást a tantestület kezdeményezte, tisztelegve ezzel az intézmény egykori alapítója, Rózsa Imre, Imre bácsi emléke előtt. 

2016. március 17-én egy maratoni hét vette kezdetét iskolánkban, amelyet a későbbiekben Rózsa-hét néven szeretnénk, ha hagyománnyá válna, és minden évben megrendezésre kerülne. A hetet egy ünnepélyes megnyitóval kezdtük. Vígh László igazgatóhelyettes emlékezett vissza iskolánk egykori igazgatójára. Úgy gondolom fontos, hogy mai diákjaink is megismerjék iskolánk múltját, hagyományait, hiszen most már ők is ide tartoznak. A rövid visszatekintéssel igazgató úr megnyitotta a Rózsa-hetet, majd Kovács Nándorné tanárnő ismertette a rendezvény részleteit. Ezen hét keretében a tanári kar igen változatos programokkal és versenyekkel készült a diákság számára, ahol mindenki megmutathatta, miben tehetséges. 

Egy héten keresztül folyt a megmérettetés a különböző munkaközösségek által szervezett versenyeken mint kódolás, logikai vetélkedő, iskolatörténeti vetélkedő, logisztikai verseny, közlekedési vetélkedő, térképismereti verseny és idegen nyelvi verseny. Ezek jelentős része egyéni verseny volt, de voltak köztük csapatversenyek is, amelyeket a tanulók nagyon élveztek. 

A Rózsa-hét egyik kiemelkedő eseménye volt a minden évben megrendezésre kerülő éjszakai vetélkedő, melyen osztályok szerint indulhattak a csapatok, vagyis A,B,C, D és E csapatok voltak, melyek a különböző évfolyamokból szerveződtek. Az E csapat volt az úgynevezett „véndiák csapat”, mivel iskolánk régi diákjai közül állt össze. Öröm volt látni, mekkora lelkesedéssel és szeretettel térnek vissza egykori iskolájukba, és hogy milyen ügyesen, igazi csapatként tudnak küzdeni. Jó lehetőség volt ez arra is, hogy az alsó és felső évfolyamosok együtt dolgozzanak, és megismerjék kicsit egymást. Mindenképpen szükség volt az együttműködésre, hiszen már hetekkel a vetélkedő előtt komoly elő feladatot kaptak, melyet a vetélkedő napjáig teljesíteniük kellett. Ki kellett választaniuk egy videóklippet a 90-es évekből, és azt kellett parodizálniuk. Nagyon jól szerepeltek, sokat nevettünk. A vetélkedő este 19 órakor kezdődött, és reggel 7-ig tartott. Hosszúnak tűnik, de hamar eltelt ez a 12 óra, hiszen senki nem unatkozott, sőt egy perc megállás sem volt. Voltak elméleti és gyakorlati feladatok egyaránt. Például tanár-kvíz, tanárok gyermekkori fotóinak felismerése, zenefelismerés, filmfelismerés, különböző sorversenyek, karaoke, erőnléti feladatok stb. 

A gyerekek láthatóan élvezték, bár voltak holtpontok. Ilyenkor kivonultunk a büfébe, ahol várt ránk a meleg tea és a zsíros kenyér. A felfrissülés után minden folytatódott tovább, kitartottunk, és reggel nagyon büszkék voltunk magunkra, hogy kibírtuk ezt a hosszú éjszakát. 

Egy közös nagytakarítás után reggel fél 8-kor ki is hirdettük az eredményeket. Harmadik helyezést értek el a b-sek, másodikak lettek a véndiákok, és első a D csapat, vagyis az érettségi utáni képzésben résztvevő logisztikusok és vasutasok. A második és harmadik csapat tagjai az oklevél mellé egy külön erre az alkalomra készíttetett emlékérmet kaptak. Az első helyezett pedig idén először egy csodálatos vándorkupa tulajdonosa lett. Úgyhogy jövőre ismét ugyanitt indulhat a verseny, most már a kupa megszerzéséért! 

A hosszú éjszaka után másnap folytatódtak a játékok egy egész napos diáknap keretében. A diákok megint csak sok program közül választhattak. Aki akart, az részt vehetett a testnevelő tanárok által szervezett különböző sportversenyeken. Például tollaslabda, pingpong, floorball, röplabda, ingafutás stb. Azok a tanulók, akik nem akartak mozogni, inkább egy 10 állomásból álló, osztályok közötti versenyen vettek részt. A csapatok állomásról állomásra vonultak, ahol különböző elméleti és ügyességi feladatokat kaptak tanáraiktól. Például activity, filmfelismerés, KRESZ teszt, sport kvíz, idegen nyelvi fejtörő stb. A dobogós helyen az alábbi csapatok végeztek: 3. helyen a 9.b és 12.b közös csapata, 2. helyen a 13-14.v közös csapata, 1. helyen pedig a 10.c osztály. 

 A Rózsa-hét tehát valóban maratoni hétre sikerült, tanulóink kipróbálhatták magukat. Mindenképpen öröm volt nekünk, tanároknak a lelkesedés és tanulói érdeklődés, hiszen számunkra fontos, hogy sikerélményekhez juttassuk őket.  Április 5-én egy össznépi eredményhirdetésre került sor, ahol elhangzott a győztesek neve. Jutalmul sok oklevelet, édességet és könyvjutalmat osztottunk ki. De talán nem is a jutalom volt a lényeg, hanem az, hogy egy héten keresztül a tanulóifjúság jól érezte magát. 

Bóta Anita 

 

 

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.