A farsang jegyében Rózsa bálra készülődnek az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthona lakói és munkatársai. Szaporodnak a krepp-papírból készült rózsák, az egyszerű, ám látványos alkotások az egyik lakó, Menkó Gáspár Boldizsárné – Matildka néni – keze munkáját dicsérik.

Matildka néni azonban a február 9-re tervezett báltól függetlenül is gyártja a színes virágokat. Mint mesélte, még kislányként, negyedik osztályos korában ismertette meg vele a virágkészítés fogásait a tanító nénije.

Dolgos évei alatt nemigen jutott ideje efféle kézműves tevékenységre, de mióta három éve beköltözött az otthonba, nagy kedvvel hódol e szenvedélynek. Az intézményben több helyen is találkozhatunk az általa készített dekorációval.

Sőt, például tavaly az alapítványi évforduló kapcsán érkezett vendégeket is az ő alkotásaival ajándékozták meg.

Az elképzelés, hogy idén a hagyományos, beöltözős farsang helyett Rózsabált tartsanak, Kerepesiné Bajor Zsuzsannától, az intézmény mentálhigiénés csoportvezetőjétől származik.

Az ötletet Matildka néni „virágoskertje” adta, jut is belőle majd minden résztvevőnek. Sőt, az osztályvezető ápolónő – Juhász Jánosné – neve is Rózsa, neki a rendezvényen majd a vőfély szerepét szánják, a bálozók ugyanis játékosan egybekelnek.

Az otthonban egyébként tartanak kézműves-foglalkozásokat a lakóknak, lehet hímezni, hajtogatni, dekorációt készíteni. Bár legtöbben inkább a népdalénekléshez vonzódnak.

Nagy hangsúlyt fektetnek a különféle kulturális programokra, ünnepekről, jeles napokról is megemlékeznek. Farsangi bált is minden évben tartanak.

 

Matildka néni csak gyártja és gyártja a papírrózsákat. Az alkotások egy rendezvényhez is adtak ötletet
Fotós: Mészáros János

 

Írta: Kovács Berta

Forrás: szoljon.hu

 

Újszász 2020©

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatvédelmi nyilatkozatunkat honlapunkon elolvashatja.